Timbrorapport: Skandalen Nya Karolinska

11

Tankesmedjan Timbro har granskat det nya supersjukhuset Nya Karolinska som sägs ska revolutionera Stockholms sjukvård och även leda utvecklingen internationellt. Men investeringen på 52 miljarder kr kommer att leda till färre vårdplatser i ett redan pressat system, skriver läkaren ­Anders Lundberg i sin rapport “Skandalen Karolinska”.

Projektet har blivit väsentligt mycket dyrare än beräknat. Nu ligger kostnaden på 70 miljarder kronor.

“Processen som har föregått beslutet att bygga Nya Karolinska har präglats av en oroväckande kombination av kortsiktighet, käpphästrastande och önsketänkande från politiskt håll. Alla seriösa bedömare är överens om att det inte kommer att gå att finansiera framtidens välfärd med bara skattemedel.”

Eva Franchell på Aftonbladet skriver:

“De ville ha ett flott hus, tänk glas och konst för miljontals kronor. De ville ha ett sjukhus för avancerad sjukvård, tänk komplicerade diagnoser och Nobelpris. Fladdrande vita rockar i ett gnistrande hus.”

“Nya Karolinska är inget vanligt sjukhus. Det är upphandlat utan någon som helst konkurrens. Affären har varit så hemlig att bara några få politiker haft insyn i ekonomin. Nya Karo­linska var tänkt som kronan i den moderata vårdpolitiken. “

Timbro utvecklar idéer och vill långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle. Timbro tror på allas rätt att forma sitt eget liv, i sin egen takt och att ta ansvar för detsamma.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

11 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Red
Red
Gäst
16 maj 2015 kl 21:34

Aktuella artiklar om Nya Karolinska:

Aftonbladet: Sjukhuspengar försvinner – till skatteparadiset 26 nov 2014

SvD: Nya Karolinska tio miljarder kronor dyrare att bygga 5 maj 2015

Janne
4 mars 2013 kl 16:54

Fantastiskt bra inlägg, helt suveräna länkar!

Detta bygge med Nya Karolinska måste vara ett av de största slöserierna (det största slöseriet?) med skattebetalarnas pengar i Sveriges historia!

En sanslös skandal som begås mitt framför ögonen på hela Sveriges befolkning!

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
4 mars 2013 kl 12:35

Skandalen Nya Karolinska “hits the fan” i svenska media:

Dagens PS: Här kommer nästa smäll…
http://www.dagensps.se/artiklar/2013/03/04/81443562/index.xml

Dagens PS har i en rad artiklar berättat om skandalen kring Nya Karolinska i Solna utanför Stockholm. Projektet har utvecklats till rena mardrömmen för hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Dagens PS: Skräckrapporten som Rosdahl inte ville visa
http://www.dagensps.se/artiklar/2013/02/22/31340294/index.xml

Dagens PS: Läkare sågar miljardflopp: “Det är att räcka fingret”
http://www.dagensps.se/artiklar/2013/02/21/98201939/index.xml

SvD: Nya Karolinska – ett katastrofprojekt
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/nya-karolinska-ett-katastrofprojekt_7936950.svd

Dagens Medicin: Stort hemlighetsmakeri kring bygget av Nya Karolinska
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/stort-hemlighetsmakeri-kring-bygget-av-nya-karolinska/

SvD: Miljarder saknas till nya Karolinska
http://www.svd.se/naringsliv/miljarder-saknas-till-nya-karolinska_7964186.svd

Dagens Industri: Miljardhål i finansiering av Nya Karolinska
http://www.di.se/artiklar/2013/3/4/miljardhal-i-finansiering-av-nya-karolinska/

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
27 februari 2013 kl 01:17

Försvarstalet: Karolinska ”en framgångshistoria”

SvD: Bristande upphandling, sekretessbelagda utredningar och ett skyhögt kvadratmeterpris. I förra veckan kom Timbrorapporten ”Skandalen Nya Karolinska” som kastade en skugga över det redan hårt kritiserade sjukhusbygget. Nu mommer motattacken.
”Att publicisten Timbro låter det här kallas för en skandal – det är det som är skandalen”, säger landstingsrådet Stig Nyman som själv beskriver bygget som “en framgångshistoria”.

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/nymans-attack-mot-karolinska-kritikerna_7944328.svd

ruben
ruben
Gäst
23 februari 2013 kl 22:16

Hur får man stopp på det här vansinnet? Kanske som Shimmeringblade säger är den enda chansen? Annars får vi ett nytt Vasa-skepps bygge som suger musten ur hela samhället och all utveckling stannar av igen.

Shimmeringblade
Shimmeringblade
Gäst
23 februari 2013 kl 19:13

Hur ska vi komma ifrån denna maktfullkomliga dårskap? Jag tror vi behöver samarbeta mer. Nyhetsförmedlare som Newsvoice borde tillsammans med alternativmedicinare träffa ansvariga politiker och ställa dom mot väggen med de frågor som gammelmedia aldrig ställer, filma detta och förmedla till allmänheten. Vi behöver klarlägga medias ägandestruktur och dess ev kopplingar till läkemedelsindustrin, och vi behöver belysa Illuminati/Bilderberger gruppen, vilka de är, deras mål och medel, kopplingar osv. Torbjörn, du får anställa lite fler medarbetare! 😉

Janne
Reply to  Shimmeringblade
23 februari 2013 kl 22:30

Mycket bra förslag Shimmeringblade! Allmänheten måste få kännedom om all denna dårskap som försiggår bakom ryggen på hela svenska folket!

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  Shimmeringblade
24 februari 2013 kl 10:07

Håller med. Jag har funderat på att rekrytera “rebeller” som vill lägga tid på att göra det du säger: undersöka, konfrontera, publicera. Men jag kan inte betala ut pengar. Finns inga pengar. Det blir som vid alla nationella revolutioner, dvs ideellt arbete. NewsVoice är ett ideellt projekt. Däremot är det meriterande. Möjligheten att få reklamplats i NewsVoice är given. Är ni med?

ruben
ruben
Gäst
23 februari 2013 kl 17:11

Jag håller med. Ett nutida Vasa skepp. Liknar det överdådiga storhetsvansinnet, som bara kan ha ett liknande öde.