Stark solvind når jorden söndag natt den 17 mars 2013

1
188

Solerruption 15 mars 2013

Den 15 mars 2013 skedde en enorm solerruption (CME, Coronal Mass Ejection not to be confused with Solar Flare) som kastade sitt innehåll rakt mot jorden. Biljoner ton av partiklar kan nå jorden ett till tre dygn efter händelsen på solen.

Partikelmolnet beräknas vara framme under natten mellan lördagen och söndagen den 16-17 mars 2013. Sattelliter och elektriska/elektroniska  installationer som tex elnät och internet kan eventuellt påverkas.

“Not to be confused with a solar flare, a CME is a solar phenomenon that can send solar particles into space and reach Earth one to three days later. Earth-directed CMEs can cause a space weather phenomenon called a geomagnetic storm, which occurs when they connect with the outside of the Earth’s magnetic envelope, the magnetosphere, for an extended period of time. In the past, geomagnetic storms caused by CMEs such as this one have usually been of mild to medium strength.” / NASA

Läs mer

Earth-Directed Coronal Mass Ejection From the Sun


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Bertil NätvÄrkselev
Bertil NätvÄrkselev
Gäst
17 mars 2013 kl 14:40

Stark solvind?

Varför, använder admin ordet ”solvind” i rubriken, om det är elektrisk eFergi i form av solstrålning, eller solutstrålningsparticklar, med varierande effekt och frekvens mot planeten Jorden, som avses?

Mvh