Dags för nästa larm… Nu ska hälsogivande C-vitamin utpekas som farligt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 februari 2013
- NewsVoice redaktion
Stella Lindblom
Stella Lindblom – Privat foto

Vilseledande och osaklig public service? Det anser Stella Lindblom som kritiserar SVT. I ett TV-inslag påstår en forskare att vanligt C-vitamin kan ge njursten. Vad SVT och forskaren dock inte informerar om är att C-vitamin i brustablettform påstås kunna ge njursten på grund av tillsatser.

Text: Stella Lindblom | Skärmdump från SVT hemsida

”C-vitamin är farligt” påstås i ett inslag på SVT den 5 februari. Enligt artikeln varnar KI-professorn Alicja Wolk för att man får njursten av C-vitamin. SVT visar också en bild på brustabletter. Då blir jag misstänksam. Vad sa forskaren egentligen? Hur är studien gjord? Har journalisten läst hela studien? Om forskaren verkligen säger att c-vitamin är farligt – vilken sorts c-vitamin har hon testat? Var kan man få tag i studien? Jag kollade på KI, hittade professor Wolk, men ingen studie.

Att jag blir nyfiken är inte konstigt. Av en sjuksköterska fick jag för många år sen höra att läkaren hon jobbade för hade kommit fram till att bindmedlet [lista] i brustabletter ger njursten. Han rekommenderade patienter att byta till ren askorbinsyra eller tabletter utan brus. Det är inte lika lätt att göra så nuförtiden, för Apoteket har slutat sälja askorbinsyra.

Om professor Wolk har rätt har jag själv intagit rent dödliga doser c-vitamin i åtskilliga år. Det har jag gjort därför att en av prof Wolks föregångare som jag lyssnade till i mitten på 90-talet sa tvärtom – att c-vitamin är ett dundermedel som hjälper immunförsvaret att klara av alla möjliga saker från vanlig förkylning till lunginflammation och även grön starr. Men då snackar vi inte några brustabletter, vi snackar c-vitamin i flergramsklassen.

Man gör c-vitamindrinkar med minst 1-2 tsk ren askorbinsyra per halvliter vatten, vilket intas i takten 1 liter per timme. Man fortsätter dricka tills man får ”rektum express” vilket är signalen på att kroppen fått nog för stunden. Kuren får inte ta mer än 3 dagar och man bör fylla på med B-vitaminer efteråt. Så har jag gjort i snart 20 år när kroppen börjar värka. Som mest var jag uppe i 35 gram C-vitamin dag 1 och 15 g dag två vid en synnerligen elak influensa som slog ut de flesta i min omgivning i flera veckor. Och någon njursten har jag ännu inte hört av.

Med kunskapen ovan blir jag naturligtvis omåttligt nyfiken. Varför denna krigföring mot en naturlig substans? Varför lägger man ner så mycket tid och kraft på att försöka hitta fel på något som är en viktig del av vår kost och som det saknas rapporterade dödsfall för, medan man smusslar under mattan att flera tusen personer dör varje år, bara i Sverige, på grund av rätt förskriven medicin från industrin?

Text: Stella Lindblom

Granskning av Alicja Wolk:s jävsituation

1. Alicja Wolk:s redovisning inför Livsmedelsverket
Alicja Wolk listad på Livsmedelsverkets hemsida

2. SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering), Alicja Wolks jävsdeklaration
Projektgrupp (diabetes), externa granskare, bindningar och jäv

  • Medlem i ”Scientific Board, NutriNet-Santé Centre at Paris University”, France (2009–).
  • Medlem i ”Steering Committee for Strategic Cancer Grants”, Research Council of Norway (2008–).
  • Medlem i expertgrupp om kost och hälsa frågor vid Livsmedelsverket (2008–).
  • Medlem i ”Evaluation Committee of Center for Epidemiology and Public Health”, Paris, France (2008–2009).
  • Ledamot i forskningsnämnden, Cancerfonden (2006–2009).
  • Expert i kost och cancerfrågor vid Cancerfonden (2004–)
  • Medlem i ”Evaluation Committee of Dep.of Epidemiology, Tampere University”, Finland (2004).
  • Medlem i nutritionsråd vid SNF (Swedish Nutrition Foundation) ej arvoderad (2004–2008).
  • Ledamot i ”Scientific Board, Twin Registry”, Karolinska Institutet (2003–)

3. Enligt uppgifter har Alicja Wolk 22 st uppdrag, men endast 10 har ovan redovisats till SBU.


Fakta från Läkemedelsverket
Brustabletter innehåller en blandning av excipienter med syra- och baskaraktär, som vid kontakt med vatten utvecklar koldioxid och påskyndar tablettens sönderfall. En vanligt förekommande kombination är natriumvätekarbonat, vattenfri natriumkarbonat och citronsyra. Emulgeringsmedel kan tillsättas för att undvika skumbildning, och smakämnen är vanligt förekommande. Smörjmedel, om de används, kan ibland ses som en hinna i den färdiga lösningen eftersom de inte är vattenlösliga. Källa (PDF)

FASS bipacksedel om vad en 1 brustablett med C-vitamin från MEDA AB innehåller
Verksamt ämne: askorbinsyra (vitamin C) 1 g.
Övriga innehållsämnen: sötningsmedel (natriumcyklamat, sackarinnatrium), färgämne (riboflavinnatriumfosfat E101, rödbetsextrakt E162), maltodextrin, smakämne (citronsmak innehållande sorbitol, mannitol, citronolja), natriumvätekarbonat 610 mg, vattenfritt natriumkarbonat 217 mg, vattenfri citronsyra, risstärkelse, natriumcitrat. Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq