Biverkningar av p-pillret Neovletta blev Felicias död

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 april 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Felicia började ta p-piller som 16-åring. Hon blev rekommenderad av en ungdomsmottagning att ta Neovletta som är det vanligaste p-pillret som unga tjejer tar i början. Hon var då fullt frisk och hade inga defekter i blodet eller förhöjda risker för att få blodproppar. Idag är hon död på grund av Neovletta, skriver Aftonbladet.

När Felicia ätit Neovletta i över två år fick hon mycket allvarliga blodproppar som ledde till hennes död. Läkarna kunde inget göra trots att hon kom till sjukhus och vistats där i 6 dagar. Hon dör den 1 november 2012.

FASS varnar för blodproppar pga Neovletta

Enligt bipackseldeln som redovisas av FASS.se varnas flertalet gånger för risker med blodproppar och att tjejer med blodproppsproblem i familjen helt ska undvika Neovletta. Problemet är att blodproppar kan vara orsaken till både slaganfall (stroke, en kärlsjukdom) och hjärtinfarkt. Enligt Socialstyrelsens rapport från 2012 förblir hjärt- och kärlsjukdomar den vanligste orsaken till dödsfall i Sverige. Kan vi förvänta oss att en 16-åring som blir rekommenderad Neovletta på en ungdomsmottagning gör den reflektionen?

Jag har provat neovletta och jag ville ta livet av mig när jag käkade dom, mådde väldigt psykiskt dåligt och blev deprimerad. Nu har jag otroligt lätt att bli det och är otroligt känslig för hormoner.” / CelsiusT 16 nov 2011

“Jag funderar på att sluta för det känns som att jag får jobbiga biverkningar av det [Neovletta]. Exempelvis mindre sexlust och jag är oftare nere och gråter osv. det är lite svårt att veta om detta beror på pillrena eftersom jag ätit dessa i ca 7 år.” / Jijii 4 feb 2009

“Jag tålde dem inte alls särskilt bra, blev deprimerad och hängig av dem.” / Hus-musen 16 nov 2011

“gud vad ja känner igen mig.. ja fick också p-pillerna neovletta som alla andra.. jag blev en häxa, grät och var sur dygnet runt”. / Moa, 23 nov 2008

Medicinsäljarsajten Healthexpress.se mest positiv till Neovletta

Om Neovletta googlas hittas exempel på kvinnor som både larmar om biverkningar eller är nöjda med pillret, men Healthexpress.se har övervägande mest positiv information.

De skriver:

“Det finns en mycket liten risk att få olika typer av biverkningar när man tar Neovletta p-piller. Eventuella bieffekter är vanligtvis milda och passerar så snart din kropp börjat vänja sig vid den nya behandlingen. Några av Neovletta’s vanligaste biverkningar är huvudvärk, illamående, minskad sexlust och viktökning.” / Healthexpress.se

Även när marknadsföringsajten Healthexpress.se som ägs av Hexpress Ltd i London skriver positivt om Neovletta medger de alltså en rad biverkningar. Neovletta tillverkas av läkemedelsbolaget Bayer.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ursäkta sent inlägg.

  Rekommenderar starkt: naturalcycles.com eller liknande.
  Har ingenting med produkten att göra, finns likvärdiga produkter 🙂

  Starkt positiva bieffekter är att man lär känna sin kropp bättre, på ett mycket sunt sätt.

 • Ungdomsmottagningarna skriver ut det till unga flickor som om det vore godis. Helt utan förälders vetskap eller godkännande.
  Så unga förstår inte vill farliga biverkningar det får. Inte bara blodproppar. En hormonell obalans som är mycket skadlig och dessutom “äter” pillren upp en massa mineraler så tonåringen får också näringsbrist.
  Nä fy fan. Hur sjutton kan dom få skriva ut sån skit till så unga!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *