Stor organisation bakom Elderwood-attackerna mot storindustrin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 september 2012
- NewsVoice redaktion

Det har nu avslöjats att en serie mycket avancerade nätattacker de senaste åren hänger ihop och har utförts av en mäktig organisation. Måltavlor för ”Elderwood” är både försvarsindustrin som människorättsorganisationer, skriver Hans Rosén på DN.

Rewrite: Torbjörn Sassersson

Datasäkerhetsföretaget Symantec hittade sambandet mellan attackerna och har givit dem namnet ”Elderwood”.

Den första Elderwood-attacken var mot Gmail i Kina, säger säkerhetsexperten Per HellqvistSymantec till DN. Attackerna har främst riktats mot försvarsindustrin och dess underleverantörer inom transport, elektronik, energi och kemi. Attackerna har främst riktas mot USA, Kanada, Kina, Hongkong och Australien.

Det handlar om industrispionage och angriparen måste sitta på mycket stora resurser. Syftet är att komma åt hemlig information som ritningar, designdokument, sådant som skyddas av patent och upphovsrätt, säger Hellqvist.

Anonymous och Wikileaksanhängare har anklagats

Senaste tiden har hackernätverket Anonymous och Wikileaks-anhängare misstänkts ligga bakom liknande nätattacker, men det här är något större. Nordkorea eller Iran kanske? [redaktörens kommentar]

Läs mer


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq