Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Jadav Payeng – Mannen som planterade en hel skog i Indien

publicerad 20 maj 2013
- Ivan Björn

Jadav Payeng

Jadav Payeng lyckades under 30 års tid att förvandla över 500 hektar av obevuxen sandmark till en grönskande oas som sjuder av liv. Projektet ansågs vara omöjligt. Nu fortsätter Payeng med ett nytt projekt. Han meddelande nyligen att han ska förvandla en annan ännu mer ogästvänlig plats till en oas.

Översättning: Ivan Björn | Foto: Paperblog.com

Indiern Jadav Payeng bestämde sig redan som tonåring att han skulle förvandla ett tråkigt sandigt område som ligger vid floden Brahmaputra till en skog och efter 30 år har han på egen hand avslutat planteringen av 500 hektar skog. I denna skog har många olika djurarter hittat sitt nya hem. Idag är Payeng 49 år gammal och hans livsberättelse påminner om en poetisk roman av Jean Giono Mannen som planterade träd.

Jadav Payeng har för en tid sedan meddelat att han med egen kraft kommer att förvandla nästa stora område som inte är bördigt till ytterligare en grönskande oas.

Payeng blev starkt påverkad av en händelse som inträffade år 1979. 16 årige Payeng har lagt märke till att översvämningar har tvingat stora mängder ormar upp till en sandyta i Jorhat. När vattnet gick tillbaka bevittnade denna 16-åring en plötslig massdöd av hundratals ormar.

“Ormarna hade dött i värmen. Det fanns inga träd som skyddade dem från solen. Jag satt mig ner och grät över deras döda kroppar. Det var rena massakern. Jag berättade för skogsvaktaren och bad honom att plantera träd. Han sa att på denna plats växer inget och han sa till mig att jag ska försöka plantera bambu. Det var väldigt jobbigt, men jag gjorde det. Ingen ville hjälpa mig. Ingen brydde sig”, minns Payeng, som byggt en enkel boning på en ödeplats så att han kan fortsätta sitt planteringsarbete.

Han sådde frön, vattnade dem varje morgon och kväll. Med tiden förvandlades den sandiga marken till en bambuskog. Under åren har värdelös mark börjat förvandlas till en oas, där det idag finns en rik flora och fauna. Efter en tid flyttade olika djur inklusive Bengalisk tiger och noshörning till skogen.

“Sen bestämde jag mig för att plantera riktiga träd. Jag har tagit hit även röda myror från min hemby, som har många gånger stuckit mig. Dessa myror hjälper till att förvandla jordmånen”, förklarar Payeng.

“Efter 12 år såg jag gamar och andra fåglar att flytta in i skogen. Det kom även rådjur och därmed rovdjur.”

Skogsmyndigheten har paradoxalt nog fått kännedom om Payengs lyckade satsning först år 2008 när ungefär 100 elefanter immigrerade till skogen.

Jadav Payengs nästa projekt – En ny skog ska planeras

”Vi blev förvånade över att på ett sandigt område hitta en tät skog. Människor som bodde i närheten av skogen ville avverka den för att vissa djur har gjort skador på deras hus, men Payeng sa till dem att då måste de döda honom först. Payeng tar han hand om träd och djur som sina egna barn. När vi såg det bestämde vi oss för att stötta honom. Vi har varit överväldigade vad han åstadkommit på 30 år”, sa den dåvarande skogsvaktare Gunin Saikia.

De lokala invånare kallar skogen för Mulai som är nästan 530 hektar till ytan. Tjänstemän vill göra skogen till skyddat område. Payeng har deklarerat att om regeringen klarar av att ta hand om hans skog så flyttar han till en annan plats och börjar med arbetet på nytt där.

Payeng är sin uppgift trogen. Med sin fru Binit och deras tre barn lever de i skogen. De har djur och mjölken säljs i en närliggande stad. Nu ska han börja med ett nytt projekt på en ny plats som ska förvandlas till en oas.

“Det tar kanske ytterligare 30 år, men jag är en optimist. Jag känner mig dock ledsen när jag ser hur människor fäller skog. Vi måste skydda naturen annars överlever vi inte. Mina ansträngningar har inte varit förgäves. Kanske lever jag i fattigdom, men jag är nöjd att jag kunde påverka människor att börjar intressera sig mer för naturen”.

Familjen har alltid stöttat honom i sitt arbete. De längtar också efter att förändra världen till en bättre plats.

Översättning: Ivan Björn från sidan Orgonet

Länk till originalartikel


Artiklar om Jadav Payeng i internationella media

  1. The man who made a forest – Times Of India
  2. This Guy’s A One-Man Forest-Planting Machine
  3. Jadav “Molai” Payeng
  4. Indian Man, Jadav “Molai” Payeng, Single-Handedly Plants A 1,360 Acre Forest In Assam
  5. Man creates forest single-handedly on Brahmaputra sand bar
  6. One of the Greatest Achievements of the Human Race – Jadav Payeng
  7. Real Eco Heroes
  8. Green Crusader, Dr. Arun Kr. Deka published at The Assam Tribune
  9. JNU honours ‘forest man’ on Earth Day – Times Of India


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq