Dags för nästa larm… Nu ska hälsogivande C-vitamin utpekas som farligt

17
Stella Lindblom
Stella Lindblom – Privat foto

Vilseledande och osaklig public service? Det anser Stella Lindblom som kritiserar SVT. I ett TV-inslag påstår en forskare att vanligt C-vitamin kan ge njursten. Vad SVT och forskaren dock inte informerar om är att C-vitamin i brustablettform påstås kunna ge njursten på grund av tillsatser.

Text: Stella Lindblom | Skärmdump från SVT hemsida

“C-vitamin är farligt” påstås i ett inslag på SVT den 5 februari. Enligt artikeln varnar KI-professorn Alicja Wolk för att man får njursten av C-vitamin. SVT visar också en bild på brustabletter. Då blir jag misstänksam. Vad sa forskaren egentligen? Hur är studien gjord? Har journalisten läst hela studien? Om forskaren verkligen säger att c-vitamin är farligt – vilken sorts c-vitamin har hon testat? Var kan man få tag i studien? Jag kollade på KI, hittade professor Wolk, men ingen studie.

Att jag blir nyfiken är inte konstigt. Av en sjuksköterska fick jag för många år sen höra att läkaren hon jobbade för hade kommit fram till att bindmedlet [lista] i brustabletter ger njursten. Han rekommenderade patienter att byta till ren askorbinsyra eller tabletter utan brus. Det är inte lika lätt att göra så nuförtiden, för Apoteket har slutat sälja askorbinsyra.

Om professor Wolk har rätt har jag själv intagit rent dödliga doser c-vitamin i åtskilliga år. Det har jag gjort därför att en av prof Wolks föregångare som jag lyssnade till i mitten på 90-talet sa tvärtom – att c-vitamin är ett dundermedel som hjälper immunförsvaret att klara av alla möjliga saker från vanlig förkylning till lunginflammation och även grön starr. Men då snackar vi inte några brustabletter, vi snackar c-vitamin i flergramsklassen.

Man gör c-vitamindrinkar med minst 1-2 tsk ren askorbinsyra per halvliter vatten, vilket intas i takten 1 liter per timme. Man fortsätter dricka tills man får “rektum express” vilket är signalen på att kroppen fått nog för stunden. Kuren får inte ta mer än 3 dagar och man bör fylla på med B-vitaminer efteråt. Så har jag gjort i snart 20 år när kroppen börjar värka. Som mest var jag uppe i 35 gram C-vitamin dag 1 och 15 g dag två vid en synnerligen elak influensa som slog ut de flesta i min omgivning i flera veckor. Och någon njursten har jag ännu inte hört av.

Med kunskapen ovan blir jag naturligtvis omåttligt nyfiken. Varför denna krigföring mot en naturlig substans? Varför lägger man ner så mycket tid och kraft på att försöka hitta fel på något som är en viktig del av vår kost och som det saknas rapporterade dödsfall för, medan man smusslar under mattan att flera tusen personer dör varje år, bara i Sverige, på grund av rätt förskriven medicin från industrin?

Text: Stella Lindblom

Granskning av Alicja Wolk:s jävsituation

1. Alicja Wolk:s redovisning inför Livsmedelsverket
Alicja Wolk listad på Livsmedelsverkets hemsida

2. SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering), Alicja Wolks jävsdeklaration
Projektgrupp (diabetes), externa granskare, bindningar och jäv

  • Medlem i ”Scientific Board, NutriNet-Santé Centre at Paris University”, France (2009–).
  • Medlem i ”Steering Committee for Strategic Cancer Grants”, Research Council of Norway (2008–).
  • Medlem i expertgrupp om kost och hälsa frågor vid Livsmedelsverket (2008–).
  • Medlem i ”Evaluation Committee of Center for Epidemiology and Public Health”, Paris, France (2008–2009).
  • Ledamot i forskningsnämnden, Cancerfonden (2006–2009).
  • Expert i kost och cancerfrågor vid Cancerfonden (2004–)
  • Medlem i ”Evaluation Committee of Dep.of Epidemiology, Tampere University”, Finland (2004).
  • Medlem i nutritionsråd vid SNF (Swedish Nutrition Foundation) ej arvoderad (2004–2008).
  • Ledamot i ”Scientific Board, Twin Registry”, Karolinska Institutet (2003–)

3. Enligt uppgifter har Alicja Wolk 22 st uppdrag, men endast 10 har ovan redovisats till SBU.


Fakta från Läkemedelsverket
Brustabletter innehåller en blandning av excipienter med syra- och baskaraktär, som vid kontakt med vatten utvecklar koldioxid och påskyndar tablettens sönderfall. En vanligt förekommande kombination är natriumvätekarbonat, vattenfri natriumkarbonat och citronsyra. Emulgeringsmedel kan tillsättas för att undvika skumbildning, och smakämnen är vanligt förekommande. Smörjmedel, om de används, kan ibland ses som en hinna i den färdiga lösningen eftersom de inte är vattenlösliga. Källa (PDF)

FASS bipacksedel om vad en 1 brustablett med C-vitamin från MEDA AB innehåller
Verksamt ämne: askorbinsyra (vitamin C) 1 g.
Övriga innehållsämnen: sötningsmedel (natriumcyklamat, sackarinnatrium), färgämne (riboflavinnatriumfosfat E101, rödbetsextrakt E162), maltodextrin, smakämne (citronsmak innehållande sorbitol, mannitol, citronolja), natriumvätekarbonat 610 mg, vattenfritt natriumkarbonat 217 mg, vattenfri citronsyra, risstärkelse, natriumcitrat. Källa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

17 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
filip
filip
Gäst
9 oktober 2013 kl 12:50

Fler borde läsa den här artikeln…

Stella Lindblom
Stella Lindblom
Gäst
12 februari 2013 kl 13:07

Senaste nyhetsbrevet från Orthomolecular.org heter “What Really Causes Kidney Stones (And Why Vitamin C Does Not) – http://orthomolecular.org/resources/omns/v09n05.shtml

Halva sanningen är att en del av det som c-vitamin består av, rent kemiskt, är en del av det som njursten kan bestå av. Men resten av sanningen är att c-vitaminet också gör att de beståndsdelar som njurstenen består av inte kan träffas och göra njurstenar.

Kan vi få slippa fler halvsanningar som basuneras ut som vetenskap?

Lena
Lena
Gäst
11 februari 2013 kl 12:25

Bioteket i Hässleholm säljer både askorbinsyra och natriomaskorbat(skonsamt för magen).

Randi Rein
Gäst
10 februari 2013 kl 10:28

Webbshopen Hightech Scandinavia säljer ren askorbinsyra. Bra folk som vill ge oss bra grejer 🙂
http://www.hightechscandinavia.se/search.php?orderby=position&orderway=desc&search_query=askorbinsyra&submit_search=S%C3%B6k

Kemikaliedetektiven
Gäst
8 februari 2013 kl 21:50

Är studien relevant eller bör det utfärdas en VARNING FÖR FORSKNING?
http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=49514

Stella Lindblom
Stella Lindblom
Gäst
Reply to  Kemikaliedetektiven
9 februari 2013 kl 13:57

Vi har också klagat och tjatat på apotek där vi bor, men de har två svar: 1) de kan inte längre beställa av sin leverantör, 2) man kan specialbeställa stora mängder, men då blir det dyrt. Men chokladkakor och “vitaminer” med icke biotillgängligt innehåll, det kan de ha hemma i drivor som vilken pressbyrå som helst!

För många år sen pluggade jag epidemiologi på universitetet. Vi fick lära oss om fallgropar, sätt att missbruka studier på etc, så jag är generellt skeptisk så fort jag hör att “en vetenskaplig studie visar”. “Vetenskap” är en ideologi baserad på positivism som är en mental konstruktion och ett förhållningssätt till världen. På det sättet skiljer den sig egentligen inte ifrån religion. Båda har experter i ledande ställning som “vet mer” och talar om hur saker förhåller sig medan massan förväntas svälja det som sägs utan att själv granska saken. Båda intriktningarna talar helst bara om saker som förstärker den egna ställningen och gömmer undan fakta som kan hota denna ställning.

Sanningen är att man kan bevisa allt, inklusive sin egen motsats, med lite applikation av logik. Det beror helt på var man gör avgränsningar och hur man hanterar olika “confounding factors” och “bias”. “Läkemedels”-industrin har ju i många år testat olika sätt att utesluta individer med hög självläkande förmåga eftersom de “stör” forskningsresultaten och ofta är starkare än medlet man vill undersöka. Det intelligenta i det läget vore ju att utveckla stöd för självläkning, men – “there’s no money in it”. Däför läggs en hel del krut på att demonisera och förlöjliga sånt som faktiskt stärker den självläkande förmågan.

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  Stella Lindblom
10 februari 2013 kl 09:29

Klockrent.

Micke
Micke
Gäst
8 februari 2013 kl 13:31

Santa Maria har askorbinsyra, finns bland kryddorna i affären. Liposomal absorberas bättre än ren askorbinsyra, googla och läs hur ni kan göra egen liposomal, “ascorbic acid ultrasonic cleaner liposomal”

Stella Lindblom
Stella Lindblom
Gäst
Reply to  Micke
8 februari 2013 kl 16:02

Tackar för de glada tillropen!

@Micke:
Tack för tipset om liposomal, det ska jag titta närmare på.

De små förpackningarna för askorbinsyra i affären förslår inte särskilt långt om man tänker följa rekommendationen 60 mg per dag och kilo kroppsvikt (rdi för försöksdjur som saknar kroppsegen tillverkning av c-vitamin). Har själv siktat in mig på att göra en beställning här:
http://borgebykryddgard.jetshop.se/askorbinsyra-p-27-c-103.aspx
De säljer kiloförpackningar vilket innebär knappa halvåret för en person.

Kemikaliedetektiven
Reply to  Micke
9 februari 2013 kl 00:23

Ang. Santa Maria askorbinsyra så känns den inte lika ren som den askorbinsyra som tidigare fanns på Apoteket i en burk för 49 kronor. Brukade alltid ta ett par teskedar när jag kände att jag började bli förkyld. Kan vi få den tillbaka, SNÄLLA!?

Micke
Micke
Gäst
Reply to  Micke
9 februari 2013 kl 22:09

Varsågod. En påse räcker inte långt, men om man ändå köper 29 st påsar, så blir det 1015 gram för 290 kr, en påse är 35 g och kostar 9.90. Så man får lite mer, för lite mindre.

Kemikaliedetektiven >> Handlar det inte om falskmarknadsföring så ska den vara ren, det står det på påsen i varje fall. Fast vad kan man lita på idag egentligen.

Annelie Fagerlund
Annelie Fagerlund
Gäst
8 februari 2013 kl 08:58

Det är nog läkemedelskartellens aktiva lobbyister som ligger bakom detta för dom jobbar hårt för att vi ska bli beroende av deras läkemedel. Dr matthias Rath talar varmt för att vi i nordeuropa behöver massor av c-vitamin samt lite andra tillskott men han har det inte lätt med läkmedelskartellen. boken : Varför djur inte får hjärtattacker men människor dör av dem . Skriven av Dr Matthias Rath förklarar varför .

Goran
Goran
Gäst
7 februari 2013 kl 14:15

Bravo Stella

Janne
7 februari 2013 kl 09:53

C-vitamin är livsviktigt för vår existens, och det är INTE skadligt i höga doser då det är vattenlösligt, överskottet kommer ut via urinen.

Däremot kan det vara rent DÖDLIGT OM MAN INTE tillför tillräckligt höga doser av C-vitamin vid vissa svåra sjukdomar som t.ex. lunginflammation och cancer: http://vaccin.me/2012/02/06/c-vitamin-botade-svininfluensa-och-leukemi/

ruben
ruben
Gäst
6 februari 2013 kl 20:44

Instämmer och tackar!
Det finns kanske anledning att SVT programmet bör fällas i granskningsnämnden för osaklighet och vilseledande upplysning? Eller blev SVT vilseledda av professorn?

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  ruben
6 februari 2013 kl 23:27

SVT har ju rimligen ansvaret att ställa svåra frågor och kontrollera jävsituationer. Har de inte gjort det, så är de osakliga.

Vill du anmäla SVT så gör det här:

http://www.radioochtv.se/Tillsyn/Granskning-av-program/Anmalan/

Först måste man dock kontrollera detta:

“Det har visat sig i båda dessa studier att C-vitamin är skadligt i högre doser, i alla fall när det kommer till dessa två sjukdomar, säger Alicja Wolk.”

Exakt vilka två studier? Vem finansierade? Var forskarna jäviga inkl Wolk?

Ref:
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vitamintillskott-kan-leda-till-njursten

Margareta Lundström
Gäst
6 februari 2013 kl 19:50

Tack Stella Lindblom och NewsVoice för att ni hyfsar debatten.