Övervakningssamhället – All elektronisk trafik sparas i USA – William Binney berättar varför

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 december 2012
- NewsVoice redaktion
William "Bill" Binney i april 2019. Foto: Abby Martin, Empire Files
William "Bill" Binney i april 2019. Foto: Abby Martin, Empire Files
William ”Bill” Binney i april 2019. Foto: Abby Martin, Empire Files

William Binney som tidigare arbetat på NSA, den amerikanska motsvarigheten till FRA, berättar om hur all elektronisk kommunikation i USA avlyssnas. NSA-avlyssningen lyder under ”The terrorism surveillance program” och arbetet består i att spara ned all kommunikation på ett gigantiskt databascenter i Bluffdale i Utah, USA.

Här lagras all kommunikation i samhället och ingen slipper undan. William Binney utgår från att även allt söktrafik som passerar Google inkluderas. Det möjliggör att NSA eller tex FBI/CIA retroaktivt kan undersöka en individs samtliga kommunikationer minst 10 år bakåt i tiden. Även politiker och myndighetsfolk avlyssnas konstant. Med avlyssning menas här inte att operatörer i realtid sitter och lyssnar på kommunikation utan att allt sparas ned. Här ingår även internationell trafik (ffa billing records) som går till och från utlandet. Frågan är var gränsen egentligen går.

William Binney frågar sig varför den tidigare i massmedia idoliserade general Petraeus som nyligen skandaliserades överhuvudtaget fick sina mail lästa och avslöjade.

Anledningen till att William Binney lämnade NSA var för att myndigheten bryter mot USA:s konstitution. Binney fick 2012 utmärkelsen ”the Callaway Award for Civic Justice”.

”The Award recognizes individuals in any area of endeavor who, with integrity and at some personal risk, take a public stance to advance truth and justice, and who challenged prevailing conditions in pursuit of the common good.”

”J. Kirk Wiebe and William Binney, former National Security Agency (NSA) officials, joined whistleblower Thomas Drake in blowing the whistle on fraud, waste, abuse and illegality within the agency. Together, they disclosed that the NSA had dismissed ThinThread – a data collection program that could efficiently and cost-effectively analyze massive amounts of information while protecting Americans’ privacy – in favor of Trailblazer, a vastly more expensive, intrusive and undeveloped program.”

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq