Leif GW Persson berättar om buggning och polisnärvaron i Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 december 2012
- Torbjörn Sassersson red.
Secret room with telephone - Stay behind

Leif GW Persson tog bladet från munnen, vilket han i och för sig alltid gör, i kvällens program (13 dec) av Veckans brott på SVT24. Han berättade om hur det är ställt i Sverige med polisnärvaron och hur  buggning fungerar.

Text: Torbjörn Sassersson

Persson säger att de flesta andra länder i Europa har det bättre beställt med polisnärvaron. Återigen ett exempel på att Sverige inte är bäst. De flesta operativa poliser sitter i storstäderna och mycket få finns på landsbygden.

I realiteten har vi i Sverige 17,000 operativa poliser borträknat 3000 poliser som är sjukskrivna eller på annat sätt inte i tjänst. Av dessa 17,000 poliser har de flesta kontorstjänst, alltså fler än 8500 poliser.

Vad som framkommer i Veckans Brott är att de få polisstationer som ligger ute på landsbygden inte har öppet mer än några få timmar per dag om de överhuvudtaget existerar. Det kan ta flera timmar för polisen att nå en brottsplats i många delar av landet.

Ett exempel som inte nämns i programmet är situationen på Fårö som ligger strax norr om Gotland. Tidigare fanns polis och ambulans i Fårösund, men de drogs tillbaka till Visby för några år sedan. Det är ca 6 mil från Visby till centrala Fårö och det inkluderar problemet med att färjefunktionen mellan öarna inte kan garanteras till 100%. Sker en olycka eller ett brott får Fåröborna alltså räkna med att vänta ett par timmar.

Problemet med bristen på polisnärvaro är inte polisens fel utan beror på den politiska viljan, säger Persson.

Svensk buggningsteknik

Leif GW Persson berättade även om hur buggningstekniken används av den svenska ordinarie polisen och säkerhetspolisen. Han visade ett litet avlyssningsdon, en “bugg”, som inkluderade en mikrofon med batteri.

Polisen utgår från vissa kriterier för att nå bästa möjliga ljudupptagning. Buggen ska placeras på en plats där konversationer naturligt pågår. Buggen ska inte placeras nära störande ljudkällor och om möjligt kan buggen kopplas till en extern elkälla. Exempel på en bra plats att placera en bugg är i en datormus eller i ett grenurtag (bild th).

Persson säger att den ordinarie polisen buggar i ungefär 15 utredningar per år och säkerhetspolisen i ca 35 utredningar per år.

Text: Torbjörn Sassersson

Leif GW Persson (1945-) är en svensk kriminolog och författare, mest känd för sina deckare och framträdanden i TV och tidningar.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *