Regeringen döljer lagren av svenska klusterbomber

publicerad 1 oktober 2012
- av NewsVoice

Klusterbomb

Foto från SvD: Försvaga inte kampen mot klustervapen

RÄTTELSE: Sverige har rapporterat antalet klusterbomber i lager. Antalet är 313 st och 75 st har hittills skrotats meddelar Svenska Freds. [uppdaterat 2012-10-01 kl 16:50]

Vid ett möte med över 100 respresenterade länder, som signerat förbudet mot klustervapen, försöker dessa beskriva hur de lever upp till förpliktelser att skrota sina klustervapen, röja släppta klusterbomber och stödja drabbade områden i enlighet med avtalet. Men svenska Regeringen vägrar uppge hur många klustervapen Sverige har.

Sverige ratifierade förbudet den 23 april och vi blir juridiskt bundna av beslutet from den 1 oktober 2012. Sverige är därmed skyldigt att delge information om de svenska klustervapnen, hur skrotningen fortgår och på vilket sätt stöd till drabbade ges.

98% av de som drabbats av klusterbomber är civila, varav 40% barn

Oexploderade klusterbomber ligger kvar i konfliktområden långt efter krigets slut. Klustervapenförbudet trädde i kraft och blev internationell lag 1 augusti 2010 och har inneburit betydande framsteg i skyddet av civila under och efter väpnade konflikter, skriver Svenska Freds.

Den svenska klusterbomben heter Bombkapsel 90, ligger i förråd, och har aldrig använts. Nu vill alltså inte Regeringen berätta hur många bomber vi har. Det kanske finns intresserade köpare [undertecknads kommentar]. Ytterst ansvarig för vad som händer med dessa bomber är fn statsminister Fredrik Reinfeldt.

klusterbomb

År 2006 släppte Israel fyra miljoner klusterbomber över södra Libanon, skriver FN. Hundratusentals blindgångare blev liggande kvar odetonerade på marken bland civila. Blindgångarna kan explodera när de plockas upp av tex barn eller om någon trampar på dem.

Läs mer om hur Sverige undviker ansvar

Text/rewrite: Torbjörn Sassersson