Pseudovetenskap: Brittisk forskare fick 3 månaders fängelse för forskningsfusk

publicerad 18 april 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Industrisamarbeten ogillas allt mer av läkareEn brittisk forskare fick 3 månaders fängelse för att ha skapat falska resultat i en studie av ett cancerläkemedel. Forskaren ville testa cancermedlet på människor snabbare och fabricerade resultat för sina chefer på läkemedelsbolaget Aptuit, rapporterar BBC.

Det var kollegor till forskaren som upptäckte att resultaten var falska. Forskaren dömdes i mars 2013 inom ramen för "Good Laboratory Practice Regulations". Han är den första personen som blivit åtalad och dömd enligt lagen.

Gerald Heddell som är chef för det brittiska läkemedelsverkets inspektionsenhet (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, MHRA) välkomnar domen och meddelar media att den är en tydlig signal om att myndigheten inte tvekar att åtala forskare som riskerar allmänhetens hälsa och säkerhet.

"Investigators there discovered that Eaton had been selectively reporting research data since 2003. Defence solicitor advocate Jim Stephenson said his client had given up working as a scientist."

He said: "He is unlikely to ever undertake this type of work ever again."

BBC: Scientist Steven Eaton jailed for falsifying drug test results

Nättidningen Läkemedelsvärlden (LMV.se) skriver att i Danmark har läkemedelsföretagen fått allt svårare att få tag på läkare till diverse expertgrupper. Det är läkarna själva som väljer bort samarbeten med industrin på grund av risken för jäv. Även i Sverige har läkemedelsindustrin märkt av problemet, skriver LMV.se

Text: Torbjörn Sassersson

Redaktören: Frågan är om denna typ av lag finns i Sverige och kan tillämpas på ohederliga svenska forskare och myndighetspersoner på Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet. Om du upptäcker forsknings- eller myndighetsfusk rapportera till NewsVoice. Du kan vara anonym. 

MHRA: Man jailed in pre-clinical trial data scam case