Är Saltå Kvarns styrelse besatt av GMO-kramare?

24

Annika ÅhnbergAnnika Åhnberg som förespråkar GMO sitter i Saltå Kvarns styrelse känt för sina ekologiska produkter. VD:n vid Saltå Kvarn bekräftar att Åhnberg har “personliga åsikter” för GMO. 

Text: Torbjörn Sassersson publicerat kl 11:47 | Foto: pressbild på Åhnberg från Axfood

Beskedet slog ned som en mindre chock. Har gamla hederliga Saltå Kvarn blivit besatt av representanter från storindustrin och har de en styrelseledamot som gillar GMO, genetiskt modifierade grödor, något som hittills 8 länder i Europa bannat? Svaret är: “ja”.

Saltå Kvarns VD Johan Ununger skriver på Facebook:

Johan Ununger“Styrelsen utses av årsstämman och våra ägare. Och ja, Annika Åhnberg sitter i vår styrelse där hon gör ett mycket bra jobb. Just nu är vi tillsammans i Danmark där vi besöker Organic Denmark. Vi sitter båda i styrgruppen för Ekologiskt forum som samlar hela den svenska ekologiska branschen. Annika är ordförande för denna sammanslutning och en stor förkämpe för ekologiskt jordbruk. Hennes personliga åsikter om GMO har hon aldrig drivit i egenskap av styrelseledamot i Saltå”. /Johan Ununger, VD Saltå kvarn [fotot har suddats för att skydda upphovsrätten]

Annika Åhnberg är även styrelseledamot i matjätten Axfood.

Saltå Kvarn meddelade vidare den 8 januari 2013 att deras nya försäljningschef kommer från Coop:

“Per Rosengren, tidigare hållbarhetsdirektör på KF och vice VD på Coop:s inköpsbolag, är ny försäljningschef på Saltå Kvarn”.

Frågan är om en Coop- och en Axfood-profil, som arbetat med konkurrerande produkter, har kvar några lojalitetsband till Coop respektive Axfood och hur ser dessa “industriella matjättar” ser på GMO? Om det finns pengar att tjäna i GMO, varför skulle dessa storbolag inte vara intresserade av genetiskt manipulerade grödor?

NewsVoice återkommer med svar på svåra frågor.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

24 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Marie Winqvist
Marie Winqvist
Gäst
19 juni 2013 kl 21:00

Det var tur att jag läste att Annika Å hade avgått. Tänkte precis säga att jag aldrig mer kommer att köpa en enda produkt av Saltå Kvarn mer i mitt liv och rekommendera alla jag känner och träffar att göra det samma. Jag mår riktigt illa när jag hör det här. Skärpning för h-e !!!!!!!! Kan inte ens företrädarna för ren och organisk mat hålla borta skiten från sin trapp då är det långt långt långt över gränsen. Man blir bara mer och mer misstänksam. Jag kanske bojkottar SK i alla fall. p.gr. av deras kriminellt dåliga omdöme.

Carl-Gustav Collin
Carl-Gustav Collin
Gäst
Reply to  Marie Winqvist
20 juni 2013 kl 08:37

Såhär blir det när man inte kan odla sin egen mat, eller skaffar sig nära vänner som kan odla maten åt en

Fritänkare
Fritänkare
Gäst
18 juni 2013 kl 13:33

Ägarna visste om att Annika Å var positiv till GMO, men Annika Ås personliga ställningstagande i frågan har hon lämnat utanför styrelsens arbete. Ägarna, styrelsen och företaget är helt emot GMO, vilket Annika Å har varit väl medveten om och därför har de samarbetat kring andra icke-GMO relaterade frågor. Annika Å är för ett ekologiskt jordbruk och hon är emot gifter i jordbruket, hon är också emot Monsanto. Hon har en idé om att GMO kan odlas giftfritt utan inblandning av Monsanto och andra giftbolag. Men Saltå Kvarn tror inte på att GMO och ekologiskt jordbruk kan förenas, så där skiljer de sig åt. Även om man har olika åsikter i en specifik fråga så kan man diskutera med varandra i andra frågor. Jag tror inte på att Annika Å har påverkat Saltå till att ändra sin GMO-fria policy. Jag är övertygad om att Saltås GMO-fria argumentation är starkare än Annika Ås personliga åsikt i frågan. Jag har flera vänner och vi har inte precis samma åsikt i alla frågor, men vi kan ändå diskutera och samarbeta om sådant som vi är överens om och så accepterar vi att det finns frågor där vi har olika uppfattningar och då behöver vi inte samarbeta om det där vi tycker olika – utan vi kan mötas i andra frågor där vi tycker likadant. Jag ser detta som något mänskligt. Saltå Kvarn är ett företag som ägs av antroposofer som har det hollistiska antroposofiska synsättet på världen där biodynamiskt jordbruk är en viktig del. GMO är inte förenligt med denna verklighetsuppfattning och synsätt på jorden, människan, naturen och kosmos. Kan man antroposofi så ser man att GMO och antroposofer är lika förenligt som veganer som äter kött, det går helt enkelt inte. Jag köper inte de som påstår att Annika Å får pengarna under bordet av Monsanto, särskilt inte när hon är kritisk mot Monsanto. Jag tror faktiskt att hon är för GMO för att det är hennes egen åsikt och inte något hon säger för hon får betalt för det. Om man ska övertyga henne om det rationella i ett GMO-fritt ekologiskt jordbruk så tror jag inte att man kan lyckas med det genom att påstå att hon är mutad av Monsanto, för jag tror inte att ett sådant påstående är en saklig öppning för dialog. Jag tror inte att det gynnar anti-GMO att påstå att alla som är för GMO automatiskt… Read more »

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Fritänkare
18 juni 2013 kl 22:43

@ Fritänkare

Betr.: “..så ser man att GMO och antroposofer är lika förenligt som veganer som äter kött, det går helt enkelt inte..”
— Dvs Annika Å och Saltå är oförenligt ..som jag ser det.

Och: “..att Monsanto-skräcken har blivit som en slags hypnos och den skräcken kan göra att många blir för GMO för de menar att GMO-kritiken bygger på konspirationsteorier och är osaklig. Jag tror att man vinner över GMO till GMO-fritt genom sakliga diskussioner och saklig information..”
— Har svårt att tro att någon är så naiv att de skulle bli f ö r GMOs bara för att vara ‘motvalls kärring’ ..osakligt så det förslår!!

Christian Lantz
Christian Lantz
Gäst
6 juni 2013 kl 12:07

Vet någon om årsstämman och ägarna kände till att Annika Åhnberg hade en “positiv inställning till GMO” när hon valdes in i Saltå Kvarns styrelse 2010?

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Christian Lantz
6 juni 2013 kl 15:59

Kan inte låta bli att undra hur många andra ‘GMO-anhängare’ det finns i styrelsen – och vad det isåfall kan komma att betyda för företagets produkter i framtiden?!!
I USA finns det redan flera företag vars produkter sälja som ‘organic’ (dvs biodynamiska/ekologiska) trots att delar av innehållet är GMOs!!
Det är skrämmande att tänka sig att dessa företag kan ha nästlat sig in i svenska företag också!
En del kommer naturligtvis att säga att detta är bara skrämselpropaganda (I wish!), men tyvärr är det nog så att om man inte ‘stämmer i bäcken’ – kan det komma att gå åt skogen med svenska ekologiska/biodynamiska produkter! 🙁

Anette
Anette
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
16 juni 2013 kl 22:26

Och detta bevakades inte av någon media överhuvudtaget trots stormen på Saltå Kvarns facebook sida.
https://www.facebook.com/saltakvarn?fref=ts

Carl-Gustav Collin
Carl-Gustav Collin
Gäst
Reply to  Anette
17 juni 2013 kl 08:31

Det beror på vilka GMO-kramare som sitter på nyhetsredaktionerna, de som sorterar!

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Carl-Gustav Collin
17 juni 2013 kl 18:37

Så har det varit i långa tider. När det gäller verkligt viktiga saker, i-det-långa-loppet(!) verkligt viktiga saker, då är det total huvudet-i-sanden tystnad i ‘gammel-media’..!!

Tack vare internet fungerar inte det systemet längre. Summan av de som ‘vaknar’ ökar dagligen – och tack o’ lov för det! Men om våra barnbarns barn ska kunna leva i en frisk värld behöver många fler vakna upp!

Det är ju helt barockt att man ska behöva LETA efter GIFTFRI MAT i butikshyllorna! Att vår jord, vårt vatten, våra mediciner ..att allt detta (till och med luften vi andas!) är mer eller mindre giftigt!!! Hur sjukt är det??!!

Bin och andra insekter dör ‘som flugor’ (ja, man sätter skrattet i halsen!), vilket kommer att påverka våra barnbarns barns tillgång till mat. Fisken försvinner redan i snabb takt. Det enda som kommer att finnas, redan i vår livstid (jag är 65!) är odlad (uppfödda på kemikalier!) och GMO fisk ..med allt vad det innebär!

Djur (kor, grisar, höns etc ..t o m vilt!) har sedan länge fötts upp på foder som gör dem sjuka i längden. Undra på att det florerar så mycken sjukdom hos både djur och människor! Våra husdjur kommer inte heller undan. Massor av hundar och katter lider av allergier pga kosten – med bl a eksem, diabetes och sjuklig fetma som följd.

Jag är så trött på att läsa om sterila GMO-djur och GMO-skog där inget kan leva o s v. Jag har verkligen fått nog av verkligheten!

Trots det fortsätter jag att läsa och utbilda mig så mycket som möjligt. Jag skriver på petitioner (ofta!) och skickar vidare viktig information – bl a till min riksdagsman och andra som behöver vara informerade om allt som sker i samhället! Inte bara i vårt eget län utan i landet, i europa och i världen!

Detta tar tid, tid när jag egentligen kunde ligga på stranden, sitta i trädgården, måla, meditera, läsa deckare osv (ja, vi behöver ju ‘fritid’ också..) men jag ‘offrar’ en del av den tiden ..för mina barnbarns barns skull.

Patrique Ståhl Dordevic
Patrique Ståhl Dordevic
Gäst
6 juni 2013 kl 01:21

Personligen tycker jag att det hade varit bäst om hon hade stannat kvar och avsagt sig sina tidigare GMO-glorifierande åsikter, istället för att lämna jobbet och stannat kvar i förvrängda verklighetsuppfattningar.

Eftersom ‘hon’ valde åsikten framför jobbet så vann åsikten.

GMO – EKO 1-0

Bra att det kom fram iaf.

ruben
ruben
Gäst
5 juni 2013 kl 20:15

En farlig infiltratör? Jag vet inte, men det verkar alltför vanligt att ledande personer har en en helt annan personlig övertygelse än de verksamheter de verkar i. Bra att avgången är klar, för det kan ju inte gå att göra ett riktigt jobb med avvikande personlig uppfattning om vad som avsetts?
Hur många av den typen ledande personer finns det egentligen? Tänker bl.a. på kommun ansvarigas utlåtanden i intervjuer hur bra de vet om hur hemtjänst och äldrevård skall utföras på det perfekta sättet. Det har aldrig hindrat att det är fel hur många gånger som helst i deras kommuner. Hur helhjärtad är den kunskap man skyltar med, kan man undra?

Perra J
Gäst
Reply to  ruben
5 juni 2013 kl 22:59

Det är precis som du befarar, Ruben. Om man (folket) inte vågar ifrågasätta auktoritet, så kan egentligen vem som helst inta positionen som auktoritet. Och så här har det varit länge.
Men nu fungerar det inte längre. Folket börjar bli alltför medvetet nu.

Björn
Björn
Gäst
Reply to  Perra J
5 juni 2013 kl 23:33

Ruben o Perra, jag håller med.
Men finns inte risken att man struntar i att folk blir medvetna?
Point of no return är passerad.
Bild godkände te.x vapenförsäljning till de sk. rebellerna i Syrien.
Samma huvudman synes ligga bakom allt djävulskap på den här planeten.
Men bryr de sig ens att mörka?
Dem har redan total kontroll?!

Perra J
Gäst
Reply to  Björn
6 juni 2013 kl 00:47

Hej Björn
Jag tror faktiskt inte att det är så. Och om det är så, är det någon aspekt vi ännu inte är medvetna om, eller att man gav upp, eller att för få var medvetna.
Inget slutet system kan i längden stå emot ett folk som blir mer medvetet, eftersom själva definitionen på ett slutet system är att det finns en gräns för vårt medvetande. Så länge den gränsen existerar har makten total kontroll.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Perra J
6 juni 2013 kl 01:04

Och fler är det, som vaknar till medvetenhet, dagligen – mycket tack vare personer som Månadens Superhjälte! Grattis Torbjörn! Verkligen roligt att ditt idoga arbete för information och sanning är uppmärksammat ..igen. 🙂

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  ruben
6 juni 2013 kl 01:13

Undrar liksom Ruben betr ‘farliga infiltratörer’ – hur många det kan finnas på olika nivåer i samhället egentligen?

Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson
Gäst
5 juni 2013 kl 19:13

En till:

Miljöaktuellt: GMO-förespråkare tvingas lämna Saltå Kvarns styrelse

Sedan det blev känt att Saltå Kvarns styrelseledamot, före detta jordbruksministern Annika Åhnberg, är positiv till GMO har en omfattande kritik rasat i sociala medier. Idag fick hon lämna styrelsen.

“Annika Åhnberg har valt att avgå ur vår styrelse. Annika har suttit i vår styrelse sedan år 2010 där hon har gjort en värdefull insats. Hon är en stor förespråkare av ekologiskt jordbruk – men som flera av er har uppmärksammat har hon även en positiv inställning till GMO. Denna inställning visar sig inte vara möjlig att kombinera med en styrelsepost i Saltå Kvarn. Det är därför helt naturligt att Annika Åhnberg väljer att lämna sin plats i Saltå Kvarns styrelse. /johan ununger, vd”.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Torbjörn Sassersson
6 juni 2013 kl 01:08

Man tappar hakan! Hur i hela friden..?!!

Mikael Jansson
Mikael Jansson
Gäst
5 juni 2013 kl 17:23

Ganska klart varför vi inte vill ha GMO, kan vi lita på vad vi äter. Eller är vinsterna så stora att de inte kan låta bli, alla hälsoaspekter satta ur spel för vinster av vad vi ätter …………….hm

Perra J
Gäst
5 juni 2013 kl 14:02

Vi ska ha klart för oss att GMO (Genetically Modified Organisms) används även i vacciner, givetvis utan vår vetskap. Så det finns anledning misstänka att det är i stort sett samma maffia in action här (matindustrin) som inom Big Pharma. FDA är det centrala beslutande organet för bägge. FDA har makt, och fördelen att vara sin egen granskare. De har makt att diktera vad som är vetenskapligt bevisat, och vad som inte är det. Och det GÅR att fuska med vetenskap.

Björn
Björn
Gäst
5 juni 2013 kl 13:45

Bocken som trädgårdsmästare…
Bort från stordriften och köptemplen, ut o köp direkt av bonden med intresse för ekologisk odling.

Perra J
Gäst
5 juni 2013 kl 13:42

Senaste nytt: Åhnberg avgår ur Saltå Kvarns styrelse:
https://www.facebook.com/saltakvarn/posts/10151232307152706

Margareta Lundström
Gäst
5 juni 2013 kl 12:55

Nej, inte Saltå Kvarn också! Tack Newsvoice för viktig information!

Vi har hört det förut att man KAN skilja på privata och professionella åsikter. Men f-n tro det.

Senast i går köpte jag ett bröd till mina barnbarn från Saltå Kvarn i den utmärtka ekologiska butiken FRAM i Göteborg. Även om bröd är långt ifrån världens bästa livsmedel så kände jag att det i alla fall kommer från en ärlig källa.
Man blir desillusionerad gång på gång när det gäller vår mat.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Margareta Lundström
6 juni 2013 kl 01:05

Kan bara hålla med ..suck!