Hallå alla hälskostbutiker – Svartaronia och gurkmeja botar cancer enligt forskning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 januari 2013
- Torbjörn Sassersson
Aronia melanocarpa, svart aronia. Foto: Michael Jeltsch. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

CANCERBOT. Aronia kan bota cancer och har andra hälsofrämjande egenskaper enligt ett dokument från Länsstyrelsen. Samma sak gäller kryddväxten gurkmeja. Vetenskapliga studier på polyphenoler som i finns i aronia och gurkmeja visar att ämnet motverkar cancer och att effekten är störst om de kombineras i en gemensam cancermedicin.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Foto: commons.hortipedia.com | Källa: Natural News

Men det betyder inte att hälsokostbutiker som säljer preparat som innehåller gurkmeja och aronia kan skriva på burkarna att innehållet kan bota cancer, trots den nya lagen som trädde i kraft 12 december 2012.  Lagen säger att utan vetenskapliga bevis kan inga hälsopåståenden göras vid reklam och försäljning av kosttillskott. Varför då undrar många? Varför räcker inte vetenskapliga bevis om det enda som krävs är just vetenskapliga bevis?

NewsVoice presenterar svaret i en ny audiointervju på onsdag 16 januari 2013.

Aronia och gurkmeja effektivt slår  ut en viss hjärncancer U373

Forskare från “Department of Natural Sciences” vid “Middlesex University” i Storbritannien har gjort en fascinerande upptäckt gällande två sorters “superfoods”. Bären från trädgårdsväxten Svartaronia och kryddväxten gurkmeja motverkar cancer. Störst effekt får en blandning av de två växterna. Den synergetiska effekten gör att cancerspridningen både hämmas och att cancerceller dör (apoptosis).

Studien publicerades i “The journal Oncology Reports” och avhandlade effekten av de bägge växterna på en sorts hjärncancer i kategorin glioblastoma (U373) en av de dödligaste hjärncancerformerna. Tidigare forskning visar att aronia och gurkmeja var och en för sig hämmar all sorts cancer, men denna studie visar att de tillsammans har en större helande effekt, “a two-punch defense against brain cancer”.

Så här skriver Länsstyrelsen i Västra Götaland om slånaronia

“Försök har visat att slånaronia hämmar utvecklingen av cancerceller  i tjocktarmen mer än andra antocyanrika bär och dessutom kan förebygga magsår, leverskador  och inflammation i ögonen.

Traditionellt har aronia använts mot urinvägsinfektioner och som  allmänt antiseptisk medel.

Aronia används även i folkmedicinen för att motverka åderförkalkning och för att stärka svaga blodkärl – försök har visat att aroniajuice från  slånaronia kan minska skadorna på de röda blodkropparna vid fysisk ansträngning.

Försök  tyder också på att aroniasaft har en blodsockersänkande effekt som är positiv för personer  med olika typer av diabetes – antocyaniner hämmar det enzym som bryter ner stärkelse efter  ett måltid, och minskar därmed chockeffekten av en snabb nerbrytning.

Aroniabär lär också  påskynda utsöndringen av tungmetaller som cesium och strontium från kroppen.” – “Ekologisk odling av aronia och slånaronia”, Kirsten Jensen, Länsstyrelsen Västra Götaland [alt källa nr 1 och nr 2]

Aroniasläktet tillhör familjen rosväxter från Nordamerika. Aronia odlas i Sverige som prydnadsväxt och som häckväxt. Svartaronia (Aronia melanocarpa) är oätlig i rått tillstånd. Bären har höga halter av antioxidanter som tex anthocyanins. Läs mer

Gurkmeja (Curcuma longa) på engelska “turmeric” tillhör växtfamiljen ingefärsväxter.  Växtens jordstam kokas, torkas och mals till ett gult pulver som är vanligt som krydda i indisk mat. Gurkmejans smak påminner om ingefära. Den är vanlig i curry, vilket ger en skarp gul färg. Läs mer

Sammanställning: Torbjörn Sassersson

Vetenskaplig forskning som visar att växterna motverkar cancer

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq