Ny forskning: Minnet knivskarpt vid nära döden-upplevelser (NDU)

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 mars 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Ka lidinaties arpus
Målning: Ka, Lidinaties Arpus
Målning: Ka, Lidinaties Arpus

Minnen av nära döden-upplevelser är starkare och mer detaljrika än minnen av både påhittade händelser och minnen från den fysiska verkligheten. Det visar en studie: “Minnen av nära-döden-upplevelser (NDU): verkligare än verkligheten?”,  gjord av belgiska forskare.

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Målning: Ka, Lidinaties Arpus | Källa: SvD

Åtta belgiska forskare från University of Liège har undersökt minnen hos 21 komapatienter med nära döden-upplevelser. Studien publicerades den 27 mars 2013 i den ansedda tidskriften PLOS ONE (se abstract). Komapatienternas minnen jämfördes med friska personers minnen.

Studien visar att minnena efter nära döden-upplevelser var mer detaljrika än både minnen av påhittade händelser och minnen av händelser från den fysiska verkligheten.

Göran Grip“Även om det är känt sedan tidigare att dessa minnen är mer detaljerade har det inte visats vetenskapligt tidigare. Därmed kan tanken om att det är påhitt i vanlig bemärkelse avvisas”, säger fd narkoslägaren Göran Grip.

Forskarna: Thonnard Marie, Vanessa Charland-Verville, Serge Brédart, Didier Ledoux, Steven Laureys, Audrey Vanhaudenhuyse, Serge Brédart och Hedwig Dehon från: “Coma Science Group”, Cyclotron forskningscenter och neurologiavdelningen vid Universitetssjukhuset i Liège, Belgien.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Elefanten i rummet är “astral travel” som alla kan lära sej men få talar om och döljs delvis genom att istället tala om nära döden upplevelser och psykologiska termer som nattskräck, och undvika det uppenbara svaret och fömågan vi har att uppleva och undersöka personligen.

 • Tobbe & Ruben: det ni upplevde kallas lucid dreaming eller lucida drömmar. Jag hade en redovisning om det i skolan och under drömmandet rör sig ögonen som under vanlig sömn då man kollar runt i drömmen.

  Vad lucida drömmar egentligen betyder har jag ingen aning om men ni kan googla fram tekniker för hur ni ska göra för att medvetet drömma lucida drömmar.

  NDE’s är riktigt intressant att läsa om och något vi borde forska mer i! Vår hjärna är en otroligt magisk liten grej som vi alla bär omkring på. Själv tror jag på Gud vilket kan förklara mitt positiva intresse för NDE’s.

  Lev väl!

 • Tack för intressanta kommentarer och länkar. Har också haft ut-ur-kroppen- (och andra) upplevelser – både som barn och vuxen ..dock ingen nära-döden sådan ..ännu. 😉
  Däremot har jag, i regressioner, upplevt både födsel och död. Att födas var tufft (en sådan hjälplöshet att sitta fast i en kropp ..omigen), medan att dö gav en ögonblicklig frihetskänsla som inte kan med ord beskrivas.

  På min yngre brors begravning nyligen var kyrkan fylld, inte bara med familj, släkt, vänner och kollegor i fysiska kroppar – utan även dem från andra dimensioner. Det underbara var att de var där, inte bara för familjen utan även för min brors kollegor och vänner. De stod i rad på rad vid de sina i kyrkbänkarna – och i ring på ring runt kistan, släktled på släktled från min egen släkt. Så visst lever vi ‘för evigt’..

  WHAT IS DYING?
  A ship sails and I stand watching till she fades on the horizon and someone at my side says
  “She is gone.” Gone where? Gone from my sight, that is all; she is just as large as when I saw her. The diminished size and total loss of sight is in me, not in her, and just at that moment when someone next to me says “She is gone,” there are others who are watching her coming, and other voices take up a glad shout, “There she comes!”
  ..and that is dying. (Bishop Brent)

 • När jag var liten (10-11 år) brukade jag flyga omkring på nätterna när jag sov:)
  Jag kunde flyga överallt och det var fantastiskt:) Kanske kan man lära sig det igen?:)

 • Detta ämne har, för den som enbart uppfattar kroppen och hjärnan som det som utgör livet, ofta begränsat deras observationsförmåga och gjort att uppenbara fenomen som inte stämmer in i den verkligheten bortförklaras som påhitt, etc. En intressant uträkning som gjorts visade att om våra upplevelser och tankar skulle sparas i hjärnan skulle minnet räcka si sådär tre månader. Studier i hypnos har visat att allt finns lagrat som vi upplevt. Men om det nu inte kan få plats med mer info än ca tre månader om det lagrades i hjärnan – vart lagras det då?
  Inte ens hela kroppen räcker som lagringsmedia. Visst, uträkningen kan vara fel, men för den som har en teori om hur kroppen lagrar minnet i hjärnan kan enkelt göra en liknande uträkning och se om teorin håller.

 • ruben; medvetenheten om NDU-forskningen sprider sig i raketfart. Fler och fler studier kommer publiceras och Universal Studios är tydligen nu på gång att göra film av Dr Eben Alexanders bok ‘Proof of Heaven’ Mycket spännande på gång! 😉

 • Ruben. Studien med sitt resultat kom verkligen oväntat. Mycket roligt. Det finns liv i UKU/NDU-forskningen alltså. Blir lite nostalgisk.

 • Jag upplevde utanförkoppen upplevelser under ett antal veckor när jag var i 8-10 års ålder. Jag kunde påverka var jag var och hur jag skulle förflytta mej med tankekraft medan jag sov. Och det var ingen dröm, det kan jag skilja på. Jag var ett antal 10-tal meter över marken med viljekraft och såg detaljer om saker jag inte kunde veta.

 • Jag är så funtad att jag “vet” att vi lever för evigt. Vår kropp är vårt fysiska fordon i den 3 dimensionella världen av tid och rum. Jag har varit med om utanför kroppen upplevelser innan tonåren. Varit med om andliga manifestationer av spöken i tonåren. Det jag är mest intresserad av är om den medvetenheten kan sprida sig? Jag älskar Janne, Pia och Torbjörn som förstår tanken om evigt liv.

   • Ruben, jag kan varmt rekommendera dig en mycket intressant kurs om detta ämne som jag gick själv för ett par år sedan. Klicka på denna länk om läs om introduktionskurs i världs- och livsåskådningsfrågor: http://www.teamhellbergzonterapi.com/2012-05-15-09-58-49/ovriga-kurser
    Vet inte om den är öppen för alla att gå nu eller bara för de som gått deras hela zonterapiutbilning, men är du intresserad kan du höra med dom.

    För övrigt kan jag varmt rekommendera hela deras stora zonterapiutbilning som jag gick förut, det är det bästa jag gjort i livet. Henrik och hans fru Lena är underbara människor som besitter stora kunskaper om livet och allt som rör kropp och själ.

 • Ja det blir alltmer tydligt (nu även vetenskapligt) att våra sinnen fungerar även en liten tidsperiod efter den fysiska döden. Hörseln t.ex. sägs ju fungera ett tag efter döden och den döde kan höra vad som sägs efter sin död genom sitt medvetande.

 • Inressant utveckling att det nu även vetenskapligt bevisats vara verkligare än inbillning. Lite närmare sanningen för den stora allmänheten. Det är fortfarande en mystisk okänd värld för de som inte tror på det eller aldrig upplevt det. Nu får man ett underlag många är mer öppna för,”den vetenskapliga” att livet kan vara mer än vår materiella 3d.

  • det påminner om en gång hemma hos mamma och pappa…jag hade lagt mig på bäddsoffan i mitt rum där efter att ha ätit mkt goda våfflor med lingonsylt och ärtsoppa..och sova lite middag..plötslig såg jag ett gulaktigt ljus-sken när jag låg och blundade för att försöka sova..det såg ut som en glödlampa på lite håll…men det var så väldigt mkt klarare och verkligare än i verkligheten så att säga…blev alldeles förskräckt..det varade dock en sekund eller nått…det berömda ljuset i tunneln kanske?…visste inte att man kunde få en nära döden-upplevelse av att bara käka mors goda våfflor hehe? :O)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *