Finland stoppar Fluarix ett riskabelt säsongsvaccin – Sverige fortsätter vaccinera

4
430

I Finland stoppar folkhälsomyndigheten (THL) säsongsinfluensavaccinet Fluarix till barn och unga pga risken för narkolepsi, men i Sverige gör Läkemedelsverket ingenting, skriver Ny Teknik.

Orsaken är att Fluarix tillverkas på samma sätt som det omtalade svininfluensavaccinet Pandemrix som gav narkolepsi. Finländska folkhälsomyndigheten anser att vaccinet bara får ges till personer över 65 år.

Enligt finska forskare har nu sambandet mellan Pandemrix och sjukdomen narkolepsi helt klarlagts inom EU. Men forskarna vet ännu inte varför biverkningarna uppstår, men det tycks ha att göra med adjuvanten skvalén (en ”förstärkartillsats”).

Minst 200 barn och unga i Europa har fått narkolepsi av Pandemrix.

”Bakom beslutet i Finland ligger preliminära resultat från en ny forskningsstudie som gäller viruskomponenten i influensavaccinerna. Virusdelen i Pandemrix rapporteras vara annorlunda än ett liknande svininfluensavaccin i Kanada, där inga narkolepsifall utöver det vanliga rapporterats”, skriver Ny Teknik.

Sverige och Finland har köpt in stora mängder av Fluarix och Vaxigrip.

På det svenska läkemedelsverket ser man ändå ingen anledning att stoppa användningen av Fluarix i Sverige.

”Det man har i Finland utgör ett begränsat underlag, man baserar sig på en experimentell studie”, säger docent Nils FelteliusLäkemedelsverket.

Läkemedelsverket inväntar den brittiska läkemedelsmyndighetens granskning av de finska resultaten.

Rewrite: Torbjörn Sassersson

 
  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. 1. Tillverkningen av Fluarix liknar Pandemrix förutom att Fluarix INTE innehåller adjuvans (skvalen)
    2. Stämmer verkligen citatet från Ny Teknik? Om Fluarix inte innehåller vaccin, vad är det då???

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här