Landet som försvann – Sverige genomgår historiskt skifte genom nedmontering

publicerad 13 mars 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Sverige försvannMan känner inte igen sig. Allt går så fort. Hur ska de unga få jobb? Det finns ingen trygghet längre. Skulle du vilja ha tillbaka Sverige som det såg ut 1980 – en ankdamm – som rena Östtyskland?", skriver Peter Kadhammar.

Sverige skiftar lika dramatiskt som vid industrialismens genombrott. Vi ser en teknisk revolution, ett nedmonterande av välfärden, hur vården blivit Läkemedelsbolagens marknadsplats, vi ser stora kliv mot att allt ska vara kommersiellt anpassat för storföretagen och vi kan notera att Folkhemmet redan försvunnit.

"Sverige som vi föreställer oss Sverige finns inte längre: det är ett land som försvann", skriver Kadhammar.

Det fantastiska Sverige är blott en gammal skenbild, ett minne.

"Under 14 dagar ska fotografen Lotte Fernvall och Peter Kadhammar resa från Kiruna i norr till Malmö i söder. De ska berätta om människorna de möter, om det nya, och om det gamla som är på väg bort. Det knakar och kvider, smäller och brakar."

Undertecknad rekommenderar dig att följa deras resa genom landet

Torbjörn Sassersson, NewsVoice