Searching for Sugar Man – Sixto Rodriguez är balsam för själen

2
319

Vilken man. Vilken story. Om ödmjukhet har ett namn stavas det Sixto Rodriguez. Han spelade in ett par album i decienneskiftet mellan 60- och 70-talet. Men LP-skivorna sålde nästan inte alls. Idag när musikproducenter lyssnar på musiken ter det sig osannolikt. Den var för bra. Han hör till samma klass som Jimi Hendrix menar en del. I de flesta låtar tar han politisk ställning för de utsatta i samhället.

Efter en misslyckad karriär på 70-talet drog sig Sixto Rodriguez tillbaka till arbetarlivet och han försörjde sig som byggnads- och rivningsarbetare för att försörja sin familj. Han fick tre döttrar.

I Sydafrika var samtidigt Rodriguez en legend. Förmodligen har miljontals piratkopierade skivor sålts i landet. I USA visste ingen om det, allra minst Rodriguez.

Sixto RodriguezHans musik fick en väsentlig betydelse bland den vita befolkningen i Sydafrika i kampen mot apartheid. Han var en myt och inspirationskälla. Hans texter grep djupt i den sydafrikanska folksjälen, blande de unga. Myndigheterna censurerade hans musik med hänvisning till att texterna nämnde knark, men den egentliga orsaken verkar ha varit att texterna gav folket hopp och kamplust mot etablissemanget.

I Sydafrika visste ingen var han fanns. Ryktet om hans död var redan spridd. Han var en myt. Det enda som cirkulerade var en bild på Rodriguez sittandes i en bubbla med solglasögon. I mitten av 90-talet beslöt en journalist och en skivförsäljare i Sydafrika sig för att försöka ta reda på hur Rodriguez dog. Till slut hittades Rodriguez. Han levde och arbetade fortfarande som rivningsarbetare i Detroit. Han bjöds till Sydafrika för att spela som återuppväckt från de döda.

Sixto Rodriguez föddes 1942 i Detroit av mexikanska föräldrar från arbetarklassen. Han var det sjätte barnet och fick därför namnet Sixto, nummer 6.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Robin
Robin
Gäst
27 januari 2013 kl 12:07

Såg den igår, bästa musikdokumentären jag sett och ja har sett ganska många. Hade varit kul om den tom får en Oscar. Fattade inte att den var gjord av en svensk förrän i eftertexterna hehe.. blev lite förvånad av nån anledning.

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
28 januari 2013 kl 10:03

DN: Nytt pris till ”Searching for sugar man”

Malik Bendjelloul tog hem ytterligare ett pris för sin dokumentär ”Searching for sugar man” när filmen blev Bästa dokumentär vid en gala i LA.

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/nytt-pris-till-searching-for-sugar-man