Giftinformationscentralen – Reliv, Panodil och Alvedon förgiftar oss

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 januari 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Giftinformationscentralen slår larm om att antalet fall om förgiftningar med Reliv, Panodil och Alvedon (paracetamol) ökar kraftigt i Sverige. Receptbelägg värktabletter och inför varningstexter. 

”Utvecklingen är oroande, vi måste ta till åtgärder. Det finns ett samband med ökad tillgänglighet, säger Mark Personne, medicinsk chef vid Giftinformationscentralen, skriver DN idag.

Giftinformationscentralen har därför begärt att Läkemedelsverket receptbelägger vissa preparat med ämnet och kräver varningstexter. Exempel på sådana preparat är Reliv, Panodil och Alvedon.

– Utvecklingen är oroande, säger den medicinska chefen Mark Personne på Giftinformationscentralen.

Läs mer

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag är glad för att det finns smärtstillande mediciner. På det området har jag ännu inte sett den “alternativa världen” presentera något som ens funkar lika bra som skolmedicinens produkter. Men självklart vore det allra bäst om vi alla levde på ett sätt och i en sådan frisk värld att vi sällan fick ont till att börja med. All smärta går det dock inte att “leva bort”. Ramla och skada sig kan man göra även i den mesta utopin.

  Att läkemedel ska finnas lite varstans som det gör nu för tiden är jag dock kluven till. Det är ju väldigt praktiskt men inte bra om det medför problem som det artikeln tar upp. Å andra sidan kan man ju tänka sig en värld där vi tar bättre hand om varandra. I den världen skulle kanske inte så många frestas att ta sina liv öht.

  • Jag upptäckte som barn att en mycket effektiv smärtlindring var djupavslappning. Då frigörs smärtstillande naturliga ämnen i blodet. Det var efter att sjukvården opererat ut en synål från en fot som fastnat vid lek.

   Senare i livet när jag var i de tidiga tonåren fick jag diagnosen migrän och fick då Anervan, men vägrade ta det. Jag behandlade mig själv från 12-15 års ålder med djupavslappning. Migränen var på den tiden svår. Med åren försvann långsamt migränen och läkarna förklarar bort det med att den “växte bort”. Idag är den nästan borta. Den metod som var bäst var yoga nidra.

   En vän till mig som fick migrän gick läkemedelsvägen och tog allt högre doser av smärtstillande. Smärttröskeln sänktes. Till slut lades hon in på sjukhus i en vecka för avgiftning. Hennes mirgän har blivit värre med åren och hon är utslagen i ett dygn när attackerna kommer.

   • Jättebra. Jag upptäckte djupandningen och framförallt den fokuserade, medvetna andningen som smärtlindring när jag födde barn. Men det fanns en gräns för när sömnlösheten i kombination med den allt mer intensifierade smärtan gjorde att djupandningen inte räckte. Alla förlossningar är ju olika, i mitt fall var jag inne på natt nr 2 utan sömn och då är smärttröskeln så låg den kan bli. 🙂

    Jag tänker också på när små barn har ont. Man kan inte gärna instruera dem att djupandas. När mitt barn opererades var jag mycket tacksam för den smärtlindring han fick efteråt.

    Så som sagt, jag tänker inte sälja ut den konventionella smärtlindringen helt innan den alternativa sidan har bättre saker att erbjuda.

    • @ Linda B
     Det finns en anledning till att man får smärta, det autonoma nervsystemet signalerar att “någonting är fel, något behöver åtgärdas”. Att inta smärtstillande farmakologi “klipper av signalkabeln” så man inte längre känner smärtan eller i betydligt mindre utsträckning ofta, vad innebär detta då? Jo orsaken till smärtan finns fortfarande kvar, och risken finns att man istället gör betydligt större skada än den tillfälliga “nytta” som den gör med att ta bort smärtan. Om oljelampan börjar lysa på din bil, tejpar du då för varningslampan i din bil?

     Det gäller att ta bort orsaken för att lösa problem, att bara stirra sig blind på själva symtomet kan leda till betydligt värre haverier längre fram under livet tyvärr. Användning av farmakologi skapar även i sin tur på sikt stora obalanser i kropp och själ, det är ingen bra lösning att använda sig av om man vill skapa genuin hälsa.

     Det finns många bra naturliga sätt att använda för smärtlindring, t.ex. akupunktur som används ofta i Kina vid både operationer och förlossning, hypnos, massage, zonterapi m.fl.

     • Hej Janne

      Du får ursäkta men för mig blir det lite klyschigt när du drar hela “smärtan är en signal, det är inte signalen utan orsaken till signalen som ska åtgärdas”-paketet. Tro mig när jag säger: JAG VET REDAN DET. 🙂

      Det finns många alternativa metoder som är bra ja, men jag är ledsen att påpeka att akupunktur vid akut smärta (som t ex efter operationer eller under en förlossning) inte är särskilt effektivt. Faktum är att det inte hjälper speciellt mycket alls när smärtan är riktigt intensiv. Och visst kan man massera ett litet barn som de har skurit i, både inne i kroppen och i huden, men jag är ganska säker på att det inte funkar vidare värst det heller, när smärtan är som värst.

      Och när det handlar om just operationer och förlossningar så funkar det inte att applicera “smärtan är en signal……”-paketet. Förlossning: en signal på att livmodern öppnar sig ja, är det meningen att jag ska göra nåt åt det? Operation: en signal på att det finns ett stort otäckt sår ja, och såret måste få läka men det går inte att göra mer än att härda ut tills kroppen har fixat det på egen hand.

      Vänligen
      Linda

 • Du vrider ju allt helt fel! Artikeln handlar om att det anses vara ett problem att paracetamol nu säljs på fler ställen än Apoteket, inte att det förgiftar oss! Folk som överdoserar förgiftar sig själva, så varningstext och recept på större förpackningar är väl utmärkta förslag på lösning..

   • Nej den var en kommentar till dig, det är du som vrider på DNs artikel och presenterar den här som att den skulle handla om att paracetamol är gift även i rekommenderade mängder. Förstår att du tycker så, men det är inte det som står i DNs artikel.

    • Du får läsa DN-artikeln och min notis baserad på DN mer noggrant så ser du att de överensstämmer. Om det är något som du anser är fel kontakta DN och rätta dem. Kom tillbaka och berätta hur det gick.

     DN skrev, citat:

     “Fler förgiftas av paracetamol när tillgängligheten ökar”

     “Giftinformationscentralen slår nu larm om att antalet fall om förgiftningar med paracetamol ökar kraftigt i Sverige. ”Utvecklingen är oroande, vi måste ta till åtgärder.”

     I min notis citerade jag följande:

     ”Utvecklingen är oroande, vi måste ta till åtgärder. Det finns ett samband med ökad tillgänglighet, säger Mark Personne, medicinsk chef vid Giftinformationscentralen, skriver DN idag.

     Med andra ord påpekar min notis att problemet även handlar om tillgänglighet.

 • De preparat som vi istället får se på hyllorna för receptfritt, kommer från den lobbygrupp som “vann kriget”. Mest sannolikt ibuprofen, kanske diklofenac.

  Det kommer inte att bli acetylsalicylsyra, med tanke på dokumentären som visades häromdagen. Aspirin är plötsligt mycket farligt för människan och bör receptbeläggas.

  Nu är alltså även paracetamol mycket farligt. (Märk väl att många internationella värktabletter aldrig har fått genomslag i Sverige, på grund av att vi föredrar Paracetamol.

  Det luktar som det kommande förbudet mot julmust, till förmån för coca Cola.
  Lobbying på hög nivå, på lång väg…

  Att inga receptfria värktabletter skulle finnas är bara att glömma. Tänk vilken klagosång det skulle bli, och hur långa köerna till sjukhus och vårdcentraler skulle vara!

 • Citerar från texten ovan “Giftinformationscentralen har därför begärt att Läkemedelsverket receptbelägger vissa preparat med ämnet och kräver varningstexter. Exempel på sådana preparat är Reliv, Panodil och Alvedon.”

  Blir preparaten mindre farliga för att man receptbelägger och sätter varningstexter på dem?

  Det varnas för kosttillskott medan dessa gifter får säljas helt fritt och lagligt.
  Läkemedelsindustrin bedriver verkligen kvacksalveri på högsta nivå!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *