Dödligheten i polio minskade med 82% innan poliovaccinet introducerats

0
419

PoliovaccinHistorien kring minskningen av specifika sjukdomar är inte ristad i sten. Det finns  flera faktorer att ta hänsyn till för att bedöma vaccin. Epidemiologiska undersökningar visar att dödligheten i polio minskade med 82% före 1956 i England och Wales innan poliovaccinet introducerats.

Sammanställning: Marina Ahlm

Samma mönster har observerats i flera länder. Vaccinet hade ingenting att göra med minskningen av polio. År 1966, tio år efter att poliovaccinet började användas i världen, visade statistiken att antalet poliofall återvänt till samma nivå som på 1920-talet. Idag hävdas det att den enda källan till insjuknande i paralytisk polio i själva verket var poliovaccinet.

Bernice Eddy, en bakteriolog på National Institute of Health, blev tillsagd att testa säkerheten på poliovaccinet. När hon injicerade vaccinet i apor föll de ihop och blev förlamade. Det var dags att slå larm, men problemet löstes inte.

Poliovaccineringen fortsatte istället enligt planerna. Inom några dagar insjuknade barn i polio. Några förlamades och dog. Uppskattningar varierar kraftigt. Huvuden rullade. Sekreteraren för vård, utbildning och välfärd avgick. Direktören för National Institute of Health, Dr William Sebrell, avgick. Detta var det största fiaskot i medicinsk historia vid den tiden.

Läs hela artikeln på Vaccin.me


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här