Nordisk elitstyrka sätts in mot skattesmitare

publicerad 8 mars 2013
- av NewsVoice

hitmanEn nyinsatt nordisk elitstyrka ska jaga internationella skattesmitare. Upp till 400 skatteexperter från hela Norden kan nu aktiveras som agenter för att spåra skattesmitare i utlandet. De sista skatteparadisen är Hongkong, Förenade arabemiraten,  Qatar och Singapore.

”Summorna är enorma som undanhålls skatt. Genom ett centraliserat nordiskt samarbete ska vi dra in så mycket pengar som möjligt”, säger Torsten Fensby, projektledare på Nordiska ministerrådet till SvD Näringsliv.

"I praktiken betyder det att dessa länder saknar ett informationsutbytesavtal med Sverige vilket gör att bankerna i landet kan hålla på sekretessen. Samtidigt har länderna låg, eller ingen, beskattning i kombination med att finansmarknaderna är relativt oreglerade."

Läs mer

Bild: Hitman, datorspel