Hackern Gary McKinnon slipper straff – fann han bevis på amerikansk militär rymdflotta?

publicerad 14 december 2012
- Torbjörn Sassersson red.

Hackern Gary McKinnon kan gå till historien med titeln, världens värsta hacker, efter att ha lyckats ta sig in på bla Pentagons och NASA:s hemligaste servrar. Det har förvisso andra hackers lyckats med. Titeln handlar även om hans exceptionella fynd och USA:s mycket nervösa reaktion. 

Saving Gary McKinnon
Bild: Saving Gary McKinnon, bok

Gary McKinnon säger sig ha funnit bevis för en amerikansk militär rymdflotta och en bild på superteknologi i omlopp runt jorden. Han hann dock inte spara ned materialet beroende på att han använde ett 56K telefonmodem och bilderna han försökte ladda ned hade extremt stor upplösning. Hackandet på servrar hos “United States Space Command” och i byggnad 8 på NASA stoppades innan hann spara ned bevisen, säger McKinnon.

BBC meddelar idag att Gary McKinnon inte kommer att åtalas i Storbritannien och sedan en tid står det klart att UK vägrar överlämna honom till USA:s myndigheter som hotat med att sätta honom i fängelse i 60 år på Guantanamo Bay.

Från början till slutet i fallet McKinnon har Storbritannien av någon anledning stått vid hans sida. Han fick diagnosen asperger vilket hade en avgörande betydelse för att stärka hans skydd mot utlämning till USA. Storbritanniens inrikesminister Theresa May meddelade i oktober 2012 att McKinnon inte ska utlämnas. Idag skriver BBC att han inte heller kommer att åtalas i Storbritannien.

Historien började 2002 då McKinnon greps för intrånget som sedermera kom att kallas “the biggest military computer hack of all time”. Pressen kastade sig på fallet, men här går den journalistiska återgivningen av vad som hänt tydligt isär. Svenska och amerikanska medier undviker att gå in på detaljerna om vad McKinnon hittade, medan brittiska välrenommerade medier i flera intervjuer på ett respektfullt sätt återgivit exakt vad Gary McKinnon säger sig ha funnit. SvD kallade McKinnon en nedknarkad UFO-dåre i en första artikel.

Gary McKinnon säger att han hittade loggfiler på kommunikation mellan amerikanska militära rymdflottor  “fleet to fleet transfers”. Han fann listor på “non-terrestrial officers”, vad som tolkats som militära astronauter, namn på “skepp”, samt foton på dessa varav ett var taget på en stor superdesignad farkost i rymden förmodligen taget av en satellit, enligt McKinnon.

Realiserades en version av “The Strategic Defense Initiative”?

Det är inte helt enkelt att tolka USA:s intensiva försök att få honom utlämnad. Resultatet har bara blivit att McKinnon fått en stadig massmedial uppmärksamhet under tio år. USA:s myndigheter borde kanske ha undvikit att röra upp fallet redan 2002. Nu undrar istället miljontals människor i världen om USA har en fullt operativ militära rymdflotta med sina egna astronauter.

De som minns president Ronald Reagan och hans tal under kalla kriget i mitten på 80-talet, om hur USA skulle bygga upp ett militärt rymdförsvar kallat SDI (The Strategic Defense Initiative), drar kanske slutsatsen att USA trots allt genomförde multimiljardprojektet.

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice