Lobbyismen i Sverige: De lämnar den politiska sfären för superlöner från PR-bolagen

publicerad 29 april 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson, SVT - Statens Vinklade Television

Företagen inom PR- och lobbybranschen slåss om ministrar, riksdagsledamöter och ­regeringstjänstemän. Det spelar ingen roll om de fått avgå på grund av att de varit ohederliga mot svenska folket eller tvärtom försökt skapa bra förändringar i samhället och åkt ut just därför.

Aftonbladet avslöjar idag att ­nästan fyra av tio som slutar i riks­politiken går raka vägen till lobbyistbranschen. Där väntar superlönerna. Det sker inte bara i Brüssel. Det sker allt mer här i Sverige.

När de väl gått över till PR- och lobbybranschen får de uppdrag att påverka lagar och beslut som tas på politisk nivå för att gynna de företag som upphandlar tjänster från PR-bolagen. Alla PR-bolag behöver inte vara oetiska eller ha kunder som gör något dåligt i samhället, men problemet är att det finns inga regler och ingen insyn i vad dessa fd politiker, tjänstemän och ministrar egentligen företräder för intressen och en sak till, vad händer med värderingarna?

När denne lobbyist sedan promenerar tillbaka till den politiska sfären eller går till en myndighet får vi fenomenet som kallas “revolving doors”. Individen blir ännu mer värdefull för näringslivet eftersom kompetens, kunskap och inflytande byggts på. Snart vet ingen vem som arbetar för vem. Den röda tråden blir i så fall individens personliga intressen, att tjäna pengar här eller där medan moralen får stryka på foten.

Själen är till salu för ett bra pris.

Läs mer i Aftonbladet


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Torbjörn, det är resurssnålt att värva EN mentalt lydig och värdefattig ledande politiker, till EN offentlig eller privat svensk eller internationell laglös lobbyorganisation u.p.a. och risk, för att i tid och rum, med hjälp av blinda, döva och stumma, interna och/eller auktoriserade revisorer, överföra offentliga skattemedel (skattade pengar) till skattebefriade partibidrag eller partistöd, från EN offentlig eller privat lobbyorganisation, som i nutid och rum är arbetsgivare och rättssubjekt, till partinamnet u.p.a. och risk, som är folkvalt kollektiv av laglösa hemliga ideella svenska partipolitiska föreningar u.p.a. och risk, för att EN svensk domstol i nutid, nära framtid och rum, vill, kan eller vågar FÖRSTÅ när, var och VARFÖR, svenska partibidrag eller partistöd, är säkerhetsbrist som kan vara och fördragsbrott, mot EN enskild svensk väljare, med i livet utvecklad rätt mental kunskap, att i nutid, nära framtid och rum, tänka och handla resurssnålt och säkert, med lobbyorganisation och lydiga/värdefattiga lobbyister som leker med skattebetalarnas offentliga resurser avsedd för svensk skola, vård och omsorg.

    Med värdesäkrad hälsning

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *