Christine Assange listar viktiga fakta om Wikileaks och Julian Assange som politiker och medier borde känna till

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 augusti 2012
- NewsVoice redaktion

Christine Assange, mor till WikiLeaks grundare och redaktör Julian Assange, har länge försökt nå ut till journalister och supportrar för att uppmana dem att kontakta sina lokala politiska representanter. Christine Assange menar att politiker och journalister inte längre vet vad Julian Assange egentligen är anklagad för och inte känner till vad hans goda rykte består i.

Översättning och sammanställning: Torbjörn Sassersson | Uppdaterat 2012-08-19, 08-23, 08-26

Förhörsprotokoll och anmälningar i original

Komplett: Swedish Sex Allegations Documentation

Åklagarmyndighetens beslut 2012-06-14: Assange ska överlämnas till Sverige

Här är hennes faktapunkter om Julian Assange 

1. Wikileaks och Julian Assange har inte [per den 17 aug 2012] åtalats för något brott i något land i världen. Mer fakta

2. Wikileaks och Julian Assange har erkänts och prisats för sin höga kvalitet gällande underlag för undersökande journalistik.

Julian Assange har bla fått följande utmärkelser:

 • Julian Assange fick “Sam Adams Award” 2010, för hög integritet gällande “Irak War Logs”. Priset delades ut av en panel av pensionerade högt uppsatt amerikansk militärer och underrättelsetjänstemän. Mer fakta
 • Julian Assange vann “Amnesty International’s New Media Award” 2009 för “Cry of Blood” för en rapport i utomrättsliga avrättningar och försvinnanden i Kenya. Mer fakta
 • Julian vann “The Economist’s New Media Award” 2008. “Having faced down an attempt by an investment bank to have it shut down, wikileaks continues to be an invaluable resource for anonymous whistleblowers and investigative journalists.” Mer fakta
 • Julian vann “Sydney Peace Foundation’s Gold Medal” 2011.  “Julian Assange, co-founder of WikiLeaks, has been awarded the Sydney Peace Foundation’s Gold Medal at a ceremony overnight in London’s Frontline Club for “exceptional courage in the pursuit of human rights”.
  Nelson Mandela och Dalai Lama är exempel på andra mottagare av priset. Mer fakta
 • Julian vann 2011 “Martha Gellhorn Prize for Journalism”: “Judges including journalist John Pilger voted unanimously for the WikiLeaks founder, calling him ‘brave, determined, and independent”. “The prize is awarded annually to a journalist whose work has “penetrated the established version of events and told and unpalatable truth that exposes establishment propaganda, or ‘official drivel’, as Martha Gellhorn called it.” Mer fakta
 • Julian Assange vann “Walkley Award” för mest enastående bidrag till journalistik år 2011. Mer fakta

3. Wikileaks har ett högkvalitativt “track rekord” när det gäller informations tillförlitlighet. Ingen regering har förnekat äktheten av de dokument som Wikileaks presenterat för världen.

4. Hittills har ingen person fysiskt skadats för att ha läckt information pga av oaktsamhet från Wikileaks sida. [Matthew Manning blev angiven av en person utanför Wikileaks nätverk och bortom organisationens beskydd.]

5. Wikileaks avslöjar regeringars och storföretags korruption, bedrägerier, krigsförbrytelser, tortyr och kidnappning. Det ligger i allmänhetens intresse att känna till denna kriminalitet och dessa övergrepp.

6. Wikileaks samarbetar med The Guardian, New York Times, Der Spiegal, Le Monde och El Pais att publicera Cablegate. Varför riktas bara kritik mot Wikileaks?

7. Wikileaks agerar i enlighet med traditionell journalistik och publicerar information från olika källor.

8. Wikileaks fungerar som traditionella medier, men skyddar sina källor med en säker anonym Drop Box.

9. Wikileaks är en legitim utgivare av online-nyheter erkänd av andra journalistiska organisationer världen över. Fram till 2012 har Wikileaks samarbetat med nästan 100 medieorganisationer över hela världen.

10. Wikileaks är en ideell och oberoende organisation som finansieras av donationer från vanliga medborgare från hela världen. Eftersom Wikileaks tror på öppenhet är Wikileaks ekonomi öppet redovisad.

11. Wikileaks mål är altruistiskt: “Rättvisa genom öppenhet.” Wikileaks är en katalysator för demokratirörelser världen.

12. Wikileaks lanserades 2006 för att ge säkerhet för whistleblowers i tredje världens diktaturer och för att informera världen om den svåra situation som medborgare där har.

Christine Assange listar i punkt 13 tom 27 upp olika typer av läckor om regeringars och företags korruption. Punkt 28 – 39 handlar om vad som egentligen hände i kontakten mellan Jullian Assange och de två svenska kvinnor som anklagat Assange för övergepp. I resterande punkter (tom punkt 91) handlar om det [icke]rättsliga efterspelet och hur Assange utsätts för en samordnad, internationell smutskastning och förföljelse.

Se hela listan (på engelska)

Följ Christine Assange på Twitter

Mer om Assange från Assanges perspektiv

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *