SvD: Storbanker skakas av jätteläcka

publicerad 6 maj 2013
- av NewsVoice

Offshore leaksEfter Wikileaks och Vatileaks kommer Offshore leaks. Internationell samordnad grävjournalistik har hittat miljontals dokument som visar hur företag och privatpersoner över hela världen gömt undan enorma belopp – och som så ofta har internationella storbanker spelat en central roll, skriver SD idag.

"75000 miljarder kronor undanhålls beskattning på global nivå, enligt Tax Justice Network. Bara i Sverige handlar det om hundratals miljarder, enligt uppgifter från Skatteverket och ´Tax Justice Network: 400–500 miljarder kronor göms från svensk skatteredovisning.Dessa gömda belopp innebär 46 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter för svenska staten. 5000 holdingbolag på Cypern ägs av svenska bolag och privatpersoner. 4000 av dessa bedöms enbart användas för skatteplanering."

Läs mer