Nio intoleranta professorer vid Lunds universitet sparkar på kollega

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 november 2012
- Torbjörn Sassersson red.

En parapsykologiforskare, Etzel Cardena, angreps av nio professorer inom naturvetenskap på Lunds Universitet. Angreppet skedde via en debattartikel på SvD. Reaktionen är ett exempel på vad som ska avskräcka forskare från att ge sig in på tabubelagda områden. Professorerna vid Lunds Universitet går samman i en mobb för att i en av landets största dagstidningar genomföra en offentlig avrättning av en kollega, skriver Börje Peratt.

Men det gick inte riktigt som som professorerna tänkt sig. Angreppet neutraliserades.

Etzel Cardena kunde besvara kritiken och han fick stöd av Lunds rektor.

Lunds rektor, Per Eriksson, säger till SvD att han har fullt förtroende för Cardenas forskningsresultat, hans kvalitet som forskare och hans meriter (bla Stanford).

“Cardeña publicerar sig mycket i erkända tidskrifter och har många internationella kontakter”, säger Eriksson.

Per Eriksson påpekar att forskare ”får ställa radikala frågor”.

“Folk har rätt att yttra sig och tycka saker. Man får ha teser och antiteser. Vi ska ha en vetenskaplig hållning, men också humor och självdistans” … “Det ingår i den vetenskapliga grunden att ifrågasätta etablerade sanningar”.

Läs privatforskaren Börje Peratts replik i en debatt som engagerade Lunds egen tidning LUM, SVT, SvD, Sveriges Radio, Aftonbladet, Nerikes Allehanda, Sydsvenskan och NewsVoice.

Börje Peratt ställer in hårkorset särskilt på neurovetaren och professorn Germund Hesslow vid Lunds universitet.

Läs Peratts replik: Naturalismens intolerans sänker humanioran och urholkar humanismen

De nio professorerna ärBertil Halle, fysikalisk kemi, Germund Hesslow, neurofysiologi, Gunnar Karlström, teoretisk kemi, Sven Lidin, oorganisk kemi, Georg Lindgren, matematisk statistik,Christer Löfstedt, ekologi,  Dan-Eric Nilsson, zoologi, Olov Sterner, organisk kemi, Bengt E Y Svensson, teoretisk fysik.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *