Whistleblower fick 687 miljoner för att avslöja skattefusk

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 september 2012
- Torbjörn Sassersson

Bradley Birkenfeld fick 40 månaders fängelse för att ha hjälpt rika amerikaner att skatteplanera olagligt. Den fd bankmannen avslöja även ett än stort skattefusk på den schweiziska banken UBS. Nu får han belöningen för sitt “visselblåsande” nämligen 687 miljoner kronor, skriver Sky news.

Men Birkenfeld åkte även han på smisk. Han dömdes till 40 månaders fängelse för att själv ha hjälpt klienter att smita undan skatt. Idag efter 31 månader i fängelse är han betydligt gladare med de amerikanska myndigheternas behandling.

“Det här är dagen jag aldrig trodde skulle komma. Det här är en monumental dag inte bara för mig, utan för varje whistleblower i hela världen”, säger Douglas Birkenfeld.

Läs hela artikeln på SvD Näringsliv

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq