CNN: Mayaindianerna tror ej på världens undergång idag 21 december 2012

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 december 2012
- Torbjörn Sassersson red.

CNN gjorde ett minireportage från en mayaindianby i Mexico. Den lilla byn lever en sömnig tillvaro och ingen där verkar tro på världens undergång idag. Det råder även delade meningar om vad mayakalendern egentligen betyder.

De som känner till den har respekt för den, medan andra rycker på axlarna.

“It’s an era. We are lucky to see how it ends,” said wood carver Santos Esteban in Yaxuna, a sleepy village of fewer than 700 Mayans, located in a territory that once belonged to the ancient kingdom founded around 2000 B.C.
Debunking doomsday: Mayan calendar Mystery of the Mayan calendar ‘Doomsday preppers’ ready for end Villagers cashing in ahead of ‘Doomsday’
He feels it is a momentous occasion and is looking forward to the start of the new age. He is not afraid.
“Lots of people say it’s the end of the world, but we don’t believe that,” he said.

CNN har gjort ett slarvjobb här. De har inte brytt sig om att finna en “mayan elder” med kunskap om mayakalendern. Skulle reportern hittat en mycket kunnig person hade dock svaret blivit det samma. “Nej, världen går inte under idag den 21 december 2012”. Det är främst slarviga västerländska journalister  och Hollywood-producenter som gillar den teorin.

Relaterade artiklar

Nothing special will happen December 21, 2012 except crossing the Galactic Equator

New findings: Mayan calendar continues after 2012 – The World will go on

Reuters: Mayafolkets hemligheter ska avslöjas av Mexicos regering 2012

Kometerna hösten 2011 uppfyller Maya-, Hopi- och Kristna profetior

What the Mayan Elders are Saying About 2012


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vi skickade dit Anna Bohlmark för att undersöka varför världen inte gick under den 12/12 2012. Hennes redogörelse finns att gratis ladda ned på tidningen 2000-Talets Vetenskaps hemsida på följande adress:

  http://www.2000tv.se

  Tidningen har även tidigare berört ämnet i följande artiklar:

  • Ale Stenar – minne från vattenkultur (nr 2/2004, gratis att ladda ned)
  • Pyramiderna i Bosnien ­ dags att skriva om historien! (nr 4/2011)
  • Pyramiden i Tirana (nr 4/2011)
  • Ales Stenar – Bob G Linds kritiserade solkalenderteori får allt mer acceptans (nr 4/2011)

 • Det är ju lite synd att den minst representativa åsikten har störst fokus i media. De flesta som följt tecknen och Maya kalenderns betydelse pratar mest om motsatsen. En upphöjning av medvetande. Det kan ju betyda en undergång, men undergången av de gamla “bojorna av sanningar” som under eoner av tid mer eller mindre förslavat människor under hierarkier av ständiga maktstrukturer och är stor orsak till all fattigdom. Jag ser hellre den tolkningen och att den befrielsen börjar nu med en ny cykel av solsystemets och vintergatans omlopp. Det kan jag tycka är mest hoppfullt och gör den här Julen till den mest förhoppningsfulla hittills. Hoppet om att varje människa är större och maktfullare än vi nånsin trott och kan åstadkomma glädjande underverk när de mest förslavande krafterna ( rädsla, ångest bl.a. ) släppt greppet om våra sinnen. Det tror jag gärna på 🙂

 • Ac Tah “The Mayan walker for peace”, sprider informationen om att jorden kommer att träffas av en “energistråle” den 21:e dec 2012, denna energi kommer att höja våra medvetanden och inspirera till en framtid i harmoni.

  Ac Tah uppmanar oss alla att ha papper och penna redo för att skriva ner alla ideér som kan dyka upp när vi går in i den nya cykeln!

  Se hans föreläsningar här
  http://punu.se/AcTah_Mayan_Knowledge.asp

 • BBC: ‘Doomsday’ rumours hit French village of Bugarach

  A French village is preparing for an influx of mystical groups who are convinced they will escape the end of the world in 2012.

  Rumours have been circulating since 2010 that the village of Bugarach, with a population of 200, will provide shelter from an impending Armageddon.

  Se video: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20793972

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *