SVT Uppdrag Granskning hårdgranskar TeliaSonera i Uzbekistan

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 december 2012
- Torbjörn Sassersson red.

SVT Uppdrag Granskning gör ett mycket professionellt journalistiskt gräv på TeliaSoneras marknadsintroduktion i vad som kallats världens värsta diktatur, Uzbekistan. Historien inkluderar ett lönnmordsförsök i Strömsund, en muta på 2,2 miljarder som gick till ett brevlådeföretag i Gibraltar samt ett bankkonto i Schweiz som låsts på grund av penningtvätt. 

Granskningen visar att TeliaSonera mutat Uzbekistans diktator via hans dotter med över 2 miljarder kronor för att komma åt den Uzbekistanska mobiltelefonmarknaden.

TeliaSoneras VD hävdar att de inte mutat och att kommunikation via mobiltelefon är en mänsklig rättighet. Baksidan är att Uzbekistanska regimen är ute efter TeliaSoneras personövervakningsteknik som möjliggör att alla samtal kan spåras och att personer med fel åsikter kan gripas.

Fallet Uzbekistan har även lett till ett lönnmordsförsök i svenska Strömsund dit en politisk dissident flytt med hjälp av FN och svenska myndigheter. Skyddet fungerade inte. Mannen sköts och ligger idag i koma på ett sjukhus i Sverige. Lönnmordsförsöket har inget med TeliaSonera-affären att göra, men visar hur Uzbekistanska regimen agerar mot de med fel åsikter. Frågan är om de svenska journalisterna nu är i fara.

Avsnittet krackelerar uppfattningen om det fantastiska Sverige där ingen korruption förekommer.

Det är även värt att nämna att SVT Uppdrag Granskning indirekt ger Wikileaks tummen upp.

Se hela avsnittet tom 19 januari 2012


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Vad ska man göra åt det faktum att Svenska staten ägnar sig åt business som är emot lagstiftningen. Man bygger krigsindustri för diktaturer och statligt ägda bolag frotterar sig med fascistiska länders kriminella nätverk. Hur kan det komma sig att våra ledare är kriminella ? Har man ingen internkontroll på dessa figurer ? Vi krigar för Nato och säljer vapen till kreti och pleti. Jag konstaterar med sårat hjärta att det vimlar av kriminella i svenska bolag och bland våra politiker. Man kan inte lita på någon längre och det är oerhört smärtsamt.

  • Att journalister har lika stort förtroende som bilförsäljare är en beklämmande sanning. Men inte alla sorterar under den domen. Journalisterna på Uppdrag granskning skiljer sig från de köpta mainstream media. Tack till Uppdrag granskning !

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *