Pseudovetenskap: Brittisk forskare fick 3 månaders fängelse för forskningsfusk

6

Industrisamarbeten ogillas allt mer av läkareEn brittisk forskare fick 3 månaders fängelse för att ha skapat falska resultat i en studie av ett cancerläkemedel. Forskaren ville testa cancermedlet på människor snabbare och fabricerade resultat för sina chefer på läkemedelsbolaget Aptuit, rapporterar BBC.

Det var kollegor till forskaren som upptäckte att resultaten var falska. Forskaren dömdes i mars 2013 inom ramen för “Good Laboratory Practice Regulations”. Han är den första personen som blivit åtalad och dömd enligt lagen.

Gerald Heddell som är chef för det brittiska läkemedelsverkets inspektionsenhet (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, MHRA) välkomnar domen och meddelar media att den är en tydlig signal om att myndigheten inte tvekar att åtala forskare som riskerar allmänhetens hälsa och säkerhet.

“Investigators there discovered that Eaton had been selectively reporting research data since 2003. Defence solicitor advocate Jim Stephenson said his client had given up working as a scientist.”

He said: “He is unlikely to ever undertake this type of work ever again.”

BBC: Scientist Steven Eaton jailed for falsifying drug test results

Nättidningen Läkemedelsvärlden (LMV.se) skriver att i Danmark har läkemedelsföretagen fått allt svårare att få tag på läkare till diverse expertgrupper. Det är läkarna själva som väljer bort samarbeten med industrin på grund av risken för jäv. Även i Sverige har läkemedelsindustrin märkt av problemet, skriver LMV.se

Text: Torbjörn Sassersson

Redaktören: Frågan är om denna typ av lag finns i Sverige och kan tillämpas på ohederliga svenska forskare och myndighetspersoner på Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet. Om du upptäcker forsknings- eller myndighetsfusk rapportera till NewsVoice. Du kan vara anonym. 

MHRA: Man jailed in pre-clinical trial data scam case


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Janne
21 april 2013 kl 12:31

Det allra bästa vore väl att stänga av dem på livstid och ge dem rejäla fängelsestraff så övriga forskare inser allvaret och inte gör likadant.

Daniel
Daniel
Gäst
20 april 2013 kl 17:33

3 månader????

3 månader för fusk?????

Bedrägeri??? Människors förtroende och liv?????

3 månader? Vilket jäkla skämt

Bertil NätvÄrkselev
Bertil NätvÄrkselev
Gäst
19 april 2013 kl 13:45

Redaktörens fråga besvaras med NEJ!

Folkvald svensk lagstiftare eller kontrollmakt är laglösa kollektiv av ideella föreningar, som i styrelse, utskott eller nämnd styr och ställer med hjälp av värdefattig partipolitisk målvakt, utan personligt ansvar och risk, för ohederlig enskild fysisk person, eller laglösa kollektiv av ohederliga svenska forskare och myndighetspersoner på Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet.

Om 89% av redovisat resultat från svensk cancerforskning, inte kan replikeras i tid och rum av neutralt rättssubjekt med STRIKT produktansvar för säkerhetsbrist i producerat forskningsresultat, producerar arbetsgivaren till forskaren eller forskarna säkerhetsbrist som svensk lagstiftare, domstol eller exekutivt organ kan transformeras till fördragsbrott, lokalt i en medlemsstat på den inre marknaden i EES eller Europeiska unionen.

EU-domstolen beskattar och bestraffar den medlemsstat som producerat fördragsbrott och det allmänna i en medlemsstat betalar skadestånd till EN drabbad enskild fysisk person, som i livet utvecklat och äger rätt mental kunskap, tänk och handling i fyrarummaren.

Med vänlig hälsning
Lärstad den 19 april 2013
Namn på näringsvÄrksamhet med STRIKT produktansvar för säkerhetsbrist ovan.
Namnteckning av företrädare för näringsvÄrksamhet ovan.
Namnförtydligande och befattning på namnteckning ovan.

Margareta Lundström
Gäst
19 april 2013 kl 13:43
Helge
Helge
Gäst
19 april 2013 kl 00:36

Varför tvingar inte äkemedelsverket läkemedelsbolget som sålde Pandemrix att avslöja vilken ingrediens i vaccinet som orsakade narkolepsi? Eller tänker SLV låta det hända igen??

Janne
Reply to  Helge
19 april 2013 kl 06:30

Det är på grund av att i stort sett alla läkemedelsverkets utgifter och löner betalas av läkemedelsföretagen själva. Industrin har alltså skapat sin egen myndighet så de själva kan styra vilken information som ska få komma ut och vilken som inte får komma ut.
Industrins vinster kommer alltid i första hand medan folkhälsan kommer en bra bit ned i prioriteringslistan. Läs mer om hur korrupt hela systemet är här:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/laekemedelsverket-maaste-reformeras-814380