En tiggare i centrala Stockholm kan dra in en månadslön motsvarande 24,000 kr före skatt

publicerad 11 mars 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Folkungagatan - Götgatan, Stockholm - Eniro kartor
Tiggare Stockholm City
Folkungagatan - Götgatan, Stockholm - Eniro kartor
Tiggare-Stockholm
Tiggare i Stockholm - Skärmdump från DN.se

DN gjorde en undersökning för att ta reda på om en tiggare tjänar 5, 000 kronor eller 100 kronor på en dag. DN skuggade därför tiggaren Florica under en dag. Resultat blev ynkliga 186 kronor, enligt artikeln. Florica satt vid Mariatorgets ena tunnelbaneentré. När redaktören för NewsVoice gjorde en liknande undersökning blev resultatet ett helt annat.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto från Eniro kartor resp. faksimil från DN Sthlm (pixelerad).

DN skriver att Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen, som är regeringens expert på människohandel, i flera medier sagt att det kan röra sig om flera tusen kronor per dag för en handikappad tiggare och upp till 800 kronor per dag för en vanlig tiggare.

Undertecknad undersökte tiggarframgången för tre år sedan. Jag satt på caféet Cozy i korsningen Folkungagatan - Götgatan, vid det sydöstra hörnet.

Utkikspunkten är markerad med den röda pilen. Jag kunde se rakt ned i tiggarskålen som var i fokus under en intensiv timme på eftermiddagen en solig dag. När timmen var slut slogs dagsinäkten på 1000 kr ut över en månad och intäkten landade på hela 30,000 kr, helt skattefritt.

Om man räknar bort helgerna och drar ned från 1000 kr per dag till Kajsa Wahlbergs uppgift om en intäkt på 800 kr (vanlig tiggare) blir månadsintäkten 16,800 kr skattefritt (800 kr x 21 dagar = 16,800 kr). Om summan 16,800 kr räknas om till en månadslön före skatt på 30% blir summan c:a 24,000 kr brutto.  Min lilla undersökning ger således Rikspolisstyrelsen mer rätt än DN:s granskning.

Jag noterade även att två tiggare samarbetade genom att diagonalt växla gathörn i samma korsning. Förmodligen var hörnet på bilden ovan det bästa.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat