Centrala etikprövningsnämnden CEPN förfalskade offentliga handlingar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 september 2012
- NewsVoice redaktion
Centrala etikprövningsnämnden
Centrala etikprövningsnämnden
Centrala etikprövningsnämnden – Grafik: NewsVoice

Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) bedriver tillsyn på forskningsprojekt och har slogan: “Etikprövning av forskning som avser människor”. Nu har Dagens Medicin avslöjat att myndigheten förfalskat offentliga handlingar. Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet säger att myndigheten gjort sig skyldig till urkundsförfalskning. Straffsatsen är upp till 2 års fängelse.

Det var när tidningen Dagens Medicin begärde ut handlingar från Centrala etikprövningsnämnden som tillsynsmyndigheten bestämde sig för att snygga till sina beslut. Man klippte och klistrade. Den vikarierande kanslisamordnaren Ulrika Holmgren sa till tidningen att man ville göra så att besluten såg riktiga ut och det var bara en ren administrativ åtgärd.

När Mia Wärngård på Dagens Medicin begärde ut vissa dokument upptäcktes av etikprövningsnämnden att det fanns bakdaterade beslut som var skrivna på papper som var daterade med myndighetens nya adress. Dessa dokument klipptes och klistrades av myndigheten så att de skulle se gamla ut innan journalisten fick ta del av dem.

Man klippte bort den nya adressen och den gamla klistrades in längst ned på sidan. Sedan kopierades dokumentet på nytt för att se ut som en originalhandling.

Mia Wärngård märke att dokumenten inte stämde. Hon sa till Ekot:

“Sedan fick jag veta att de var klippta och klistrade, för att dateringen på besluten inte stämde överens med den adress som myndigheten hade vid tidpunkten för dateringen”.

Johan Munck, ordförande för etikprövningsnämnden, uppger till Dagens Medicin att besluten i tillsynsärendena inte är efterdaterade.

“Beslut har fattats. Men det har varit slarvigt, det kan jag hålla med om. Då har man valt att i efterhand göra så att det ser snyggt ut.”

Återstår att se om det blir några juridiska konsekvenser för etikprövningsnämnden eller om urkundsförfalskningen tillåts passera som en bagatell. 

Utbildningsdepartementet ser allvarligt på uppgifterna, enligt Ekot. Chefen för utbildningsdepartementets forskningspolitiska enhet, Katarina Bjelke, menar att gällande regler för hur handlingar hanteras måste följas.

Det betyder inte att det blir något rättsligt efterspel av någon särskild betydelse för de ansvariga. Förmodligen läggs ärendet snabbt ner. Etikprövningsnämnden har så här långt endast krävts på en förklaring.

När medborgare begår brott sätts de i fängelse eller får böta. När myndighetsansvariga och toppolitiker begår samma brott avkrävs de på “förklaringar”, får behålla lönen och erbjuds nya välbetalda uppdrag någon annanstans (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15336592.ab

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5253610


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Startsidan / Nyheter 2012-11-04
  Personal på etiknämnd belagd med munkavle

  Etiknämndens personal hotades och försågs med munkavle.
  Allt för att högsta chefen Johan Munck inte skulle få reda på papperskaoset på kansliet:
  – Om vi skulle tala om det här för Johan så tror jag han skulle bli blågrön. Det ska vi inte göra, sade den vetenskapliga sekreteraren Gisela Dahlquist till personalen.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15696505.ab

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *