Aftonbladet: Objektet i Östersjön kan vara 14,000 år gammalt och är delvis metalliskt

publicerad 22 maj 2013
- Torbjörn Sassersson red.

baltic_anomaly_2012_by_vaghauk

Objektet stort som ett jumbojet på Östersjöns botten är fortfarande ett mysterium. Internationellt kallas objektet för “The Baltic Mystery”. Nya provsvar från Israel visar att en del av cirkeln är metallisk, men svenska forskare menar att det är en metall som naturen själv kan tillverka, skriver Aftonbladet idag.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Illustration: vaghauk.deviantart.com | Förstoring

Dykarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg från Åkersberga, ägare av dykföretaget Ocean X Team, upptäckte föremålet när de letade efter gamla fartygsvrak i juni 2011.

Professor Dr Steve Weiners i Israel säger till dykarna att objektet delvis består av en metall som inte naturen kan producera själv. Fredrik Klingberg, geolog vid Sveriges geologiska undersökning tror däremot att det kan röra sig om naturlig limonit eller goethit. Klingberg tror att det kan handla om noduler som finns på många havsbottnar. Noduler är potatisstora stenar som finns på havsbottnen. De har bildats genom kemiska utfällningar och innehåller mycket mangan. Om objektet är en nodul är det lika stort som ett jumbojet.

Objektet ligger på 80 meters djup och har en diameter på 60 meter. Dykundersökningar visar att föremålet är separerat från botten. Det ligger på en ås, eller en kulle med branta stup på sidorna. Illustrationen ovan baseras på dykarnas observationer, men kan vara utformat så att det ser mer sofistikerat ut än vad det är i verkligheten.

Läs mer i Aftonbladet

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • lolol that object is a iron meteorite, one of the largest ever found if so thats why its metalic. crashed into the 1km thick ice around in the last iceage and then ended up on the baltic seabed when it all melted. You heard it here first.

 • lolol that object is a iron meteorite, one of the largest ever found if so thats why its metalic. crashed into the 1km thick ice around in the last iceage and then ended up on the baltic seabed when it all melted. You heard it here first.

 • Kan Newsvoice posta en uppdatering om detta? Har letat men hittar inte ett smack.
  Det var en besättning som skulle ner dit? Men varför är de så jäkla tyst?

 • Kan Newsvoice posta en uppdatering om detta? Har letat men hittar inte ett smack.
  Det var en besättning som skulle ner dit? Men varför är de så jäkla tyst?

 • Såg dokumentären om det här på tv för några år sen. Var riktigt spännande. Tror fortfarande att det är ett ufo.

 • Är detta inte ett foto då utan ett ritat minne som påträffats på havsbotten. 60 diameter är ju inte litet precis. Många som sett detta tror ju att det kan röra sig om ett gammalt ufo som kraschat eller blivit ned skjuter av ryssar…Men nä men visst är det mystik bakom fyndet och är mycket nyfiken på vad detta är för något. Tror inte på potatis stenen som skrevs…
  Ja vi får väl se om inte detta också blir mörkt och nedtystat som allt annat i detta landet blir nu för tiden…

 • Såg dokumentären om det här på tv för några år sen. Var riktigt spännande. Tror fortfarande att det är ett ufo.

 • Är detta inte ett foto då utan ett ritat minne som påträffats på havsbotten. 60 diameter är ju inte litet precis. Många som sett detta tror ju att det kan röra sig om ett gammalt ufo som kraschat eller blivit ned skjuter av ryssar…Men nä men visst är det mystik bakom fyndet och är mycket nyfiken på vad detta är för något. Tror inte på potatis stenen som skrevs…
  Ja vi får väl se om inte detta också blir mörkt och nedtystat som allt annat i detta landet blir nu för tiden…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *