Nya Dagbladet: Kostnaden för USA:s krig – tiotusentals miljarder kr

publicerad 5 april 2013
- av NewsVoice

USA krig kostnadVAPENINDUSTRIN. Krigen i Irak och Afghanistan är de dyraste i USA:s historia och kommer på sikt att kosta amerikanska skattebetalare mellan 25 och 38 tusen miljarder kronor. Detta enligt en ny rapport från en framstående forskare vid Harvarduniversitetet.

USA har redan spenderat närmare 13 000 miljarder kronor i direkta kostnader för sina krig i de båda länderna. Men detta ”representerar bara en bråkdel av de totala krigskostnaderna”, enligt forskaren Linda Bilmes, som tidigare arbetat för den förre presidenten Bill Clinton. I sin nya rapport slår Bilmes fast att den största enskilda utgiften för krigen består av vårdkostnader och olika bidrag till skadade krigsveteraner.

Läs mer