Är Saltå Kvarns styrelse besatt av GMO-kramare?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 juni 2013
- NewsVoice redaktion

Annika ÅhnbergAnnika Åhnberg som förespråkar GMO sitter i Saltå Kvarns styrelse känt för sina ekologiska produkter. VD:n vid Saltå Kvarn bekräftar att Åhnberg har “personliga åsikter” för GMO. 

Text: Torbjörn Sassersson publicerat kl 11:47 | Foto: pressbild på Åhnberg från Axfood

Beskedet slog ned som en mindre chock. Har gamla hederliga Saltå Kvarn blivit besatt av representanter från storindustrin och har de en styrelseledamot som gillar GMO, genetiskt modifierade grödor, något som hittills 8 länder i Europa bannat? Svaret är: “ja”.

Saltå Kvarns VD Johan Ununger skriver på Facebook:

Johan Ununger“Styrelsen utses av årsstämman och våra ägare. Och ja, Annika Åhnberg sitter i vår styrelse där hon gör ett mycket bra jobb. Just nu är vi tillsammans i Danmark där vi besöker Organic Denmark. Vi sitter båda i styrgruppen för Ekologiskt forum som samlar hela den svenska ekologiska branschen. Annika är ordförande för denna sammanslutning och en stor förkämpe för ekologiskt jordbruk. Hennes personliga åsikter om GMO har hon aldrig drivit i egenskap av styrelseledamot i Saltå”. /Johan Ununger, VD Saltå kvarn [fotot har suddats för att skydda upphovsrätten]

Annika Åhnberg är även styrelseledamot i matjätten Axfood.

Saltå Kvarn meddelade vidare den 8 januari 2013 att deras nya försäljningschef kommer från Coop:

“Per Rosengren, tidigare hållbarhetsdirektör på KF och vice VD på Coop:s inköpsbolag, är ny försäljningschef på Saltå Kvarn”.

Frågan är om en Coop- och en Axfood-profil, som arbetat med konkurrerande produkter, har kvar några lojalitetsband till Coop respektive Axfood och hur ser dessa “industriella matjättar” ser på GMO? Om det finns pengar att tjäna i GMO, varför skulle dessa storbolag inte vara intresserade av genetiskt manipulerade grödor?

NewsVoice återkommer med svar på svåra frågor.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq