Stark solvind når jorden söndag natt den 17 mars 2013

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 mars 2013
- NewsVoice redaktion

Solerruption 15 mars 2013

Den 15 mars 2013 skedde en enorm solerruption (CME, Coronal Mass Ejection not to be confused with Solar Flare) som kastade sitt innehåll rakt mot jorden. Biljoner ton av partiklar kan nå jorden ett till tre dygn efter händelsen på solen.

Partikelmolnet beräknas vara framme under natten mellan lördagen och söndagen den 16-17 mars 2013. Sattelliter och elektriska/elektroniska  installationer som tex elnät och internet kan eventuellt påverkas.

“Not to be confused with a solar flare, a CME is a solar phenomenon that can send solar particles into space and reach Earth one to three days later. Earth-directed CMEs can cause a space weather phenomenon called a geomagnetic storm, which occurs when they connect with the outside of the Earth’s magnetic envelope, the magnetosphere, for an extended period of time. In the past, geomagnetic storms caused by CMEs such as this one have usually been of mild to medium strength.” / NASA

Läs mer

Earth-Directed Coronal Mass Ejection From the Sun


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: CMEsolvind
Stöd NewsVoice 2024
  • Stark solvind?

    Varför, använder admin ordet ”solvind” i rubriken, om det är elektrisk eFergi i form av solstrålning, eller solutstrålningsparticklar, med varierande effekt och frekvens mot planeten Jorden, som avses?

    Mvh

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *