Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Here we go again: DN skriver om smittexperten Annika Linde som varnar för nytt mördarvirus

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 juli 2013
- Torbjörn Sassersson

Annika LindeEtt nytt influensavirus H7N9 visar oroande tecken på att kunna sprida sig i världen, säger statsepidemiolog Annika Linde. Dödligheten är hög bland de som har smittats. Forskarna befarar en pandemi heter det i DN idag.

Text: Torbjörn Sassersson | Smittskyddsinstitutets pressfoto

Annika Linde utesluter inte att det kan bli aktuellt med en allmän uppmaning om [mass]vaccinering i Sverige.

“Viruset verkar nytt för mänskligheten. Hela världens befolkning skulle kunna drabbas om det får fart”, säger Linde till Vetenskapsradion i Sveriges Radio enligt Ekot.

WHO har sedan i september 2012 även rapporterat om coronaviruset, som är besläktat med SARS och hittills orsakat 44 dödsfall, främst i Saudiarabien, där 65 fall konstaterats. Även detta virus ansågs kunna bli en “world killer”, men antalet döda var ingenting i jämförelse med de flesta andra normala säsongsinfluensor.

Samma visa var det när SARS som dök upp i Hongkong 2003. Det fanns 2003 endast 8096 fall rapporterade globalt. Sjukdomen är numera ganska ovanlig, enligt Wikipedia.

Fagelinfluensa-kan-ta-142-miljoner-livVi minns fågelinfluensan från 2006 då fåglar från söder beskrevs som inkommande missiler apterade med biologiska stridsmedel. När mediahetsen klingat av kom de ängsliga myndigheterna till sans. Endast 350 sjukdomsfall hade rapporterats in fram till 2007.

Svininfluensan dök upp igen 2009 och WHO var tvunget att omdefiniera begreppet pandemi för att skrämmas upp oss tillräckligt mycket. Pandemrix-massvaccineringen blev en global fars. Det finns skäl att misstänka att Pandemrix gav immunologiska och neurologiska skador på alla de som tog det hastigt ihopblandade vaccinet eftersom det innehöll kvicksilver, skvalén och enligt en undersökning även arsenik och tenn.

Det lustiga med svenska myndigheter, som tex Läkemedelsverket, Smittskyddsinstitutet och Strålsäkerhetsmyndigheten är att de ofta uttrycker vad viktigt det är att befolkningen inte ska oroas i onödan och att oro kan vara mer skadligt än risken i sig, ändå oroar dessa Smittskyddsinstitutet ständigt befolkningen för potentiella “world killers” och tryggheten som presenteras är alltid snuttefiltvacciner.

Men när verkligheten hinner i kapp sker inga globala farsoter, pga exotiska nya virus, som påstås kunna skörda miljontals människoliv.

Enligt amerikanska FluFacts dör varje år runt 500,000 av vanliga säsongsinfluensor. Det är en del av verkligheten med att vara människa, att bli förkyld och de med mycket svagt immunförsvar riskerar att avlida. Gör som Annika Linde paradoxal sa när hon var sommarpratare 2010, utveckla ditt naturliga immunförsvar genom att ha influensa varje år.

Text: Torbjörn Sassersson


DN: Forskare tonar ned faran med möjlig pandemi 21 maj 2013Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq