Rödalgen Eucheuma cottoni kan bota cancer visar försök på råttor

publicerad 14 mars 2013
- av NewsVoice

Eucheuma-cottoniExtrakt från den ätliga rödalgen Eucheuma cottoni reducerar kraftigt cancer utan att vara giftig. Det visar försök på råttor vid ett universitet i Malaysia. I försöket jämfördes algens cancerbotande effekt med kemoterapi, skriver Ethan Evers för naturalNews.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson

Algen var betydligt bättre på att döda cancerceller än vald kemoterapimetod och förbättrade dessutom antioxidantstatus i försöksdjuren medan de råttor som fick kemoterapi ådrog sig skador på annars friska organ.

Forskarna hoppas nu att de kan utveckla cancermedicin direkt hämtad från naturenEucheuma cottoni är en ätlig rödalg som är vanligt förekommande runt ekvatorn.

“Rats treated with the chemo drug for four weeks showed a 71 percent decrease in the size of their tumors, but those treated with the seaweed extract had their tumors shrink by 91 percent – an improvement of 27 percent over chemo.”

Inom traditionell kinesisk och japansk medicin har sedan länge olika arter av alger använts för att bota bröstcancer. Enligt en artikel på NaturalNews har japanska kvinnor som ofta äter alger 83% färre fall av bröstcancer än kvinnor i Väst. Studier i USA visar att endast små mängder av vissa alger varje dag i kosten kan sänka risken för bröstcancer.

Text: Torbjörn Sassersson

 


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *