Av 44 resor till Mars har endast 30% lyckats – Resten försvann, brann eller krashade

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 augusti 2012
- Torbjörn Sassersson red.

Mars,  lavin

En lavin på Mars fotad av “the Mars Reconnaissance Orbiter” den 19 februari, 2008. Wikipedia Commons

Om vi räknar alla sovjetiska, ryska, amerikanska, europeiska och japanska försök att nå eller landa på Mars har 70% misslyckats, enligt Wikipedia. Med det i minnet förstår vi NASA:s glädje när deras 2,5 miljarder dollar dyra flaggskepp Curiosity landade utan problem på Mars yta den 5 augusti 2012. 

Det primära målet med Curiosity är att finna liv på Mars. Forskningen kan säkra mänsklighetens framtid och möjliggöra kolonier på andra planeter i framtiden, säger rymdforskaren Maria Sundin till SvD.se.

“While the rover will use its toolkit to perform important field geology on the Red Planet, its main mission will be to determine if Mars is now or could ever have been a site to host life. As per NASA’s “follow the water” philosophy, this means determining if the water-rich past on Mars ever had the right chemistry and energetic input to create and sustain organisms”. Wired.com

Landningsförsök på Mars 1960 –2012
Decade
1960s 13
1970s 11
1980s 2
1990s 8
2000s 8
2010s 2

This 11-minute animation depicts key events of NASA’s Mars Science Laboratory mission, which will launch in late 2011 and land a rover, Curiosity, on Mars in August 2012. A shorter 4-minute version of this animation, with narration, is also available on our youtube page.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • De senaste åren har det läckt ut att jänkarna har ett mycket hemligt rymdprogram där man färdas i farkoster som lätt flyger till månen och Mars i ett nafs.
  En visselblåsare inom denna hemliga flotta läckte i fjol ut information att han 2011 varit långt ute i världsrymden ca. 250 ljusår från jorden i en av dessa otroliga farkoster.
  Chefen för Lockheed-Martin, Ben Rich berättade innan sin död 1995 att de tillverkat farkoster som kan färdas långt ut i världsrymden, inte bara inom solsystemet.
  Det tar ca. 90 minuter att färdas till Mars enligt en annan visseblåsare, Gunther Russbacher, som dog för några år sedan.
  De flesta farkosterna har sin hemvist i Area 51 där de startar mitt i natten när folk sover.

 • Att finna bakterier på en annan planet skulle innebära filosofiska konsekvenser som omkullkastar den människocentrerade (antropocentriska) världsåskådningen eftersom dessa bakterier rimligen innebär förekomsten av avancerat liv i olika utvecklingsstadier, både yngre och äldre former än på jorden, fast på andra planeter.

 • Nu har NASA haft flera decennier på sig att hitta liv på Mars. Det började 1976 den 21 juli då Viking sonden landade och fotograferade Mars yta och himmel. Dagen efter den 22 juli skrev tidningen The San Diego Union “Planet boasts blue sky” och publicerade en färgbild från Mars med blå himmel.
  NASA gick genast ut med att bilden var en “false image” och ändrade färgen på Mars himmel till rosa vilket har varit den allmänt vedertagna uppfattningen om Mars sedan dess.
  Och det berämda ansiktet på Mars bortförklarades omedelbart som ett spel av skuggor och ljus.
  NASAs ledning har sedan dag ett gjort allt för att världen inte ska förstå att Mars är en levande planet dock inte som jorden men det finns regioner där växtlighet bevisligen finns och även mindre sjöar.
  Curiosity har landat i en fullständigt död region där liv, vatten och växtlighet inte finns.
  Även jorden har ju sådan regioner, men NASA vill att världen inte ska förstå att Mars är en levande planet. Troligen kommer NASA fram tilll att planeten är död och fortsatt utforskning är meningslös. Sedan lägger man ned all rymdforskning för all framtid.
  De jublande männen vid Jet Propulsion Laboratory i Pasadena är fullständigt ovetande om att de förs bakom ljuset av NASAs ledning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *