Läkare: Fritt fall för den svenska sjukvården

publicerad 19 maj 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Arvin Yarollahi

Arvin YarollahiSjukvården i Sverige är sjuk. Det är en mörk sanning, menar ortopedläkaren Arvin Yarollahi. Nu kommer vittnesmål inifrån vården – från personal, patienter och anhöriga och de ger en skrämmande bild av en sjukvård som är i fritt fall, skriver SR.se.

“Berätta om ditt besök i vården. Kommentera här”, skriver Sveriges Radio på sin hemsida efter artikeln och radiointervjun, men bara två personer hann kommentera innan fältet stängdes av SR. Det kanske hade varit lämpligt att hålla kommentarsfältet öppet för allmänheten eftersom SR är en public service-kanal.

Läs mer om Arvin Yarollahi på SR.se

Arvins blogg

Lyssna på intervjun

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hela systemet är korrupt och varit det det läääääänge.

  Den stora frågan är bara hur vi får bukt med det!

  • Janne! Kanske folk skall gå ifrån tankarna om sina vanliga riksdags, landstings, kommunal val. Rösta en helt galen riktning än man är van vid? Jag vet inte? Vem skulle t.ex. vara en bra sjukvårdsminister? Eller skall man sluta rösta? Behöver vi andra ansvarstagande människor än politiker?

 • Jag tycker att sjukvårdsministern slarvat bort sina befogenheter på ett lättsinnigt sätt. Man kan inte som ansvarig besvara ett problem ( det som orsakar läkarupproret ), på det sätt som han gjort. Har inget förtroende för honom eller regeringen. Det är regeringen som ser till att han finns kvar.

 • Nu har läkarna gjort ett upprop mot “missvården”. Hörde om det förra veckan. Sjukvårdsministern svarade att vi har världens bästa sjukvård, punkt slut. Han översatte det till och uttalade sig som svar att läkarna kritiserade det vi är världsbäst på inom vården? Hur genomskinlig får man vara? Det var inte det, det var frågan om. Hur mycket får man missuppfatta saker som minister utan att bli avsatt? Sedan har jag inte hört ett ord om detta.

 • Det finns läkare som följer etiska värderingar men det finns också dom som sätter ekonomin, framförallt sin egen ekonomi, i centrum. Läs boken Misshandlad i Sjuvård och Rättsväsende, den väcker många funderingar på hur vården fungerar eller omvänt inte fungerar.

 • Om ortobionomi = strain counter strain, varför inte bara kalla det för strain counter strain? En teknik som väl de flesta manuella terapeuter kan? Sen har var teknik sin plats, det gäller bara att kunna se vilken teknik som passar bäst vid var problem. Låsningar kan behandlas med många olika tekniker men kiropraktik är snabbt och ofta relativt enkelt, och kan vid behov kompleteras med andra tekniker efteråt för att det ska hålla. Dock är kiropraktorutbildningen på tok för lång, halva tiden skulle räcka om man inte envisade med att studenterna måste lära sig allt möjligt som de sen aldrig får användning för i sin yrkesutövning.

  • Vet inte om de är samma, känner bara till och utövar Ortobionomi. Har hört att de ska vara liknande men finns säkert skillnader eftersom de har utvecklats var för sig.
   Kanske finns det någon här på forumet som känner till skillnaden?
   Ja tycket i alla fall den fungerar mycket bra!

 • Janne, jag tror att vi har olika erfarenhet av kiropraktik. Min erfarenhet är att det är både mjukt och försiktigt. Skolmedicinskt kan det nog inte kallas heller. För några år sedan låg kiropraktiken under kvacksalverilagen. Men jag tror jag förstår vad du menar med att felställningen glider tillbaka igen. Kan föreställa mig att det blir så om det rör sig om ett mångårigt problem som inte gjorts något åt. Tidig intervention vore att föredra alltså. Men vi svenskar är väl ganska duktiga på att gå runt och ha ont i år och dagar innan vi masar oss iväg för att söka hjälp.

  • Min erfarenhet är då inte att det är mjukt och försiktigt på något vis, snarare tvärtom. Bevittnade för någon vecka sedan en kiropraktor som skulle “korrigera” en nacke, denna person tog tag och vred till snabbt och abrupt så det bara knackade i nacken på personen som behandlades.
   Jag mådde illa i flera timmar efteråt. Jag har även hört att det hänt flera dödsfall i Sverige efter kiropraktiska behandlingar.
   De erfarenheter jag har av kiropraktik, är att problemen ofta återkommer efter en viss tidsperiod till skillnad från Ortobionomin där den korrekta ställningen oftast stannar.
   Det stämmer bra det du säger “vi svenskar är väl ganska duktiga på att gå runt och ha ont i år och dagar innan vi masar oss iväg för att söka hjälp.”

  • Ja det skulle vara en mer korrekt beteckning.

   Det är ingen vård, utan snarare våd i ett längre (tids) perspektiv.

 • Kombinera västerländsk medicin med österländsk, kiropraktik, homeopati, naturläkemedel och andra former av läkande konster. Forska på detta och forma en ny tradition.

  Och för Guds skull, gör er av med de vita kakelväggarna. Det ser ut som ett slakthus.
  Mysfaktor minus 15.

  • Bara ett litet inlägg om Kiropraktik som du nämnde som en läkande konst. Det är en “behandling” som ofta rekommenderas av skolmedicinen, de skickar folk ofta vidare till Kiropraktorer för att “knäcka dem tillrätta”. Till att börja med, det är ofta en mycket smärtsam behandling. De knäcker till på nackar och ryggar, åkommorna blir ofta tillfälligt lindrade men likaså kommer de oftast tillbaka inom en kort period som ett brev på posten.
   Varför det? Jo det beror på att signalen från hjärnan ligger kvar och drar leden tillbaka till den ursprungliga felställningen. När sedan folk får tillbaka problemen går de till Kiropraktikern igen, han knäcker till igen och till slut blir kroppen sönderbruten och det blir inte längre möjligt att kunna återställa den. En skolmedicinsk symtombehandling som inte leder till någon genuin hälsa som allt annat inom skolmedicinen…
   Jag anser den metoden vara ett övergrepp på kropp och själ. En form av fysiskt våld för att tvinga leder och skelett tillrätta.

   Jag förordar och använder mig istället av en metod som heter Ortobionomi, den fungerar precis tvärtemot Kiropraktiken. En mjuk metod som inte gör ont och som leder till genuin hälsa.
   Läs mer om Ortobionomi här: http://www.teamhellbergzonterapi.com/images/pdf/orto-behandlingar.pdf

   Förövrigt håller jag helt och fullt med dig om det du skriver Anders!

   Man borde även skicka ett mejl till SR och fråga varför de stängde av kommentarsfältet. Är de styrda av industrin de också och inte vill att folk ska få veta allt? Ja troligen är det så!

   • En av de saker man skulle kunna komma fram till med en någorlunda vid forskning. Huruvida du har rätt eller fel ämnar jag inte ha en åsikt om.

    Men att saker skulle kunna göras bättre, även med ögonbindel, står nog klart för måga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *