Nya Dagbladet replikerar: “Nyhetsjournalistens jobb är att berätta, inte bekämpa”

publicerad 19 november 2012
- av NewsVoice

Nya Dagbladet om SD topparnaSvar till debattartikeln på Newsvoice publicerad den 17 november med rubriken “Var står Nya Dagbladet? Har inte media balans i beskrivningen av SD-politiker med järnrör?” följer.

Markus Andersson, Nya Dagbladet

Det verkar som om Newsvoice:s chefredaktör missuppfattat analysartikeln “Är kvällspressen intresserad av nyans?” något och redogör i våra kommentarsfält för sina privata politiska åsikter. Det är han välkommen att göra, men det är ingenting som Nya Dagbladet har för avsikt att kommentera.

Vår analysartikel handlar om mediadrev, medias arbetsmetoder och motiv och pekar på bristande nyans och selektiv rapportering vilket SD blivit föremål för, särskilt av Expressen. Den som missat det kan gå till Expressens arkiv och studera. Journalisten och doktoranden Björn Hägers krönika med huvudtesen “Glöm inte uppdraget. Nyhetsjournalistens jobb är att berätta, inte bekämpa” kan kanske vara intressant läsning.

I analysartikeln redogörs redan i ingressen att SD-topparnas ageranden är klandervärda. Att dock börja avkräva någon man tror har en annan uppfattning än en själv på att göra avståndstaganden till höger och vänster är den typ av arbetsmetod som vi kritiserar och är ett styrmedel för att uppnå konsensus. Det är har blivit en allt vanligare metod för härskarteknik.

Vår artikel var inte en osignerad debattartikel utan en analysartikel ifrån vår redaktion varför vi inte finner anledning att gå vidare i någon slags polemik med Newsvoice.

Markus Andersson, Nya Dagbladet


16 november 2012: Nya Dagbladet: Är kvällspressen intresserad av nyans?

17 november 2012: NewsVoice: Var står Nya Dagbladet? Har inte media balans i beskrivningen av SD-politiker med järnrör?Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hittade just denna debatt. Helt rätt att inte gå i fällan att be om ursäkt och att börja ta avstånd hit och dit. Vad är nästa föremål som Nya Dagbladet skall tvingas ta avstånd till?

  Det är inte likt Newsvoice att börja attackera andra alternativa medier riktigt. Alla har sin inriktning, men att motsvarande kräva Newsvoice på att ta avstånd ifrån alla personer och fenomen man uppmärksammat som kanske inte visat sig vara 100% korrekt vore ju rent patetiskt.

  Att sedan göra detta till något huvudnummer på Newsvoice debattsida är anmärkningsvärt. Reaktionen känns ganska personlig ifrån redaktörens sida. Chefredaktören Sassersson kliver ned i professionalitet ett antal trappsteg när han kastar sig in i kommentarsfälten i någon slags personlig politisk/känslomässig diskussion.

  Det känns faktiskt snarare som att Newsvoice borde be om ursäkt för sitt agerande. Kvällspressen är dessutom den mest avskyvärda och kanske mest destruktiva av alla de etablerade medierna. Jag är inte den första att applodera dem om de 1 gång av 100 skulle råka ha rätt i någon fråga eller något reportage.

  Hela detta agerande sticker ut ganska mycket på Newsvoice som annars inte verkar rikta energi och uppmärksamhet på dylikt trams.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *