Forbidden knowledge? TED.com pulls Hancock’s and Sheldrake’s videos from YouTube

3
171

Rupert Sheldrake

TED.COM: ”After due diligence, including a survey of published scientific research and recommendations from our Science Board and our community, we have decided that Graham Hancock’s and Rupert Sheldrake’s talks from TEDxWhiteChapel should be removed from distribution on the TEDx YouTube channel.”


”Both talks have been flagged as containing serious factual errors that undermine TED’s commitment to good science. The critiques of these talks need much clearer highlighting.”

”We’re not censoring the talks. Instead we’re placing them here, where they can be framed to highlight both their provocative ideas and the factual problems with their arguments. See both talks after the jump.”

”All talks on the TEDxTalks channel represent the opinion of the speaker, not of TED or TEDx, but we feel a responsibility not to provide a platform for talks which appear to have crossed the line into pseudoscience.”

Read more and watch the ”forbidden” videos here


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Vilken skandal! och vilken backfire om man läser kommentarerna i länken, Samtidigt komiskt, Sheldrake blir inbjuden att tala utifrån sin bok, bland annat om dogmatiskt tänkande inom vetenskapen. Sen lyckas tydligen några tokreligiösa skeptiker övertala TED att flytta videon. .Så mycket betyder TEDs slogan ”spreading of ideas” tydligen. 🙂

    ”TED’s censorship prove Sheldrakes point about science being stuck in orthodoxy to the point of detriment to its own evolution.”

    Råder alla intresserade läsa boken ”The Science Delusion” av Rupert Sheldrake..

  2. Termen ”Good Science ”myntades av Philip Morris för att försvara cigarettkonsumtionen när den passiva rökningens effekter diskutrades och förnekades av tobaksindustrin. Termen var också fröet till Steven Milloys internet-stunt ”Junk Science”, så talet om krav på good science gr jag inte så mycket för. Det är expertisens avfärdande av vad de betraktar som vetenskapliga kättare och dissidenter en i högsta grad politisk aktivitet till förvar av konformitet.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här