Aftonbladet: Objektet i Östersjön kan vara 14,000 år gammalt och är delvis metalliskt

publicerad 22 maj 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

baltic_anomaly_2012_by_vaghauk

Objektet stort som ett jumbojet på Östersjöns botten är fortfarande ett mysterium. Internationellt kallas objektet för “The Baltic Mystery”. Nya provsvar från Israel visar att en del av cirkeln är metallisk, men svenska forskare menar att det är en metall som naturen själv kan tillverka, skriver Aftonbladet idag.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Illustration: vaghauk.deviantart.com | Förstoring

Dykarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg från Åkersberga, ägare av dykföretaget Ocean X Team, upptäckte föremålet när de letade efter gamla fartygsvrak i juni 2011.

Professor Dr Steve Weiners i Israel säger till dykarna att objektet delvis består av en metall som inte naturen kan producera själv. Fredrik Klingberg, geolog vid Sveriges geologiska undersökning tror däremot att det kan röra sig om naturlig limonit eller goethit. Klingberg tror att det kan handla om noduler som finns på många havsbottnar. Noduler är potatisstora stenar som finns på havsbottnen. De har bildats genom kemiska utfällningar och innehåller mycket mangan. Om objektet är en nodul är det lika stort som ett jumbojet.

Objektet ligger på 80 meters djup och har en diameter på 60 meter. Dykundersökningar visar att föremålet är separerat från botten. Det ligger på en ås, eller en kulle med branta stup på sidorna. Illustrationen ovan baseras på dykarnas observationer, men kan vara utformat så att det ser mer sofistikerat ut än vad det är i verkligheten.

Läs mer i Aftonbladet