NASA har gjort historiskt fynd på Mars som hålls hemligt

publicerad 22 november 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

NASA hemligt fynd

Det mobila Marslaboratoriet “Curiosity” har gjort ett historiskt fynd på Mars enligt NASA-forskare som varit i kontakt  med den amerikanska public service radion,  NPR, men NASA vägrar avslöja vad det är. Curiosity skickades till Mars med målet att hitta tecken på liv.

Text: Torbjörn Sassersson | Bilden ovan är ett montage

“Grotzinger says they recently put a soil sample in SAM, and the analysis shows something earthshaking. “This data is gonna be one for the history books. It’s looking really good.”

Informationen kommer från SAM som är ett kemilaboratorium i miniatyr ombord på Curiosity. Nya data från SAM ser mycket intressanta ut säger John Grotzinger, som är “principal investigator”, vid ett möte på NASA:s “Jet Propulsion Laboratory” i Kalifornien.

Men varför är upptäckten hemlig? Svaret är att NASA vill vara helt säkra, säger man.

“On the one hand, they’d like to tell everybody what they found, but on the other, they have to wait because they want to make sure their results are not just some fluke or error in their instrument.”

Prognos

Med ledning av att NASA främst är en paramilitär organisation som tänker i termer av “säkerhet” finns det anledning att misstänka att fyndets betydelse antingen kommer att tonas ned eller helt enkelt förklaras som ett misstag.

På Apolloprogrammets sex månfärder fanns bara en forskare – en geolog – och resterande tio astronauter var militärer, skriver Anders Nord, vetenskapsreporter på SVT, i en artikel på SVT:s hemsida.