Pseudovetenskap: 89% av cancerforskningens resultat kan inte replikeras

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 april 2013
- NewsVoice redaktion
Medicinsk forskning. Foto: Michal Jarmoluk. Licens: Pixabay.com
Medicinsk forskning?

År 2012 publicerade den vetenskapliga tidskriften Nature en studie som berättar en annan historia om det förtroende vi ska ha till cancerforskningen. Glenn Begley och hans team på cirka 100 personer vid Amgen, kontrollerade resultaten från 53 banbrytande studier inom cancerforskningen för att se om de kunde replikeras.

Slutsatsen var chockerande. 89% av studierna kunde inte reproduceras.

“A former researcher at Amgen Inc has found that many basic studies on cancer — a high proportion of them from university labs — are unreliable, with grim consequences for producing new medicines in the future.

”It was shocking,” said Begley, now senior vice president of privately held biotechnology company TetraLogic, which develops cancer drugs. ”These are the studies the pharmaceutical industry relies on to identify new targets for drug development. But if you’re going to place a $1 million or $2 million or $5 million bet on an observation, you need to be sure it’s true. As we tried to reproduce these papers we became convinced you can’t take anything at face value.”

Läs mer i Reuters | Uppdaterad länk okt 2014

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq