Replik – Expertgrupp sprider myter om HPV-vaccin

publicerad 30 april 2013
- av NewsVoice

HPV-vaccin myter

Marina Ahlm från vaccininformationssajten Vaccin.me replikerar via NewsVoice till en expertgrupp som lovordar HPV-vaccin i en debattartikel i SvD Opinion. Expertgruppen menar att ett organiserat vaccinmotstånd fått fäste i landet som om det vore en farlig gerillarörelse.

Det stämmer inte. Det som hänt är att svenska folket i allmänhet blivit allt mer medvetet om bedrägerierna runt och övertron på vaccin hos myndigheter och sjukvårdsapparat. Medvetenheten uttrycker sig i form av artiklar och webbplatser som ställer kritiska frågor.

Marina Ahlm:

Det pratas om att massvaccination av våra barn är kostnadseffektivt. Hur kan det någonsin bli kostnadseffektivt att massvaccinera alla flickor till en årlig kostnad av 200 miljoner plus underhållsdos som kostar 60 miljoner och där summorna kan dubbleras om det även gäller för pojkarna? Detta för att rädda 225 personer.

Eller omvänt; varför ska samhället ge en grupp på 450 individer så mycket som 260-520 miljoner (där man dessutom tror att man bara kan hjälpa hälften)? Varför satsas inte pengarna på en grupp som är betydligt större? Exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar som faktiskt är den vanligaste dödsorsaken.

Vad gäller cancer fick 50 994 personer diagnosen cancer år 2005. Hur kan samhället välja att våra gemensamma pengar bara ska ”gynna” 0, 88 procent av våra cancersjuka där man dessutom tror att bara hälften kan bli hjälpta (0,44 procent)? Och för att uppnå detta ska alla flickor – och helst alla pojkar också – vaccineras med något som man inte vet effekten av eller ens kan mäta skyddseffekten på?

Dessutom har vi redan en mycket effektiv metod för att förebygga livmoderhalscancer, nämligen cellprovskontroller.

Läs mer:  Etablissemanget anser det oetiskt att bevisa vacciners säkerhet och effektivitet – Gardasil vilar ej på vetenskaplig grund

Text: Marina Ahlm och Torbjörn Sassersson