Video: Edward Snowden mannen som avslöjade NSA:s globala spionprogram berättar

publicerad 9 juni 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Edward Snowden. Foto: Laura Poitras. Licens: CC BY 3.0

Medier har tidigare noterat att data från all digital trafik inkluisve telefoni samlas in av NSA i ett jättelikt datacenter i Utah, USA. Uppgifterna togs emot med en gäspning. Allt förändrades den 6 juni 2013 när “nyheten” om vidden på spionerandet damp ned som en bomb i mainstream media.

Text: Torbjörn Sassersson

Edward Snowden är nu den nye Bradley Manning som försåg Wikileaks med topphemlig information. Edward Snowden var alltså den person som överlämnat informationen till tidningen The Guardian som först publicerade uppgifterna om tidernas mest omfattande spionprogram “Prism” som har allmänheten som målgrupp.

“Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga.”

I denna videointervju förklarar Edward Snowden detaljerna kring varför han gick ut med topphemlig information och vad han tror om sin egen framtid. Intervjun spelades in i Hongkong där han gömmer sig undan de amerikanska myndigheterna.


Relaterat

NSA whistleblower Edward Snowden: ‘I do not expect to see home again’


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice