Patrik Kronqvist (red på Newsmill) vill ha fair use-regler och bättre skydd för nätjournalister

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 juli 2012
- Torbjörn Sassersson red.

Samma jurist som stämde Genusfotografen stämde Newsmillredaktören Kronqvist. Det visar att skyddet för kritisk nätjournalistik är för svagt. Samma spelregler måste gälla för både tryckta och digitala medier, skriver Patrik Kronqvist i Newsmill, som efterlyser den amerikanska fair use-regeln även i Sverige för tex återanvända foton. 

Innebörden av hovrättens tolkning i Kronqvists fall är att en publicering som är laglig i en papperstidning plötsligt kan bli olaglig om samma publicering görs i digital form.

Patrik Kronqvist tipsar även i sin artikel “Politikerna måste skydda journalistik även på nätet” hur den undersökande journalisten som drabbats av hämndågärder kan klara sig vid juridiska tvistemål gällande återanvända foton på nätet.

Patriks tips till den som får kravbrev från tex ”Bildombudsmannen”

  • Drabbas inte panik. Nätjournalisten behöver inte betala bara för att någon annan part påstår det. ”Bildombudsmannen” är ingen riktig ombudsman utan en jurist som får procent på det han lyckas driva in. Bestrid fakturan.
  • Det behöver inte bli dyrt att driva målet. Bildombudsmannen verkar exempelvis ha som taktik att inte kräva mer än ett halvt prisbasbelopp i domstol. Ärendet behandlas som ett förenklat tvistemål och parterna bär (i princip) sina egna kostnader.
  • Om du ändå väljer att betala. Pruta. Fakturorna tenderar att vara kraftigt saltade, avslutar Patrik Kronqvist.

Läs hela Patriks debattartikel


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *