Kanadensisk studie: De som fick svininfluensavaccin fick svininfluensa lättare än ovaccinerade

publicerad 12 januari 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Nu när det diskuteras svininfluensavaccinering igen finns det skäl att påminna om den kanadensiska studien från hösten 2012 som visar att de som fick svininfluensavaccin 2009 fick ökad risk att drabbas av svininfluensa än ovaccinerade.

Studien avfärdades först av skeptiker som ett lokalt fenomen i Kanada, men uppföljande studier antyder att det var något fel på vaccinet som används internationellt.

“Canadian researchers noticed in the early weeks of the pandemic that people who got a flu shot for the 2008-2009 winter seemed to be more likely to get infected with the pandemic virus than people who hadn’t received a flu shot.

Five studies done in several provinces showed the same puzzling and unsettling results. But initially research outside of Canada did not, and the effect was dismissed as “the Canadian problem.”

But a new study suggests the findings may indeed have been real.”

“The findings that we show are consistent with the increased risk that we saw in the human studies,” Ms. Skowronski said.

Läs hela artikeln

 


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ingen av oss tog sprutan. M och jag blev dock sjuka men jag tycker inte det var så mycket värre än en ordentlig förkylning. Vårt lilla barn som då var ett halvår fick en lindrig feber och inte så mycket mer än så. Jag tror han hade hjälp av antikroppar genom bröstmjölken.

  Mitt stora barn blev inte sjuk alls. Han var den enda i sin klass som inte vaccinerades.. Jag har senare hört från en mamma vars son går i en närliggande skola att hennes son drabbades av epilepsi och narkolepsi till följd av sprutan. Hon ska ha fått detta samband bekräftat av myndigheterna. Epilepsi har jag inte hört nåt om från nån annan men det låter högst sannolikt med tanke på att det är samma grupp av sjukdomar. Mamman i fråga hade varit tveksam till vaccineringen men blev hårt övertalad av läraren i sonens klass…

  Ett intressant eventuellt samband med Pandemrixhistorien som jag tycker mig se är att väldigt många har blivit väldigt sjuka i influensa denna vinter. Vuxna människor med hög feber som legat däckade i veckor och dessutom drabbats av diverse följdsjukdomar. Detta har jag aldrig sett i en sån omfattning förut. Jag är ganska säker på att dessa människor tog sprutan 2009. Hmm, ska ta och fråga några av dem…

 • Jag fick inte heller svininfluensan trots att jag bor i Sthlm. Åkte då ofta tunnelbana och var varje dag i andra offentliga smittmiljöer. Tog aldrig Pandemrix-sprutan. De enda jag känner som blev sjuka var de som tog sprutan. Övriga hade inget annat än vanliga säsongsinfluensor.

 • Min läkare utbrast när jag vägrade ens överväga vaccinet mot svininfluensan: Vill du dö uppkopplad till maskiner?
  Det visade sig att jag var immun mot svininfluensan, för jag blev smittad, och även min kompis som jag gick i skolan med från förskola till 9:an var också immun. Hans son däremot fick influensan, konstaterat, medan vi fick lindriga symptom i några timmar innan immunförsvaret slog ut den.
  Så… hur många fler svenskar var de facto immuna innan de tog vaccinationen?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *