Av 44 resor till Mars har endast 30% lyckats – Resten försvann, brann eller krashade

publicerad 6 augusti 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

Mars,   lavin

En lavin på Mars fotad av "the Mars Reconnaissance Orbiter" den 19 februari, 2008. Wikipedia Commons

Om vi räknar alla sovjetiska, ryska, amerikanska, europeiska och japanska försök att nå eller landa på Mars har 70% misslyckats, enligt Wikipedia. Med det i minnet förstår vi NASA:s glädje när deras 2,5 miljarder dollar dyra flaggskepp Curiosity landade utan problem på Mars yta den 5 augusti 2012. 

Det primära målet med Curiosity är att finna liv på Mars. Forskningen kan säkra mänsklighetens framtid och möjliggöra kolonier på andra planeter i framtiden, säger rymdforskaren Maria Sundin till SvD.se.

"While the rover will use its toolkit to perform important field geology on the Red Planet, its main mission will be to determine if Mars is now or could ever have been a site to host life. As per NASA’s “follow the water” philosophy, this means determining if the water-rich past on Mars ever had the right chemistry and energetic input to create and sustain organisms". Wired.com

Landningsförsök på Mars 1960 –2012
Decade
1960s 13
1970s 11
1980s 2
1990s 8
2000s 8
2010s 2

This 11-minute animation depicts key events of NASA's Mars Science Laboratory mission, which will launch in late 2011 and land a rover, Curiosity, on Mars in August 2012. A shorter 4-minute version of this animation, with narration, is also available on our youtube page.