SvD: Storbanker skakas av jätteläcka

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 maj 2013
- NewsVoice redaktion

Offshore leaksEfter Wikileaks och Vatileaks kommer Offshore leaks. Internationell samordnad grävjournalistik har hittat miljontals dokument som visar hur företag och privatpersoner över hela världen gömt undan enorma belopp – och som så ofta har internationella storbanker spelat en central roll, skriver SD idag.

“75000 miljarder kronor undanhålls beskattning på global nivå, enligt Tax Justice Network. Bara i Sverige handlar det om hundratals miljarder, enligt uppgifter från Skatteverket och ´Tax Justice Network: 400–500 miljarder kronor göms från svensk skatteredovisning.Dessa gömda belopp innebär 46 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter för svenska staten. 5000 holdingbolag på Cypern ägs av svenska bolag och privatpersoner. 4000 av dessa bedöms enbart användas för skatteplanering.”

Läs mer

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq