Vill du att bankerna ska ta kontrollen över ditt liv? Om inte, säg nej till ett kontantlöst samhälle

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 oktober 2012
- Torbjörn Sassersson

DEBATT. Vill du ha kvar kontanterna i samhället? Om du vill det, skriv på Kristoffer Hells protestlista. Kristoffer ska delta i en soffdebatt på TV1 Gomorron Sverige, torsdagen den 25 oktober kl 06:25, där han förklarar varför ett kontantlöst samhälle innebär att bankerna tar kontrollen över våra liv om vi bara får betala med bank- och kreditkort.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad: 2012-10-24

Som opponent i TV-studion får Kristoffer Hell en representant från bankvärlden. Denne kommer garanterat att trycka på att ett kontantlöst samhälle är tryggare för att då kan ingen bli rånad på gatan. När Kristoffer Hell ifrågasätter det argumentet kommer bankmannen att fråga Hell varför han vill motsätta sig allas rätt till trygghet. Är Hell en farlig människa för samhället? Den frågan blir konsekvensen i en debatt som kommer att spela på våra känslor.

Det kontantlösa samhället innebär din underkastelse

Vi kan förvänta oss att bankmannen kommer att styra debatten mot trygghetsaspekten, men undvika att ett kontantlöst samhället innebär att bankerna bestämmer vem som får ha ett bankkort, vad räntan ska vara för just dig. Bankerna kommer att erbjuda ännu fler krediter och snabblån. Du och alla andra blir allt mer skuldsatta eftersom bankernas affärsidé bygger på skuldsättande och påföljande intäkter från räntor, tilläggsavgifter, straffavgifter och amorteringar*.

Varje transaktion som du gör har bankvärlden full kontroll på. Det blir omöjligt för folk att fritt köpa och sälja mellan varandra utan att det går via en bank. Allt kartläggs. Om du gör något “fel” kommer ditt bankkort att frysas och du blir föremål för en utredning i en Orwellsk värld. När ditt bankkort är fryst kan du inte handla mat till familjen eller bensin till bilen. Du blir ett föremål för en bankmans godtycke och bevisbördan att du är en god medborgare blir din. Alla banker är aktiebolag** och dessa aktiebolag kommer att dirigera ditt liv.

ArcanumSkolan 2024

Vi vet inte om det kommer att gå så här illa för vi har ännu inte ett kontantlöst samhälle. Eftersom risken finns måste debatten ta tag i kärnfrågan om bankerna ska ha rätt att kontrollera oss medborgare genom våra privata transaktioner.

Kommer människor med sämst privatekonomi att bli de kastlösa i det kontantlösa samhället?

Text: Torbjörn Sassersson (som arbetade på en kommunikationsavdelning på en bank under 2008-2009)

Ditt namn på protestlistan ger Kristoffer Hell stöd i debatten: Skriv på här och läs mer


* Amorteringar sker på kapital som skapats ur intet (fractional banking) och när amortering görs blir denna en intäkt i bankens ekonomi. Man kan säga att låntagaren materialiserar pengar som strax innan amorteringen var virtuella. På den bank jag arbetade på var bara 1/6-del verkliga pengar i banken. Resterande 5/6-delar var virtuella tillgångar som väntade som amorteringsbara “intäkter”.

** Finns undantag. JAK-banken och Ekobanken är tex föreningar och det finns stiftelser som äger banker. Att ha stiftelser som ägare är å andra sidan lurigt. IKEA ägs av en stiftelse för att kunna hantera pengarna på ett smart sätt för ägarna. De stora affärsbankerna i Sverige som tex: Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Skandiabanken, Danske Bank mfl är aktiebolag. Det är de stora affärsbankerna som styr i samhället.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq