Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Madeleine Leijonhufvud: Journalister agerar nyttiga idioter i myntskandalen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 september 2012
- NewsVoice redaktion
Madeleine Leijonhufvud, foto privat (retuscherat av NewsVoice.se)
Madeleine Leijonhufvud, foto privat (retuscherat av NewsVoice.se)
Madeleine Leijonhufvud, foto privat (retuscherat av NewsVoice.se)

Professor emerita i straffrätt: En reklamman tillverkar ett antal enkronor med en text som utpekar kungen som sexmissbrukare. Journalisterna går direkt i fällan. Ser ni inte att ni används som nyttiga idioter?

Text: Madeleine Leijonhufvud | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill den 2012-09-11 | NewsVoice fick tillstånd av Leijonhufvud att återpublicera artikeln.

En reklamman bestämmer sig för att bli känd. Han tillverkar – eller låter någon tillverka – ett antal enkronor med en text som utpekar kungen som sexmissbrukare. Han låter sin mor och en av sina bekanta kontakta medierna och påstå att mynten dykt upp av en händelse.

Vad gör medierna? De gör precis det – och mer än det – som reklammannen hoppats. Massor av artiklar och inslag i nyhetsprogram. Texten visas gång på gång, ingen ska kunna undgå att läsa denna text. Ingen ska kunna undgå att läsa att kungen utpekas som sexmissbrukare.

Mannen ”träder fram”. Han kallar till presskonferens. Han upplyser de församlade journalisterna att han gjort ett konstverk. Medierna sänder, texten visas igen. En krönikör i Sveriges radios söndagsmagasin ironiserar kring konstnärer som inte vill acceptera en copyright-kille som konstnär.

Men hallå – som barnen säger. Har ni inte insett att ni alla medieföreträdare används som nyttiga idioter? Vill ni det? Reflekterar ni inte mer än så kring er egen verksamhet?

Har ingen av er tänkt på att det är en människa som kränks och att det är ni som förmedlar kränkningen? En människa som är extremt utsatt för uppmärksamhet och som är unikt försvarslös när han kränks? Har ingen av er reflekterat över hur det måste kännas att se detta påhopp i tidningar och TV dag efter dag?

Det kallas för mobbning. Glömt är fejkade foton och intervjuer med grovt kriminella ”informatörer”. Inte behövde man kolla uppgifterna den gången – ut med dem bara, på dubbeluppslag och på bästa sändningstid. Inte behövde man då fundera över om man möjligen bedrev brottsligt förtal. Så det är bara att köra på nu igen. Mobbningen sker ju i hägnet av grundlagsskyddet och med hänvisning till ”allmänintresset”. Ännu en kul, säljande grej om den människa som det numera är fritt fram att förnedra.

Försvarsargumenten kommer med säkerhet: Vi i medierna återger vad som händer, det är inte vår sak att ta ställning, vi varken dömer eller försvarar.

”Tredje statsmakten” kallas medierna med fog i det här landet. En statsmakt utan personligt ansvar.

Text: Madeleine Leijonhufvud

Tyra Madeleine Leijonhufvud, tidigare Löfmarck, född Frick 2 juli 1942 i Norrköping, är en svensk jurist och professor emerita i straffrätt. Hon är känd som en flitig deltagare i samhällsdebatten. Hennes produktion ligger inom den ekonomiska brottsligheten: borgenärs-, förfalsknings,- insider,- och korruptionsbrott, men också det ”humanjuridiska” området av straffrätten, där hon skrivit om sexual- och våldsbrott, också i debatt- och artikelform i dagspress.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq