Nya Dagbladet replikerar: “Nyhetsjournalistens jobb är att berätta, inte bekämpa”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 november 2012
- NewsVoice redaktion

Nya Dagbladet om SD topparnaSvar till debattartikeln på Newsvoice publicerad den 17 november med rubriken “Var står Nya Dagbladet? Har inte media balans i beskrivningen av SD-politiker med järnrör?” följer.

Markus Andersson, Nya Dagbladet

Det verkar som om Newsvoice:s chefredaktör missuppfattat analysartikeln “Är kvällspressen intresserad av nyans?” något och redogör i våra kommentarsfält för sina privata politiska åsikter. Det är han välkommen att göra, men det är ingenting som Nya Dagbladet har för avsikt att kommentera.

Vår analysartikel handlar om mediadrev, medias arbetsmetoder och motiv och pekar på bristande nyans och selektiv rapportering vilket SD blivit föremål för, särskilt av Expressen. Den som missat det kan gå till Expressens arkiv och studera. Journalisten och doktoranden Björn Hägers krönika med huvudtesen “Glöm inte uppdraget. Nyhetsjournalistens jobb är att berätta, inte bekämpa” kan kanske vara intressant läsning.

I analysartikeln redogörs redan i ingressen att SD-topparnas ageranden är klandervärda. Att dock börja avkräva någon man tror har en annan uppfattning än en själv på att göra avståndstaganden till höger och vänster är den typ av arbetsmetod som vi kritiserar och är ett styrmedel för att uppnå konsensus. Det är har blivit en allt vanligare metod för härskarteknik.

ArcanumSkolan 2024

Vår artikel var inte en osignerad debattartikel utan en analysartikel ifrån vår redaktion varför vi inte finner anledning att gå vidare i någon slags polemik med Newsvoice.

Markus Andersson, Nya Dagbladet


16 november 2012: Nya Dagbladet: Är kvällspressen intresserad av nyans?

17 november 2012: NewsVoice: Var står Nya Dagbladet? Har inte media balans i beskrivningen av SD-politiker med järnrör?


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq