Bank of America använde säkerhetsföretag för att skapa falska rykten runt Wikileaks

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 augusti 2012
- NewsVoice redaktion

I ett dokument läckt till Wikileaks från 2011 som är rubricerat “The WikiLeaks Threat” redogör tre säkerhetsföretag: Palantir Technologies, HBGary Federal (köptes 2012 av ManTech International) och Berico Technologies för hur Wikileaks rykte kan förstöras genom att sprida desinformation och skapa interna konflikter. 

Text och översättning: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad 2012-07-29

Uppdragsförfrågan kom från Bank of Americas juristfirma Hunton and Williams. Enligt en artikel i The Tech Herald från 9 februari 2011 rekommenderade det amerikanska justitiedepartementet att Bank of America borde använda firman.

De tre säkerhetsföretagen rekommenderade Bank of America att attackera Wikileaks på följande sätt:

  • Ge bränsle till rivaliserande grupperingar inom Wikileaks genom att sprida desinformation. Skapa desinformation om sabotageforsök. Misskreditera parter.
  • Sprida falska läckta dokument och avslöja sedan felen i dem, med avsikten att generera dåligt rykte och låg trovärdighet hos Wikileaks.
  • Ingjuta tvivel runt den infrastrukturella säkerhet som Wikileaks erbjuder sina källor. Skapa desinformation om påstådd utsatthet för källor med avsikten att skrämma källor att inte ge mer information till Wikileaks.
  • Genomföra cyberattacker mot Wikileaks infrastruktur för att vaska fram Wikileaks källor. Försök att penetrera Wikileaks servrar i Sverige (Banhof) och Frankrike.
  • Starta en mediakampanj som basunerar ut Wikileaks som en radikal och hänsynslös organisation. Bibehåll ett mediatryck mot Wikileaks. En mediakampanj påverkar inte Wikileaks supporters, men skapar tvivel hos övriga parter.
  • Använda sociala media för att finna, identifiera och profilera anställda som kan tänkas läcka information till Wikileaks.

Originaldokumentet [alt nedladdning]

Media viktig verkställare

Genom att studera stormedias skriverier om Wikileaks åren 2010-2012 finns tillräckligt med artiklar och TV-reportage för att dra slutsatsen att Bank of America sannolikt finansierat de föreslagna åtgärderna mot Wikileaks. Mainstream media och PR-byråer är självklart viktiga verkställare för att sprida desinformation och rykten.

“Daniel Domscheit-Berg (DDB), founder of OpenLeaks who defected from the media organization WikiLeaks last year, has apparently destroyed a cache of documents he stole from WikiLeaks when he left the organization. According to reporter Holger Stark of the German news organization Der Spiegel, Domscheit-Berg told Stark some time on August 20 that the cache was gone forever.”

“On August 19, DDB confirmed to another German news organization, Heise, that he would be destroying at least 3000 unpublished private whistleblower communications.” – dissenter.firedoglake.com

Daniel Domscheit-Berg som grundade OpenLeaks har inte utvecklat sin sajt alls sedan 26 januari 2011. Nej, istället förstörde han tusentals opublicerade Wikileaks-dokument i augusti 2011.

Julian Assanges påstådda sexuella övergrepp 2011 behöver dock inte ha varit ett planerat tillslag mot Julian Assange utan kan ha utgjort ett slumptillfälle för USA att fånga in Assange. För att lyckas, med så lösa anklagelsegrunder som presenterats, krävs en hög samarbetsvillighet från svensk statsmakt.

Med andra ord är konspirationen mot Julian Assange och Wikileaks både omfattande, uttänkt och planerad om än opportunistisk. Det vore naivt att anta något annat.

Relaterade aktuella artiklar

SvD: Sverige avkrävs Assange-garantier

SvD: Assange fortsätter gäcka

Sveriges Radio: Assange kan förhöras på ambassaden

DN: OS stoppar asylbesked för Assange

Sydsvenskan: Intensiv diplomati i Assange-fall

Expressen: Här väntar poliserna på Assange

Aftonbladet: Assange får vänta på beslut om asyl

Journalisten: Ecuador: ”Utlämning av Assange ondskefullt.”

Wikileaks servers

Wikileaks servers år 2010

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq