Timbrorapport: Skandalen Nya Karolinska

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 februari 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Nya Karolinska

Tankesmedjan Timbro har granskat det nya supersjukhuset Nya Karolinska som sägs ska revolutionera Stockholms sjukvård och även leda utvecklingen internationellt. Men investeringen på 52 miljarder kr kommer att leda till färre vårdplatser i ett redan pressat system, skriver läkaren ­Anders Lundberg i sin rapport “Skandalen Karolinska”.

Projektet har blivit väsentligt mycket dyrare än beräknat. Nu ligger kostnaden på 70 miljarder kronor.

“Processen som har föregått beslutet att bygga Nya Karolinska har präglats av en oroväckande kombination av kortsiktighet, käpphästrastande och önsketänkande från politiskt håll. Alla seriösa bedömare är överens om att det inte kommer att gå att finansiera framtidens välfärd med bara skattemedel.”

Eva Franchell på Aftonbladet skriver:

“De ville ha ett flott hus, tänk glas och konst för miljontals kronor. De ville ha ett sjukhus för avancerad sjukvård, tänk komplicerade diagnoser och Nobelpris. Fladdrande vita rockar i ett gnistrande hus.”

“Nya Karolinska är inget vanligt sjukhus. Det är upphandlat utan någon som helst konkurrens. Affären har varit så hemlig att bara några få politiker haft insyn i ekonomin. Nya Karo­linska var tänkt som kronan i den moderata vårdpolitiken. “

Timbro utvecklar idéer och vill långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle. Timbro tror på allas rätt att forma sitt eget liv, i sin egen takt och att ta ansvar för detsamma.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • SvD (1 juni 2016): Mångdubbelt dyrare underhåll för Nya Karolinska

  “Den årliga prislappen för underhåll och service för Nya Karolinska i Solna blir 475 miljoner kronor från 2019. 20 år senare kostar samma avtal nästan 1,2 miljarder kronor per år enligt landstingets nya beräkningar.
  – Avtalet är mångdubbelt dyrare och oskäligt. Vi kräver att det bryts ur det stora NKS-avtalet och förhandlas om, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholmslandstinget.”

 • SvD (26 jan 2016): ”Chefer som går in tar på sig kamikazeuppdrag”

  Läkare kommer med tuff kritik mot NKS vårdplanering. Om drygt ett halvår kommer de första patienterna till Nya Karolinska i Solna. Men fortfarande saknas flera beslut om vilken vård som ska flytta dit och vad som måste utlokaliseras till andra sjukhus.
  – Här byggs huset först och sedan bestäms innehållet. Det borde varit tvärtom, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska Universitetssjukhuset.

 • Fantastiskt bra inlägg, helt suveräna länkar!

  Detta bygge med Nya Karolinska måste vara ett av de största slöserierna (det största slöseriet?) med skattebetalarnas pengar i Sveriges historia!

  En sanslös skandal som begås mitt framför ögonen på hela Sveriges befolkning!

 • Skandalen Nya Karolinska “hits the fan” i svenska media:

  Dagens PS: Här kommer nästa smäll…
  http://www.dagensps.se/artiklar/2013/03/04/81443562/index.xml

  Dagens PS har i en rad artiklar berättat om skandalen kring Nya Karolinska i Solna utanför Stockholm. Projektet har utvecklats till rena mardrömmen för hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

  Dagens PS: Skräckrapporten som Rosdahl inte ville visa
  http://www.dagensps.se/artiklar/2013/02/22/31340294/index.xml

  Dagens PS: Läkare sågar miljardflopp: “Det är att räcka fingret”
  http://www.dagensps.se/artiklar/2013/02/21/98201939/index.xml

  SvD: Nya Karolinska – ett katastrofprojekt
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/nya-karolinska-ett-katastrofprojekt_7936950.svd

  Dagens Medicin: Stort hemlighetsmakeri kring bygget av Nya Karolinska
  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/stort-hemlighetsmakeri-kring-bygget-av-nya-karolinska/

  SvD: Miljarder saknas till nya Karolinska
  http://www.svd.se/naringsliv/miljarder-saknas-till-nya-karolinska_7964186.svd

  Dagens Industri: Miljardhål i finansiering av Nya Karolinska
  http://www.di.se/artiklar/2013/3/4/miljardhal-i-finansiering-av-nya-karolinska/

 • Försvarstalet: Karolinska ”en framgångshistoria”

  SvD: Bristande upphandling, sekretessbelagda utredningar och ett skyhögt kvadratmeterpris. I förra veckan kom Timbrorapporten ”Skandalen Nya Karolinska” som kastade en skugga över det redan hårt kritiserade sjukhusbygget. Nu mommer motattacken.
  ”Att publicisten Timbro låter det här kallas för en skandal – det är det som är skandalen”, säger landstingsrådet Stig Nyman som själv beskriver bygget som “en framgångshistoria”.

  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/nymans-attack-mot-karolinska-kritikerna_7944328.svd

 • Hur får man stopp på det här vansinnet? Kanske som Shimmeringblade säger är den enda chansen? Annars får vi ett nytt Vasa-skepps bygge som suger musten ur hela samhället och all utveckling stannar av igen.

 • Hur ska vi komma ifrån denna maktfullkomliga dårskap? Jag tror vi behöver samarbeta mer. Nyhetsförmedlare som Newsvoice borde tillsammans med alternativmedicinare träffa ansvariga politiker och ställa dom mot väggen med de frågor som gammelmedia aldrig ställer, filma detta och förmedla till allmänheten. Vi behöver klarlägga medias ägandestruktur och dess ev kopplingar till läkemedelsindustrin, och vi behöver belysa Illuminati/Bilderberger gruppen, vilka de är, deras mål och medel, kopplingar osv. Torbjörn, du får anställa lite fler medarbetare! 😉

  • Mycket bra förslag Shimmeringblade! Allmänheten måste få kännedom om all denna dårskap som försiggår bakom ryggen på hela svenska folket!

  • Håller med. Jag har funderat på att rekrytera “rebeller” som vill lägga tid på att göra det du säger: undersöka, konfrontera, publicera. Men jag kan inte betala ut pengar. Finns inga pengar. Det blir som vid alla nationella revolutioner, dvs ideellt arbete. NewsVoice är ett ideellt projekt. Däremot är det meriterande. Möjligheten att få reklamplats i NewsVoice är given. Är ni med?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *