Video: Edward Snowden mannen som avslöjade NSA:s globala spionprogram berättar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 juni 2013
- Torbjörn Sassersson
Edward Snowden. Foto: Laura Poitras. Licens: CC BY 3.0

Medier har tidigare noterat att data från all digital trafik inkluisve telefoni samlas in av NSA i ett jättelikt datacenter i Utah, USA. Uppgifterna togs emot med en gäspning. Allt förändrades den 6 juni 2013 när “nyheten” om vidden på spionerandet damp ned som en bomb i mainstream media.

Text: Torbjörn Sassersson

Edward Snowden är nu den nye Bradley Manning som försåg Wikileaks med topphemlig information. Edward Snowden var alltså den person som överlämnat informationen till tidningen The Guardian som först publicerade uppgifterna om tidernas mest omfattande spionprogram “Prism” som har allmänheten som målgrupp.

“Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga.”

I denna videointervju förklarar Edward Snowden detaljerna kring varför han gick ut med topphemlig information och vad han tror om sin egen framtid. Intervjun spelades in i Hongkong där han gömmer sig undan de amerikanska myndigheterna.


Relaterat

NSA whistleblower Edward Snowden: ‘I do not expect to see home again’


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag har grunnat på det faktum att nyhetsförfalskarmedia så ihärdigt har trumpetat ut detta. När de vill begrava något brukar de nämna det i en sändning och aldrig mer, för då kan de iallafall visa att “det har vi visst meddelat” om de senare ställs mot väggen. Men nu vill de verkligen att vi inte ska kunna missa detta. Den här gången trycker de in det i våra ansikten, om och om och om igen.

  En tanke som uppkommit är att det kan röra sig om ett “Acceptanstest”, för att vi som befolkningar genom att vi inte förväntas reagera nämnvärt därmed genom vår relativa tystnad ska “rösta för förtrycket”. En annan är förstås att registrera de som reagerar. Om det inte blir mer än några tusen i ett land som Sverige så kan dessa dissidenter sedan alltid hanteras. Man har ju total kontroll på massmedia. Fast vill vi ha en totalt övervakad värld? Om inte så har vi inget annat val än att “rösta” i detta “val”. Och i en totalt övervakad värld finns i vilket fall inga valhemligheter, så vi behöver öppet stå för vårt ställningstagande. Öppet visa att vi inte accepterar den totala övervakningen.

  Som tydligen Edward Snowden själv, göra vad som måste göras, oavsett konsekvenser. Fast om många gör så så kan tyrraniet inget göra. Då är det över.

 • Såg på morgon-nyheterna (BBC) att Edward Snowdon har brutit med sin familj, flickvän, vänner och bekanta etc, eftersom hans liv nu är över – enligt en intervju med honom. Den här unge mannen fyller 30 nästa vecka! Hur många fler unga människor med ryggrad ska behöva gömma sig, eller sitta fängslade, för resten av livet(!!) p g a USAs mer och mer tvivelaktiga sätt att styra och ställa (inte bara ‘hemmavid’!) utan i hela världen?

 • RT.com: Manning 2.0? Former NSA consultant behind massive US surveillance leak

  “Snowden predicts that the government will launch an investigation against him, however it was “a matter of principle” for him because he believes that the people should know how the government intrudes into their privacy. According to Snowden he acted out of a desire to protect “basic liberties” and to “send a message to government that people will not be intimidated.””

  RT.com: Whistleblower hunt: NSA launches criminal inquiry into PRISM leak

  “The National Security Agency (NSA) has requested a criminal probe to track down those responsible for the leak of the PRISM global internet surveillance program.

  The US American intelligence community is reeling over the revelation of the NSA’s massive Internet spy tool PRISM, the most high-profile public leak since WikiLeaks, and is taking action against those who publicized the top-secret program.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *