NASA har gjort historiskt fynd på Mars som hålls hemligt

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 november 2012
- Torbjörn Sassersson red.

NASA hemligt fynd

Det mobila Marslaboratoriet “Curiosity” har gjort ett historiskt fynd på Mars enligt NASA-forskare som varit i kontakt  med den amerikanska public service radion,  NPR, men NASA vägrar avslöja vad det är. Curiosity skickades till Mars med målet att hitta tecken på liv.

Text: Torbjörn Sassersson | Bilden ovan är ett montage

“Grotzinger says they recently put a soil sample in SAM, and the analysis shows something earthshaking. “This data is gonna be one for the history books. It’s looking really good.”

Informationen kommer från SAM som är ett kemilaboratorium i miniatyr ombord på Curiosity. Nya data från SAM ser mycket intressanta ut säger John Grotzinger, som är “principal investigator”, vid ett möte på NASA:s “Jet Propulsion Laboratory” i Kalifornien.

Men varför är upptäckten hemlig? Svaret är att NASA vill vara helt säkra, säger man.

“On the one hand, they’d like to tell everybody what they found, but on the other, they have to wait because they want to make sure their results are not just some fluke or error in their instrument.”

Prognos

Med ledning av att NASA främst är en paramilitär organisation som tänker i termer av “säkerhet” finns det anledning att misstänka att fyndets betydelse antingen kommer att tonas ned eller helt enkelt förklaras som ett misstag.

På Apolloprogrammets sex månfärder fanns bara en forskare – en geolog – och resterande tio astronauter var militärer, skriver Anders Nord, vetenskapsreporter på SVT, i en artikel på SVT:s hemsida.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • ”Rumors and speculation that there are major new findings from the mission at this early stage are incorrect.” Av någon lustig anledning kände jag på mig att den här nyheten inte skulle hålla hela vägen. Det är nog viktigt att man då och då ingjuter lite hopp men i det stora hela är allt sig likt. Förresten, himlen skiftar nu i gult, vitt och grått, istället för rött/rosa som den gjorde förr, om man nu bortser från begynnelsen då den var blå. Nej, den där rovern har snart luktat färdigt på sina stenar och får nog förbereda sig på att självdö tillsamman med alla sina kameror. Hej och håå.

 • Förhoppningsvis är det inte bara NASA som läcker det här innan regeringen ska dela ut årets budget. Har hänt förr att NASA gjort såna här fynd väldigt lägligt. MEN. det vore skitkul om det var något. Tror inte på teorin om hemlighållande – om något behöver det alltmer ekonomiskt handikappade NASA synas så mycket som möjligt i media.

 • Allt som kan tyda på något slags tecken på primitivt eller avancerat liv på Mars kommer att hemlighållas för mänskligheten. NASA kommer aldrig någonsin att delge oss vad de hittar på Mars. Mänskligheten ska hållas ovetande om utomjordiskt liv.
  De hade chansen när ansiktet på Mars dök upp på bilder för 36 år sedan.
  Istället kom en löjlig bortförklaring att det var “a trick of light and shadows”
  De allra första bilderna som länkades ut från Viking sonden 1976 hade en blå himmel.
  Detta ändrades inom 24 timmar till en rosa himmel istället.
  NASA ville från dag 1 sprida bilden av en ogästvänlig och dödlig planet.
  Allt är bara teater för att dupera mänskligheten.

 • Kalk skulle ju vara lite spännande om dom hittat. En gammal benstump/fosil eller gamma sjöbotten m.a.o. och det bör dom ju ha utrustning för att kunna få fram (utan att veta deras ramar)

 • Kan det vara en liten vattenpöl man hittat?
  Eller möjligen spår av metan.
  Det ligger ju på den nivån numera.
  Mycket väsen för ingenting.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *