Advokat Peter Althin: Befria prinsessan Estelle

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 april 2013
- NewsVoice redaktion
Peter Althin - Foto: Wikimedia Commons, public domain
Peter Althin - Foto: Wikimedia Commons, public domain
Peter Althin – Foto: Wikimedia Commons, public domain

Inför riksdagsvalet nästa år [2014] avlöser de politiska partierna varandra med kongresser och riksmöten. Men vågar något enda riksdagsparti slå ett slag för demokratin och avskaffa vårt lands mest odemokratiska symbol – monarkin? Och därmed i jämställdhetens namn befria prinsessan Estelle från hennes påtvingade ok.

Text: Peter Althin, advokat samt fd ordförande i Republikanska Föreningen | Denna artikel publicerades ursprungligen på Newsmill.se 2013-04-13 och den återpubliceras med tillstånd från artikelförfattaren på samma datum i NewsVoice.

Som ordförande i Republikanska föreningen [2009-2013], en förening i stark frammarsch, anklagar jag de svenska riksdagspartierna för att svika demokratin. Varför gör riksdagspartierna inget för att fördjupa demokratin?

För drygt ett år sedan föddes en liten tjej, prinsessan Estelle. Hon föddes i Sverige, där utgångspunkten är att varje liten flicka som föds, själv ska få välja sitt liv. Välja vilken religion hon vill/eller inte vill tillhöra. Välja sin utbildning och med tiden sitt yrke. Engagera sig i vilket politiskt parti eller intresseförening hon vill. Gifta sig med vem hon vill och skilja sig om förhållandet inte längre fungerar. Kort sagt, bli en självständig kvinna med friheten att göra sina egna val i livet.

Men inget av det här gäller för prinsessan Estelle. Hon var från den dag hon föddes förhindrad att gå sin egen väg i livet. För sådant är Sveriges statsskick. I motsats till de flesta länder i världen som blivit demokratiska stater, har vi i Sverige fortfarande monarki. Symbolen för ett gammalt diktatoriskt klassamhälle, där alla inte är lika inför lagen.

Så frågan är om något riksdagsparti nu är berett att slå ett slag för demokratin, för religionsfriheten och för jämställdheten inför det kommande riksdagsvalet, genom att klargöra att man vill avskaffa monarkin? Troligtvis inte. Varför? Jo, det skulle kunna kosta marginalväljarnas röster.

Men väger inte frågor som demokrati, religionsfrihet, alla människors lika värde, likhet inför lagen och jämställdhet tyngre än så? Kan vi fortsätta att blunda och acceptera att frågan gång på gång undviks eller ens besvaras? Detta gäller även för de riksdagspartier, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, i vars partiprogram avskaffandet av monarkin finns med. För när de tillsammans utgjort en majoritet i riksdagen har de ändå inte gjort minsta försök att avskaffa monarkin.

De senaste riksdagsvalen har utmärkts av en räddhågsenhet bland de etablerade politiska partierna. Ingen har hitintills vågat sticka ut eller höjt rösten i frågan, troligen av rädsla att förlora en röst eller två. Och det mesta tyder på att det lär bli än mer utslätat i det kommande valet 2014.

Tiden är inne för att ändra på det. Det är dags att stå upp för frågan som är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Vårt samhälle. Vårt Sverige. Dags att markera att vi nu vill ta itu med det mest odemokratiska vi har i vårt land, monarkin. Och därmed – befria Estelle och ge henne en möjlighet till ett fritt självständigt liv genom införandet av republik och därmed en fördjupad demokrati.

Text: Peter Althin, advokat samt fd ordförande i Republikanska Föreningen


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq