Bästa vinterdäck – Stort test – Odubbat bra, men dubbat bäst

publicerad 6 november 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

Bästa vinterdäck testI ett stort vinterdäckstest utfört av Test World i samarbete av Aftonbladet konstateras att dubbdäck fortfarande är överlägsna i halka. De greppar i alla väder och överlägsna på is.

Test World varnar för ett önsketänkande runt odubbade däck från Centraleuropeiska tillverkare, något som även svenska politiker medverkar till. Vinterdäck för nordiska förhållanden ser helt annorlunda ut än vinterdäck för Centraleuropa.

På våra breddgrader ska däcken klara snö och is och ”mjuka” grusvägar. I Centraleuropa är det slät asfalt med lite nysnö som gäller. Helt olika förhållanden, enligt Robert Collin från Test World.

Nu börjar även EU:s nya etiketter för vinterdäck komma. Det betyder att sämsta vinterdäcket kan ha högsta betyg, enligt Aftonbladet som anser att deras is- och snötester är mycket mer korrekta eftersom EU:s tester inte tar hänsyn till varken is och snö.

Läs mer och se vilka vinterdäck som fick bäst i test