Carinne Löfgren-Williams: Axel Hägerströms ande vilar ännu över Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 november 2012
- NewsVoice redaktion
Axel Hagerström

Carinne Löfgren-WillliamsFörfattarinnan och skulptören Carinne Löfgren-Williams utkom våren 2012 med boken “Det Allomfattande Penseldraget – holism ur en konstnärs perspektiv”, som baseras på kvantfysik, “science of consciousness” och transcendens. Löfgren-Williams beskriver i en artikel på Humanism & Kunskap hur ämnet metafysik följt oss ända från antiken fram till idag.

Text: Carinne Löfgren-Williams

Hos de gamla grekerna ingick i ämnet filosofi både fysik (gr.fysis = natur) och metafysik, men dessa separerades under 1700-talet. Fysik blev ett självständigt ämne – kvar blev metafysiken. Den kom emellertid att kritiseras för vidlyftiga, lösa spekulationer och ifrågasättas för brist på trovärdighet, i motsats till fysik som ansågs kunna få fram verklig kunskap.

Det starka ifrågasättandet och kritiken mot metafysiken kom på 1900-talet att bli förhärskande, speciellt vid Cambridge University  och spred sig vidare till Uppsala Universitet och Axel Hägerström.

Det är därför storartat att Etzel Cardena, vid Lunds Universitet, bedriver forskning kring bl.a. hypnos och telepati, skriver Löfgren-Williams.

Läs hela artikeln på Humanism & Kunskap

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *