Bikarbonat botade min svåra slemhosta

77
105150

BikarbonatBIKARBONAT – Senvintern 2013 har varit riktigt jobbig. Vad jag minns har jag haft influensa en enda gång tidigare i mitt liv och det var många år sedan. Det var föresten enda gången jag var tvungen att ställa in en föreläsning (arbetade som universitetslektor på Örebro universitet).

Text: Pia Hellertz, Örebro

Men i vintras smällde det till. Jag blev sängliggandes med 40 graders feber, enorm värk i hela kroppen och hosta. Jag hade så ont att jag nästan inte kunde vända på mig i sängen. Min svärson som är läkare trodde att jag också fått en släng av lunginflammation.

När jag efter ett par veckor började känna mig bättre och trodde att det nu var över så förvärrades hostan. Jag hostade hela tiden, dag och natt. Det slet i bröstet och jag fick ”träningsverk” i magmusklerna.

Till historien hör att jag har en lindrig KOL [Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom – KOL] på grund av dålig, ytlig andning, vilket jag började förstå tack vare läkaren Johannes Lindhs bok ”Medicinskt svårförklarliga symtom” samt Anders Olssons ”Medveten andning”. (Jag rekommenderar varmt båda böckerna.) Jag slutade ju röka för nästan 40 år sedan och förstod inte varför jag fått KOL.

När hostan var som värst och mest plågsam mailade jag till Anders Olsson och klagade. Han skickade ett recept:


Anders Olssons bikarbonatkur mot slemhosta

Vi har mängder av bikarbonat i kroppen och vid en försämrad andning är nivåerna lägre. Det gör det svårare för kroppen att upprätthålla en bra pH-balans då bikarbonatbufferten säkerställer detta.

 • Dag 1-3: 2 kryddmått i 2 deciliter vatten max 4 gånger om dagen med två timmars mellanrum.
 •  Dag 4 och tills problemen är borta: 2 kryddmått i 2 deciliter vatten 1 gång per dag
 • Tänk på att dricka tillräckligt med vatten då bikarbonat innehåller natrium (salt består av natriumklorid). Ett enkelt sätt att kontrollera om du får i dig tillräckligt med vatten är att kolla lukt och färg på din urin. Gult till ljusgult och väldigt svag eller ingen lukt indikerar att du får i dig tillräckligt med vatten
 • Bikarbonat bör ej tas i samband med tyngre måltider, exempelvis kött från ko och gris.

OBS! Bikarbonatkuren bör inte pågå längre än 14 dagar eller tas av personer med nedsatt njurfunktion.

Källa: Anders Olsson, Medvetenandning.se/boken

Bota-slemhosta-med-bikarbonatJag följde kuren och det var helt mirakulöst. Den natten sov jag utan att hosta en enda gång. Dagen efter hostade jag bara en gång. Sedan dess har jag knappast hostat alls, trots att hosta följer med KOL. När jag känner tendensen så tar jag ett glas bikarbonat. Tänk att läkande kan vara så enkelt!

Vanligt natriumbikarbonat, som är den aktiva ingrediensen i bakpulver, har en rad läkande effekter på kroppen – för att det ändrar pH-balansen och ökar syresättningen till cellerna. Du kan testa att göra bad, dricka det, spraya det på kroppen och nedan redogörs för fantastiska resultat och hur man gör.

Läs även: Jag botade min svåra slemhosta med bikarbonat

Bikarbonat används även mot myror i hemmet och det tar bort lukter, fläckar m.m. En burk med litet bikarbonat under diskbänken absorberar, tar bort dålig lukt.

Om man får positiv effekt av bikarbonat i kroppen tyder det på att man har en andning med förbättringspotential. Det innebär en hämmad andning som sänkt kroppens nivåer av koldioxid och skapat en pH-obalans. Det kan orsakas av stress, obalanserd kost, sömnbrist, infektioner m.m.

Bikarbonat (HCO3-) innehåller stora mängder koldioxid (CO2). Ett bad i bikarbonat blir som ett egentillverkat koldioxidbad, då vi tar upp en del koldioxid genom huden.” (Info från Sanna Ehdins blogg)

Text: Pia Hellertz

Relaterat


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

77 KOMMENTARER

 1. Tydligen reagerar vi olika.

  I år kom den vanliga slemhostan igen som den gör för mig efter varje liten förkylning. Detta år hjälpte inte alls bikarbonat och jag fattade inte varför förrän jag insåg att jag i år blandat den med C-vitamin i pulverform, en ny rutin. Det bildas då en neutral form av C-vitamin kallad askorbat.

  När jag började ta ren bikarbonat igen (ej blandad med C) försvann slemhostan inom loppet av 2-3 dagar. Inga problem med magen. Min tolkning är att slembakteriangreppet (förmodligen mykoplasma) inte tål den basiska miljön som uppstår i slemhinnorna när man enbart tar bikarbonat. När man intar bikarbonat som reagerat med C-vitamin uppstår ingen basisk effekt i slemhinnan.

  Någon som har en annan förklaring?

 2. Efter att ha läst denna artikel och i samma veva börjat få upp ögonen för hur fundamental syra-bas balansen är för vår hälsa och att vi västerlänningar i allmänhet är försurade, så bestämde jag mig för att testa med bikarbonat. Två lätt rågade kryddmått i ett stort glas vatten på morgonen efter uppvaknandet (och sedan inget ätbart inom en timme – så att magsyran hinner återetableras). Det var tänkt som ett experiment under en begränsad tid men har blivit en daglig rutin som jag nu har tillämpat i drygt två år. Kan bara säga att jag varit oförskämt frisk under denna tid. Småförkylningrar och krasslighet som man i allmänhet dras med i perioder lite då och då, har varit som bortblåsta.

  Tilläggas kan att jag hade tänkt läsa på och ta närmare reda på om eventuella risker med ett långvarit bikarbonatintag men har lagt det på hyllan tills vidare (kanske vore bra men det känns inte så angeläget längre), så om eventuella sådana risker vet jag alltså inget.

 3. Hej! Det är viktigt att meddelanden jag skrivit till Per Lundgren tas bort. Både det jag skrivit i mitt eget namn
  och det jag skrivit i signaturen odef. Jag har inget intresse längre utan att skada per Lundgrens anseende utan
  respekterar Per båda som medmänniska och det arbete Per håller på med! Tack på förhand!

 4. Lena Sandberg 8 Mar, 2015 at 19:32

  Det finns så många olika alternativa bot att pröva, bikarbonat är bara en av dem. Ge inte upp, sök vidare.

 5. Jag har testat lite av denna kur men kan jag inte få ner det utan att blanda i lite saft i min bikarbonat vatten.. försvinner effekten då? Jag märkte lite skillnad inatt efter att tagit en dags kur med 4 glas med 2 kryddmått i varje.

 6. Fungerade för mig snart 40 år, hostat konstant i 3 dagar, testade de 2 receptfria hostmedicinerna utan framgång) redan vi kur 3 på första dagen känner jag en enorm skillnad! och nu efter sista kuren (för dag 1) har den nästan helt försvunnit! detta hjälpte mig iaf! värt att testa istället för dyr skitmedicin på apoteket!

 7. Jag har överskott av magsyra samt läckage i magmunnen, vilket lett till att det läcker upp magsyra som sen andas in i luftvägarna och skapar enorm irritation. Det har gjort att jag fått astmatiska problem och måste ta både symbicort och omeprazol. Omeprazolen stoppar produktionen av magsyra och hjälper tillfälligt. Jag känner mig ofta trött på morgnarna och nästan alltid lätt huvudvärk, orkeslös och olustig.

  Såg att bikarbonat neutraliserar magsyran och gör att ph-värdet i blodet balanseras, så jag testade att ta lite varje morgon och kväll i ett glas vatten.

  Jag måste säga att det är som en mirakelkur! Orken har kommit tillbaka, har fått energi, surheten i kroppen har balanserats och problemen med andningen har eliminerats helt. Är heller inte hela tiden sugen att äta utan blir mätt och belåten en längre tid på dagen.

  Förstår att ingen läkare rekommenderat detta eftersom läkemedelföretagen inte tjänar några miljoner på den enkla substansen!

 8. TB at 09:57

  Det finns en annan effekt som jag misstänker att bikarbonat ger, nämligen att en eventuell flockning av röda blodkroppar i blodet skingras. Det var dr Erik Enby som gav mig ordnationen att ta bikarbonat, korallkalk och en rad vitaminer för att bota min psoriasis. Idag är den helt borta. Enby säger att korallkalken skingrar flockningen och jag antar att även bikarbonatet gör det, men jag låter det vara ej bekräftat.

  Vad händer när flockningen minskar eller upphör? Då måste rimligen orken öka eftersom syrehalten ökar i cellerna (och koldioxiden ventileras ut lättare?). När Enby testade mitt blod kunde han i mikroskop visa att mitt blod flockats (blodcellerna flöt omkring som staplade hockeypuckar). Det var innan hans bikarbonatkur.

  Dr Erik Enby har mikroskoperat mitt blod vilket är flockat blod

  Idag efter att ha ätit korallkalk och bikarbonat i några år är all ork tillbaka. Jag spelar innebandy två gånger i veckan med spelare som är från 20 år gamla och uppåt.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här