En tiggare i centrala Stockholm kan dra in en månadslön motsvarande 24,000 kr före skatt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 mars 2013
- Torbjörn Sassersson
Folkungagatan - Götgatan, Stockholm - Eniro kartor
ArcanumSkolan
Tiggare Stockholm City
Folkungagatan – Götgatan, Stockholm – Eniro kartor
Tiggare-Stockholm
Tiggare i Stockholm – Skärmdump från DN.se

DN gjorde en undersökning för att ta reda på om en tiggare tjänar 5, 000 kronor eller 100 kronor på en dag. DN skuggade därför tiggaren Florica under en dag. Resultat blev ynkliga 186 kronor, enligt artikeln. Florica satt vid Mariatorgets ena tunnelbaneentré. När redaktören för NewsVoice gjorde en liknande undersökning blev resultatet ett helt annat.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto från Eniro kartor resp. faksimil från DN Sthlm (pixelerad).

DN skriver att Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen, som är regeringens expert på människohandel, i flera medier sagt att det kan röra sig om flera tusen kronor per dag för en handikappad tiggare och upp till 800 kronor per dag för en vanlig tiggare.

Undertecknad undersökte tiggarframgången för tre år sedan. Jag satt på caféet Cozy i korsningen Folkungagatan – Götgatan, vid det sydöstra hörnet.

Utkikspunkten är markerad med den röda pilen. Jag kunde se rakt ned i tiggarskålen som var i fokus under en intensiv timme på eftermiddagen en solig dag. När timmen var slut slogs dagsinäkten på 1000 kr ut över en månad och intäkten landade på hela 30,000 kr, helt skattefritt.

Om man räknar bort helgerna och drar ned från 1000 kr per dag till Kajsa Wahlbergs uppgift om en intäkt på 800 kr (vanlig tiggare) blir månadsintäkten 16,800 kr skattefritt (800 kr x 21 dagar = 16,800 kr). Om summan 16,800 kr räknas om till en månadslön före skatt på 30% blir summan c:a 24,000 kr brutto.  Min lilla undersökning ger således Rikspolisstyrelsen mer rätt än DN:s granskning.

Jag noterade även att två tiggare samarbetade genom att diagonalt växla gathörn i samma korsning. Förmodligen var hörnet på bilden ovan det bästa.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Verklig medkänsla är mer än bara att slänga åt tiggaren ett mynt…
  den förstår att den struktur som skapar tiggare måste förändras
  Martin Luther King, Jr.

 • Om alla människor hade beskyddat sina egna länder, vidare haft motivationen att ta hand om sin egen utveckling, yttermera känt en passion för att skapa balans med naturen, samt på lång sikt sörja för sin egen välfärd skulle sannolikt svenska folket sluppit att återigen befinna sig på medeltiden i olika avseenden. Vi skulle sannolikt sluppit både tiggeri och halal-slakt på IKEA. Norge hade sannolikt sluppit incidenten på Utöja dessutom.

 • Hmm träffa folk. vara utomhus och få frisk luft och tjäna pengar.. jag vet vad jag ska göra för att dryga ut låga pensionen i framtiden..

  • Sätt dig en vecka där på gatan så kommer du nog att ändra uppfattning.

   “Realist” stämmer dåligt in på dig.

 • Plattitydernas heliga enfald tillåts styra utan att folk reagerar på vad det är som driver med dem … svenskarna har passerat bäst före datum för längesen, Sverige finns inte kvar på kartan … ingen god utveckling alls längre, snarare utarmning, utslagning och polarisering … allt för att ingen ska lyckas se vem som ligger bakom. Även om de avslöjas kommer svensken inte att se det, då han är subliminalt, alltså att det undermedvetna påverkas av bakgrunder i reklam musik mm där han programmerats att tro på överheten i allt utan att ifrågasätta.

  • Det är just därför som den organiserade importen av minioriteter i syfte att skapa motsättningar har en baksida för de som genomför densamma. De människor som importeras är inte lika duperade som de som redan finns här. Detta måste användas på bästa sätt. Blatte och zigenar-Power MAO.

 • M-kvinna: Förbjud organiserat tiggeri

  Nya regler behövs. Den svenska modellen för social välfärd utmanas i dag av fattig­dom, attityder och utanförskap. Att visa att samhället inte accepterar det organiserade tiggeriet är en väg att gå för att stävja stigmatiseringen av redan utsatta. Kommunerna kan lätt göra det genom att ändra sina lokala regler, skriver Eva Solberg (M).

  http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/forbjud-det-organiserade-tiggeriet-pa-vara-gator

  • Det skulle vara intressant att få veta vad den faktiska summan uppgick till under denna timme samt dag o datum.
   Det finns ju en massa faktorer som påverkar den enskildes vilja till att skänka pengar.
   En solig lördag strax efter löning torde vara åtskilligt mer lukrativ än en regnig måndag strax innan.

   Istället för att attackera tiggarna borde vi förbjuda rofferiet.
   Det skulle nog lösa en hel del problem för den förstnämnda gruppen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *